Fabatkát sem érő döntetlen

Bár 2-0-ra vezetett, végül csak 6-6-ot játszott a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapata az olasz Bustóval, ami kevés volt a Bajnokok Ligájában a nyolcas döntőbe jutáshoz; Zsivko Gocics edző legénysége az utolsó fordulótól függetlenül már kiesett. Az Eger már korábban elvesztette az esélyét erre, így egyedül az FTC jut be a Final 8-be.

Ch. Gáll András
2019. 04. 25. 16:18
null
Nem Nagy Viktoron múlott. Jól őrizte a Tisza-partiak kapuját Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem játszik sem Prlainovics, sem Kis Gabi – fogadott tegnap délután a rossz hírrel Kovács István, a Szolnoki Dózsa szakmai igazgatója a tiszaligeti uszoda előtt, egy kesernyés mosoly kíséretében. Majd logikus felvetésünkre („Hiszen tegnap azt nyilatkozta Zsivko Gocics edző, hogy mindketten meg­gyógyultak!”) így folytatta: – Igen, úgy volt, de Gabi ma reggel jelezte, hogy bekattant a gerince, alig tud mozogni, Andrijának pedig továbbra is fáj a bordája. Még a zágrábi Európa-kupán történt, a szerb válogatott egy totálisan érdektelen meccset játszott a görögökkel, 14-10-re vezetett, tíz másodperc volt hátra, amikor az egyik görög alattomosan bordán bokszolta Prlainovicsot a víz alatt. Zúzódás lett a vége, amely nagyon lassan gyógyul.

Szóval két olimpiai bajnok hiányzott a 2017-es Bajnokok Ligája-győztestől, amely a túlélésért küzd az idei BL-csoportkörben a B jelű nyolcasban. Ahhoz, hogy maradjon esélye a hannoveri Final 8-be jutásra, tegnap feltétlenül győznie kellett, s ha lehet, legalább két góllal, ugyanis tavaly novemberben 7-5-re kapott ki Veronában a Bustótól, a tegnapi ellenféltől. De Gocics mester, a magyarul perfekt szerb edző még egy keserű pirulát tálalt fel a kezdés előtt: „Az hagyján, hogy Kis Gabi nem tud játszani, de ez csak akkor derült ki, amikor már leadtuk a névsort. Azaz a szabályok értelmében senkit sem tudtunk a helyére nevezni a keretbe. Így Lazics mellett Teleki lesz a második centerünk.”

A sorsdöntő meccs nézőszámának nem használt, hogy párhuzamosan zajlott egy házzal odébb a Szolnok– Körmend férfi-kosárlabdarangadó – ott zsúfolt ház volt, emitt alig háromszázan lézengtek az uszoda lelátóján.

Bemelegítésképpen a Szolnok kibekkelt két emberhátrányt és egy kontrát, Nagy Viktor védett három hatalmasat, majd helyzetig sem jutott el egyik csapat sem, és hihetetlen módon 0-0-ra végződött a nem éppen vízi parádét hozó első játékrész. A jég kilenc perc elteltével tört meg, Viktor Rasovics lövését bevédte Lazovics, az olaszok montenegrói kapusa. Nagy Viktor olyannyira elbizonytalanította az ellenfelet, hogy Drasovics, a Busto szerbje csak ejteni mert – fölé. Az ellentámadásból pedig Teleki remek centergólt vágott, máris 2-0, lehetett reménykedni!

Nem Nagy Viktoron múlott. Jól őrizte a Tisza-partiak kapuját
Fotó: Teknős Miklós

Sajnos kezdett érvényre jutni a vendégek minőségi fölénye, a két legjobbját nélkülöző Dózsa egyre nehezebben tartotta a lépést. Nagyon hiányzott Kis és Prlainovics, igaz, a veronaiak játéka sem kínálkozott Shakespeare tollára, bár Dolce 2-4-re alakította az állást, és mindjárt édes lett az élet a látogatóknak. Végre Jansik Dávid a bal szélről betalált, majd Alekszics pazar gólt lőtt középről, kezdődhetett elölről minden. Aztán Angyal a mennyekbe emelkedve szerelt, a montenegrói ellenőr pedig felzavarta a túlzottan vehemens Prlainovicsot a lelátóra. Mirarchi, az olasz csapatkapitány egyenlített.

Elszabadultak az indulatok, amit páros kiállítással próbáltak megfékezni a bírók, Zalánki ki is pontozódott. Dolce kapusfás gólja nagyon fájt, de sorozatban kaptuk a fórokat, az egyiket Rasovics kihasználta, a 6-6-tal azonban az utolsó kör eredményétől függetlenül kiesett a Szolnok. Mert bár a negyedik a B csoportban, de házigazdaként az itt hatodik Hannover garantált résztvevő.

– Sajnos elfogytunk a végére, nem tudtunk helyzeteket kialakítani, és bár a védekezésünk remek volt, a hat kapott gól önmagáért beszél, mégis kiestünk – kesergett Nagy Viktor, amihez Zsivko Gocics hozzátette: – A bíróknak is nehéz az ilyen meccs, az olaszok végig színészkedtek, provokáltak, de ez van. Gratulálok a Veronának.

Az A csoportban az Eger már korábban elvérzett, az FTC nyögvenyelős kezdés után végül nagy fölénnyel, 12-4-re verte a román Steauát, s így kirobbanthatatlan a továbbjutást érő negyedik helyről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.