Ez a trófea hiányzott a vitrinből

A 18 angol bajnoki cím, a hat BEK/Bajnokok Ligája-serleg és a hét FA-kupa mellé szombaton odakerült az első klubvilágbajnoki trófea is a Liverpool melwoodi kollekciójába, ahol a Vörösök veretes históriá­jának emlékeit őrzik. Igazából ez az egyetlen jelentős kupa, amely még hiányzott a klub edzőkomplexumában lévő Bajnokok Faláról, no meg a Premier League serlege, habár azt az angol bajnoki címek többé-kevésbé kiváltják. (Nem beszélve arról, hogy tízpontnyi előnye, plusz az eggyel kevesebb lejátszott mérkőzés birtokában a tavaszi folytatás már csak formaságnak tűnik a PL-ben.) Tehát szombat este Dohában a Liverpool Firminónak a 99. percben lőtt góljával 1-0-ra legyőzte a Flamengót a klubvébé fináléjában.

Ch. Gáll András
2019. 12. 23. 13:18
Club World Cup - Final - Liverpool v Flamengo
Jordan Henderson, a Vörösök csapatkapitánya büszkén emeli magasba a serleget Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Firmino már a 41. másodpercben könnyen megszerezhette volna a vezetést a Liverpoolnak a Flamengo elleni klubvilágbajnoki döntőben, végül mégis 99 percre volt szüksége a 28 éves brazil centernek, hogy eldöntse a trófea sorsát, ezzel mérhetetlen fájdalmat okozva honfitársainak. S hogy ez így történhetett, annak a bravúrosan védő Diego Alves kapuson kívül a brazilok 65 éves portugál mestere, Jorge Jesus volt az oka. A Bundesliga-frizurás ősz öreglegény remek gegenpressing taktikája megbénította a Bajnokok Ligája győztesének támadójátékát, a magasra feltolt letámadás ellehetetlenítette Szalahék sokpasszos, labdabirtokláson alapuló futballját, és az ősrégi „kick and run” angolos stílusba kényszerítette bele a jóval esélyesebb szigetországiakat. Mégis, a sors iróniája, hogy a 99. percben éppen Henderson tért ölelő kiugratása hozta helyzetbe Manét, aki tökéletesen passzolt Firminóhóz, a brazil egy mozdulattal elfektette védőjét és Diego Alvest, majd higgadtan az üres kapuba lőtt.

Ezzel megadta honfitársainak a kegyelemdöfést.

a Vörösök csapatkapitánya büszkén emeli magasba a serleget
Fotó: Reuters

Akadt még a cserejátékos Lincolnnak egy óriási egyenlítési lehetősége a hosszabbítás végén, de 1-0-ra nyert a Liverpool, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy érdemtelenül. Ugyanis már a 91. percben kapott egy büntetőt, amit végül a VAR-ozást követően visszavont a meglehetősen határozatlan katari bíró. Mané kiugrott, és olybá tűnt, hogy Rafinha a tizenhatoson belül felrúgta. Abdulrahman al-Jasszim tizenegyest ítélt, Rafinhának pedig sárgát adott, utóbbit az infarktus kerülgette, kezét összekulcsolva könyörgött, hogy a katari spori változtassa meg az ítéletét, ő ugyanis nem szabálytalankodott. Közben üzenet érkezett a bíró fülére a spanyol VAR-kezelőtől, mire rajzolt egy téglalapot a levegőbe, azaz következett a videózás. Amit természetesen mi is láthattunk a tévében – nem volt egyértelmű, hogy egyrészt Rafinha elérte-e Mané lábát, másrészt ha elérte, akkor a tizenhatoson kívül vagy belül tette ezt.

Végül a játékvezető mindent visszavont (büntetőt, sárga lapot), és labdaejtéssel folytatódott a játék. Klopp csak mosolygott kínjában…

A 99. percben azonban igazságot szolgáltatott a sors Firmino nagyszerű gólja képében. Az agyontetovált brazil – hasán a hatalmas Blessed, azaz Áldott felirattal – már a mexikói Monterrey ellen is nagyot alkotott, szintén a hosszabbítás pillanataiban rúgta a 2-1-es győzelmet jelentő gólt. Biztos, hogy bevonul az anfieldi legendáriumba Keegan, Dalglish, Rush, Gerrard és a többi vörös hős mellé.

Ezek után némiképp meglepő, hogy a FIFA Mohamed Szalahot választotta a torna emberének…

Megérdemelt vagy Érdemtelen?

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere: „Nem találok jelzőket a fiúk fantasztikus teljesítményére. Minden elismerésem az övék, nagyon jó ellenfelet győztek le, a Flamengo játékosai is büszkék lehetnek magukra. Mi voltunk a jobb csapat.”

Jorge Jesus, a Flamengo edzője: „Nem érdemeltünk vereséget, a Liverpoolnak a gólon kívül nem volt helyzete.”

Roberto Firmino: „Egy évig viselhetjük a világbajnoki jelvényt, ez fantasztikus érzés!”

„Elég nagy a Bajnokok fala Melwoodban, bőven van még ott hely a trófeáknak!”

„Nem vitás, történelmet írtunk Dohában.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.