Verstappen és Hamilton nullázott, Vettel-dobogó Bakuban

Max Verstappen a fellegeket és a poklot is megjárta a Formula–1-es Azeri Nagydíjon. A Red Bull holland pilótája a verseny nagy részén az élen robogott a futamgyőzelem felé, de hat körrel a leintés előtt egy durrdefekt miatt kiesett. Így csapattársa, a hatodik helyről rajtolt Sergio Pérez ölébe hullott az első hely, mögötte Sebastian Vettel és Pierre Gasly kaparintotta meg a második és harmadik helyet. Lewis Hamilton dobogós helyet dobott el a verseny hajrájában, fő vetélytársához hasonlóan ő sem szerzett pontot.

2021. 06. 06. 16:25
Max Verstappen, Red Bull
Verstappen a defektes keréken vezette le a dühét Fotó: REUTERS/Anton Vaganov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Leclerc került ki győztesen szombaton a hivatalosan kvalifikációnak nevezett roncsderbin . Öt pilóta törte össze az autóját, emiatt négyszer szakították meg, és végül piros zászlóval intették le az időmérőt. szerezte meg a második rajthelyet, a harmadik, Pierre Gasly a negyedik pozícióból indult.

Tisztán zajlott le a start, az élen nem változott a sorrend. A hatodik helyről rajtolt Sergio Pérez volt a legaktívabb az első körben, előbb Carlos Sainzot, majd Gaslyt is levadászta, így felzárkózott csapattársa, Max Verstappen mögé. A második kör végére Lewis Hamilton megérkezett Leclerc nyakába, és azon nyomban el is húzott mellette. A Ferrari pilótáját ezután Verstappen is üldözőbe vette, végül a hetedik körben tudta csak megelőzni, egy körrel később pedig Pérez is megelőzte Leclerc-t.

Már a nyolcadik körben megkezdődött a kerékcserék időszaka, az élmezőnyből Leclerc jött ki elsőként. Márkatársa, Carlos Sainz is első volt valamiben: ő hibázott először a futamon, szerencséjére törés nélkül megúszta, de rengeteg időt vesztett.

Az élen, Hamilton és Verstappen között folyamatosan egy másodperc körül táncolt a különbség. A brit versenyzőt a 12. körben hívta ki a Mercedes a bokszba, vetélytársa egy körrel később érkezett ki, és a kerékcserét követően simán megelőzte Hamiltont, akinek lassú volt a kerékcseréje. Ahogy Péreznek is, de ő így is a hétszeres világbajnok elé került, igaz, szoros küzdelem vette kezdetét kettejük között.

Sebastian Vettel az év eleji szenvedését követően egyre inkább magára talál: Monacóban is biztató volt a teljesítménye, Bakuban pedig rég nem látott helyen találta magát, és a kerékcseréjét megelőzően körökön keresztül az élen autózhatott.

Hamilton közben nem szakadt le Péreztől, aki ezúttal remekül teljesített a Red Bull által neki szánt hátvédszerepben, így Verstappen folyamatosan növelhette az előnyét az élen. A 31. körre már hét másodperccel vezetett, ám egy pillanat alatt elillant az előnye. Ugyanis Lance Stroll bal hátsó kereke defektet kapott, így a kanadai 300 km/h óra feletti tempónál ripityára törte az Aston Martint – a biztonsági autó beküldése elkerülhetetlen volt.

Stroll összetört autója:

Az újraindítást követően Hamilton ismét az élre tört, de a Mercedes világbajnoka hasztalanul üldözte a mexikóit. Egy másik bajnok is elemében volt: a négyszeres vb-győztes Vettel Leclerc-t és Gaslyt is megelőzve feljött a negyedik helyre.

Verstappen bőszen hajtott az élen sorban a második futamgyőzelme felé, de az édes álomból hirtelen egy rémálomba csöppent a holland: ő is defektet kapott, és hat körrel a leintés előtt a falhoz csapódott. Az autó romjainak eltakarítása miatt a 48. körben piros zászlóval leintették a futamot, kérdéses volt, hogy folytatódik-e még a verseny.

Verstappen a defektes keréken vezette le a dühét
Fotó: Reuters/Anton Vaganov

Végül lefutották a maradék két kört, az állórajt után Hamilton kilőtt, lépéselőnyben volt az első helyért. A brit a futamgyőzelem mellett átvehette volna a vezetést is a pontversenyben, de kihagyta a meccslabdát, mivel nem tudta bevenni az első kanyart, és visszaesett a mezőny végére. Verstappen önhibáján kívül, fő vetélytársa a saját hibájából nullázott.

Ezek után három rendkívül boldog ember állhatott a dobogóra: Sergio Pérez először győzött a Red Bullal, Sebastian Vettel először állt dobogóra az Aston Martin színeiben, Pierre Gasly pedig idei legjobb eredményét érte el. A további pontszerző helyeken Leclerc, Lando Norris, Fernando Alonso, Cunoda Juki, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen futottak be.

A vb-pontversenyek állása 6 futam után (még 17 van hátra):

versenyzők:

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 105 pont

2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 101

3. Pérez 69

4. Norris 66

5. Leclerc 52

6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 47

7. Sainz 42

8. Gasly 31

9. Vettel 28

10. Ricciardo 26

11. Alonso 13

12. Esteban Ocon (francia, Alpine) 12

13. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 9

14. Cunoda 8

15. Räikkönen 1

16. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Red Bull 174 pont

2. Mercedes 148

3. Ferrari 94

4. McLaren 92

5. Alpha Tauri 39

6. Aston Martin 37

7. Alpine 25

8. Alfa Romeo 2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.