Ezüstérmes a Péni István, Dénes Eszter puskás vegyespáros a légfegyveres Eb-n

Péni István és Dénes Eszter ezüstérmet nyert a puskások vegyespáros számában a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

Forrás: MTI2020. 02. 28. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pisztolyosok egyéni versenyei nem a magyarok elképzelései szerint alakultak, viszont a puskás vegyespárosok között mindkét magyar kettős kitűnően teljesített. Az alapversenyben a Péni, Dénes duó Európa-csúccsal (631,7 kör) az első helyen, Sidi Péter és Toma Dorina pedig ötödikként jutott a nyolcas középdöntőbe. Ott aztán Péniék ismét a legjobbak voltak, míg Sidiék a nyolcadik helyen zártak.

Az olimpiai kvótás Péninek és a 18 éves Dénesnek talán a lehető legnehezebb riválissal kellett megküzdenie a döntőben, az oroszok 2-es számú csapatát ugyanis a férfi egyéni versenyben háromszoros Eb-címvédő Vlagyimir Maszlenyikov és a 3x40 lövéses 50 méteres szám aktuális világbajnoka, Julija Karimova alkotta.

A szabályok szerint a fináléban minden sorozatban összevetik az eredményeket és a jobb páros két pontot kap, döntetlen esetén mindkét duó egyet-egyet, a győzelemhez pedig 16 pontra van szükség.

A formák alapján kiélezett küzdelemre volt kilátás és a döntő a lehető legizgalmasabban alakult. Az első kör után az oroszok voltak előnyben, ám a magyar duó rögtön egyenlített, majd 2-4 után újra. Dénesék 4-4-et követően vették át először a vezetést, a meccs pedig innentől egészen 12-12-ig ugyanabban a ritmusban folyt: Péni és Dénes vezetéshez jutott, Maszlenyikov és Karimova pedig rögtön egyenlített.

A hajrában aztán az oroszok – magyar szempontból a legrosszabbkor – visszavették a vezetést és 14-12-nél a 13. sorozat után „meccslabdához” jutottak.

Az izgalmak a 14. körben tovább fokozódtak, mivel mindkét duó 20,9 kört lőtt, így 15-13-ra módosult az állás. Az aranyérem végül a 15. körben dőlt el, Maszlenyikov és Karimova ugyanis egyetlen tizeddel (20,6-20,5) jobbat lőtt Péniéknél, így megszerezte az aranyérmet.

„Nagyon örülök ennek az ezüstéremnek, de úgy érzem, hogy többet is hozzá tudtam volna tenni a párosunk eredményéhez, ami aranyérmet jelenthetett volna. Az alapverseny és a középdöntő kellemes meglepetés volt számomra, mert nagyon stabilan, jól lőttünk. Ez a második felnőtt Európa-bajnokságom, és azon leszek, hogy holnap ötkarikás kvótát szerezzek légpuskában, de a 2024-es, párizsi olimpia lehet az én olimpiám” – értékelt könnyeivel küzdve Dénes Eszter.

„Óriási értéke van ennek az ezüstéremnek, amivel nagyon elégedettek lehetünk. Persze kicsit szomorúak is vagyunk, hiszen nyerni jöttünk, de a sportban ez nem mindig sikerül. Bennünk volt a győzelem, jobb formában voltunk, mint az oroszok, amit az alapversenyben elért világrekord is bizonyít” – mondta Péni, aki hozzátette, ők úgy tudják, az alapversenyben elért eredményük nemcsak a kontinensen, hanem az egész világon minden idők legjobbja.

Péni és Dénes a második hellyel is sporttörténelmi siker részese lett, ugyanis az olimpiai műsorban a tokiói játékokon debütáló versenyszámban magyar páros korábban még nem nyert érmet világversenyen.

A 10 méteres kontinensviadalon ez a magyar csapat első felnőtt érme, korábban a juniorok három arany- és egy bronzérmet gyűjtöttek.

Eredmények:

Puska vegyespáros, Európa-bajnok:

Vlagyimir Maszlenyikov, Julija Karimova (Oroszország)

2. PÉNI ISTVÁN, DÉNES ESZTER

3. Mira Maricic, Estera Herceg (Horvátország)

...8. Sidi Péter, Toma Dorina

A döntőben:

Oroszország-Magyarország 17-13

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.