Ez a hihetetlen mentés még sokat érhet a szlovákoknak

Petra Vlhová nem kaszált annyi világkupa-pontot az Åréban rendezett szlalomdupla második napján, mint remélte, de az összetett világkupa esélyese sokkal rosszabbul is járhatott volna. A férfi alpesisízők versenyfutása még szorosabbá vált.

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten a svájci Lenzerheidében zárul az alpesisí-világkupa 2020/21-es kiírása. A férfiak és a nők között sem lesz lefutott a legértékesebb, összetett győztesnek járó kristálygömb sorsa a vk-döntő előtt. A női sorozat nagy esélyese, a szlovák Petra Vlhová Åréban szerezhetett nagy előnyt a svájci Lara Gut-Behramival szemben, hiszen a svédországi helyszínen két szlalomversenyt rendeztek pénteken és szombaton, amely Vlhová legerősebb száma, míg riválisa el sem indul ezeken a futamokon.

A Szlovákia első nagy kristálygömbjére hajtó versenyző pénteken be is gyűjtötte a maximális száz pontot, szombaton viszont majdnem kiesett. A videó alapján nehéz megmagyarázni, hogyan maradt versenyben, de megoldotta.

Bár az újabb győzelemre ezzel a mutatvánnyal elszállt az esélye, a második futamban remek síelést bemutatva egészen a nyolcadik helyig felküzdötte magát, így 96 pont előnnyel érkezik Lenzerheidébe. Gut-Behrami a 2015/16-os idény után másodszor nyerhetné meg az összetettet, míg Vlhová a horvát Janica Kostelić után a második síző lehet, aki Ausztriától keletre fekvő országba viszi haza a nagy kristálygömböt.

A műlesikló pontverseny még szorosabb lett a lenzerheidei zárás előtt, hiszen Vlhová két közvetlen üldözője szerezte meg a szombati verseny első két helyét.

Åre, női műlesiklás

1. Katharina Liensberger (osztrák) 1:47,93

2. Mikaela Shiffrin (amerikai) +0,72

3. Wendy Holdener (svájci) +1,65

...

8. Petra Vlhová (szlovák) +2,71

Az összetett világkupa állása (négy verseny van hátra): 1. Vlhová 1352 pont, 2. Lara Gut-Behrami (svájci) 1256, 3. Michelle Gisin (svájci) 1025.

A szakági világkupa állása (egy verseny van hátra): 1. Vlhová 612 pont, 2. Liensberger 590, 3. Shiffrin 575.

A férfiak Szlovéniában, Kranjska Gorán versenyeznek. Az óriásműlesiklást a svájci Marco Odermatt nyert, a szakági pontversenyben átvette a vezetést Alexis Pinturault-tól. Odermatt összetettben is faragott hátrányából a franciával szemben, igaz, Pinturault a vasárnapi szlalomban papírforma szerint hozzátehet a mostani 31 ponthoz a világkupa-döntő előtt.

Pinturault az elmúlt hét szezonból ötször az összetett dobogón zárt, de éveken át Marcel Hirscher verhetetlennek bizonyult, majd az osztrák visszavonulása után tavaly Aleksander Aamodt Kilde verte szoros csatában Pinturault-t. Idén a norvég januári sérülése után szinte biztosnak látszott Pinturault sikere, de a 2018-as junior vb-n öt aranyérmet szerzett Odermatt remek hajrával mindenképp szorossá tette a versenyt, a hazai – igaz, talán már említésre sem érdemes, hogy nézők nélküli – vk-döntőn pedig akár meg is fordíthatja azt.

Kranjsa Gora, férfi óriásműlesiklás

1. Marco Odermatt (svájci) 2:12,87

2. Loïc Meillard (svájci) +1,06

3. Stefan Brennsteiner (osztrák) +1,09

4. Alexis Pinturault (francia) +1,11

Az összetett világkupa állása (5 verseny van hátra): 1. Pinturault 1100 pont, 2. Odermatt 1069, 3. Marco Schwarz (osztrák) 718.

A szakági világkupa állása (1 verseny van hátra): 1. Odermatt 625 pont, 2. Pinturault 600, 3. Filip Zubčić (horvát) 526.

Ezúttal elmaradt a dráma Alexander Bolsunov és Johannes Høsflot Klæbo között a férfi sífutók idényzáró hétvégéjén. A svájci Engadinban 15 km-en, klasszikus stílusban az orosz elszakadt a mezőnytől, és közel húsz másodperccel verte a Klæbo által célba vezetett bolyt. Az üldözés a mai különbségek megtartásával vasárnap, a szezon utolsó verseny, szabadstílusban folytatódik, amikor 50 km vár a sífutókra.

Az összetett világkupa itt már rég eldőlt, Bolsunov megvédi címét, miután a norvégok másfél hónapon át távolmaradtak a versenyektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.