„Vettel egy öreg kutya, nehezen tanul már új trükköket”

Az egykori csapattárs Mark Webber úgy véli, Sebastian Vettel Formula–1-es karrierjében meghatározó jelentősége lehet a következő néhány futamnak, ekkor fog ugyanis eldőlni, a négyszeres világbajnoknak sikerül-e megtalálnia régi önmagát.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 20:07
Webber, Vettel
Webber (balra) öt évet töltött el Vettel csapattársaként a Red Bullnál Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Webber 2009 és 2013 között versenyzett a német pilóta mellett a Red Bullnál, és most a RaceFansnek adott interjújában beszélt egykori csapattársa helyzetéről. Sebastian Vettel 2020-as idény végén, hatévi küszködés után otthagyta a Ferrarit, hogy új fejezetet nyisson a Formula–1-es karrierjében. Az ausztrál úgy véli, Vettelnek az olasz istállónál kialakult légkör miatt környezetváltozásra volt szüksége.

– Nehéz kibogozni, hogy mi történhetett köztük valójában, bár szerintem elég egyértelmű a helyzet. Belenéztem a Drive To Survive című sorozatba, és ha igaz, amit ott bemutattak, akkor Vettelnek hatalmas kihívást jelenthetett a Ferrarinál kialakult légkör. Emiatt új helyet keresett magának, de mindig az eredményei alapján ítélik meg az embert.

A négyszeres világbajnok idén az Aston Martin színeiben versenyez, de Vettel karrierje a zöldeknél sem indult fényesen, első futamán, Bahreinben ütközött, és csak a 15. helyen ért célba.

– Úgy gondolom, hogy boldogabb lehet az Aston Martinnál, hétfőtől péntekig mindenképpen. De a legfontosabb, hogy mit mutat a stopperóra, és ezt ő mindenkinél jobban tudja – magyarázta Webber. – Ő a saját maga legkeményebb kritikusa, szigorú lesz magával. Ilyenkor a dolgok könnyen kicsúszhatnak az ember kezéből. Neki most arra kell figyelnie, hogy ne veszítse el az irányítást, hanem vissza tudjon ülni a lóra, és összhangot kialakítani az autójával – tette hozzá.

Webber (balra) öt évet töltött el Vettel csapattársaként a Red Bullnál
Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

– Nem számít, ki vagy, és az sem, hogy mennyi trófeád van. A Formula–1-ben minden évben teljesítened kell, és ezzel Vettel is tisztában van. A következő hat-hét futam kulcsfontosságú lesz a számára. Ő már egy öreg kutya, nehezen tanul új trükköket, de ez főleg tőle függ. A stopper meg tudja állítani a rozsdásodást, Seb a következő versenyeken arra fog hajtani, hogy ezt minél hamarabb elérje. Az új csapatánál biztosan nem lesznek híján a lelkesedésnek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból – folytatta az ausztrál.

Vettel 2015 és 2020 között versenyzett a Ferrarinál, és 2013-as visszavonulása előtt maga Webber sem állt távol attól, hogy az olasz istállóhoz igazoljon.

– Nem bánom, hogy nem szerződtem hozzájuk. Az olasz szurkolók szenvedélye a legjobb dolog, drogként hat az emberre, szeretné őket képviselni, és értük vezetni. Feltételezem, hogy a Ferrarival elért sikerek többet jelentenek, mint bármely más csapattal szerzett győzelmek. A csapatuk olyan, mint egy impozáns régi ház. A Red Bullnak is voltak szép sikerei, de az egy nemrég megépült ház. A Ferrari már szinte az örökkévalóság óta jelen van a sportágban, és ha a neved összeforr a történelmével, nagy sikereket érsz el a kötelékében, az különleges. Azt viszont nem tudom, hogy ők mennyire szentimentálisak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.