Ezüsthajú vágtázó rapper

A férfi 200 méteres síkfutás döntőjét az amerikai Noah Lyles nyerte meg. Bolt visszavonulása után az atlétikának éppen egy ilyen showmanre van szüksége – aki persze futni is tud.

2019. 10. 03. 9:51
World Athletics Championships - Doha 2019
Bolt nyomában a 200 méter új bajnoka Fotó: REUTERS/Dylan Martinez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem állíthatjuk, hogy az atlétikai világversenyek csúcspontja a női súlylökés, számunkra azonban mégis az volt a riói olimpián, majd egy év múlva a londoni szabadtéri, tavaly pedig a birming­hami fedett pályás vb-n is. Márton Anita a fokozatosságot tartva sorrendben bronzot, ezüstöt és aranyat szerzett, így ő lett a sportág első magyar világbajnoka, nem mellékesen pedig 2017-ben másodszor nyerte meg a fedett pályás Eb-t.

Térdsérülése után idén márciusban kerek 19 méteres eredménnyel harmadik lett a glasgow-i fedett pályás Eb-n, a szabadtéri szezonja azonban döcögősen alakult, és a szűk egy hónapja Minszkben jegyzett 18,95-ös lökésével csak a világranglista tizedik helyére kapaszkodott fel, így érkezett meg a péntek óta zajló dohai világbajnokságra. A békéscsabai versenyzőnek tegnap volt jelenése a selejtezőben, és kis fintorral nyugtázta, hogy első kísérletére 18,29 méterig küldte a súlygolyót. A döntőbe jutáshoz 18,40-es szintet határoztak meg, ám ez végül nem okozott neki gondot, mert másodikra 18,44-ig jutott, így harmadszorra nem kellett nekiveselkednie.

– Az első lökésem talán egy kicsit bátortalanra sikeredett, de a cél az volt, hogy teljesítsem a kvalifikációs szintet. Ez sikerült, és most már irány a döntő! Az utóbbi időben már nagyon jól mentek az edzések, és ha ebből ugyanúgy következtethetünk, mint az elmúlt években, akkor bizakodhatok, hogy a döntőben összejöhet egy 19-19,50 körüli eredmény. Biztos vagyok benne, hogy az éremhez kell is ennyi – nyilatkozta Márton Anita.

Tegnap csak ketten jutottak 19 méter fölé, a jamaicai Thomas-Dodd 19,32-vel, az amerikai Ewen 19,21-gyel, de a címvédő kínai Kong Li-csiao idén már 20,31-et is lökött. Márton Anita – akinek az egyéni csúcsa 19,87 – a kilencedik helyen került be a ma esti tizenkettes döntőbe.

Férfi-kalapácsvetésben a tavalyi berlini Európa-bajnokságon bronzérmes Halász Bence hatodikként kvalifikálta magát a versenyszám tegnapi döntőjébe, amely a többi fináléval együtt késő este ért véget.

Bolt nyomában a 200 méter új bajnoka
Fotó: REUTERS/Dylan Martinez

Még kedden este rendezték meg a férfi 200 méteres síkfutás döntőjét, amelyet az amerikai 19.83 másodperces idővel nyert meg. Ez sem rossz, de a 22 éves amerikai idén a lau­sanne-i Gyémánt Liga-versenyen 19.50-et repesztett, ezzel az örökvilágranglista negyedik helyére ugrott. Utána nem kertelt, kijelentette, hogy a célja Usain Bolt 19.19-es világcsúcsának megdöntése, és botorság lenne azt gondolni, hogy erre semmi esélye sincs. A szabadidejében rappelő, albumokat is kiadó Lyles igazi extravagáns figura, most éppen ezüstszínű hajjal futott, és nem lényegtelen, hogy kiválóan kommunikál. A 200-as döntő után nyakában az amerikai zászlóval nem derogált neki megállni az M4 Sport kamerája előtt sem, pedig nem kevesen akartak nyilatkozatot tőle. Bolt visszavonulása után az atlétikának éppen egy ilyen showmanre van szüksége – aki persze futni is tud.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.