A Falco Szombathely milliókat dobott ki az ablakon a semmiért

A Falco Szombathely kosárlabda-csapata hiába utazott el a kontinens másik végére lejátszani az idei első mérkőzését a Bajnokok Ligájában. Nyizsnyij Novgorodban nem edzhetett, majd szerdán, néhány órával a tervezett kezdés előtt kiderült: elmarad a meccs, mert az orosz együttesben többen is megfertőződtek a koronavírussal. A magyar csapat milliókat kidobva az ablakon, dolgavégezetlenül jöhet haza.

2020. 10. 21. 19:22
© Unger Tamás
Váradi Benedek már kigyógyult a koronavírusból, Ljubljanában mégis pozitív lett a tesztje Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (sárga) - Casademont Zaragoza (piros) Bajnokok ligája férfi kosárlabda csoportmérkőzés A képen: Váradi Benedek (10 - sárga mez) Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes az, ami a Falco Szombathely férfi kosárlabda-csapatával történt. Bár a hazai bajnokság márciusban eredményhirdetés nélkül félbeszakadt, egyértelmű volt, hogy a a szombathelyi együttest nevezi a magyar szövetség a Bajnokok Ligájában, hiszen utoljára ez a gárda vehetett át aranyérmet, ráadásul a BL-ben egy éve debütálva nagyszerűen megállta a helyét a FIBA Europe legrangosabb sorozatában (az Euroligát és az Európa Kupát az ULEB nevű szervezet szervezi). Ezt egyébként a nemzetközi szövetség is elismerte azzal, hogy a Falco Szombathely selejtezők nélkül került fel a főtáblára.

 

Perl Zoltán a Falco Szombathely válogatott játékosa
Fotó: Unger Tamás /Vas Népe

 

A magyar csapat számára szerdán kezdődött a sorozat, és a balszerencse úgy hozta, hogy Novgorodba kellett utaznia az első mérkőzésre. A jelenlegi járványhelyzetben a FIBA részéről érthetetlen, hogy miért ragaszkodik a hagyományos lebonyolításhoz, azaz mindenki utazik mindenkihez a csoportokon belül, amikor például a női Euroligában átváltott a buborékos rendezéshez – amúgy érdekes, milyen gyorsan meghonosodott a sportban ez az egy éve még elképzelhetetlen kifejezés… A Falco Szombathely a kusza utazási lehetőségeknek köszönhetően nem a közeli Bécsből, hanem Budapestről indult el, ráadásul drága különgéppel utazott el a mintegy kétezer kilométerre fekvő Nyizsnyij Novgorodba. Kedden nem is edzett, majd szerdán, azaz a találkozó napján mindenki döbbenetére kiderült: nem lesz mérkőzés.

Erről így szól a klub közleménye: „A délután folyamán kaptuk meg az információt, hogy a Nyizsnyij Novgorod csapatában 6 koronavírusos fertőzött van. Mivel a játékosok egy busszal, repülőgéppel utaztak a napokban, ezért az orosz állam járványügyi rendelete alapján karanténba kellett vonulnia az egész csapatnak. A mai mérkőzés ennek értelmében elmarad, és egy későbbi időpontban kerül megrendezésre. Csapatunk jól van, holnap reggel utazik vissza Magyarországra.”

A Bb1.hu szakportál elérte Gasper Okorn vezetőedzőt, aki ezt mondta a történtekről: „Pár órával a mérkőzés előtt tájékoztattak minket arról, hogy a Novgorod csapatában hat-hét játékos tesztje pozitív lett. Igazából nem tudom, mit mondjak erről az egészről, a csapat letört, főleg, hogy sok mindent kellett tennünk azért, hogy eljöhessünk. Sokat utaztunk, és nem is kosárlabdázhatunk, pedig már nagyon játszanánk. Ha mindez nem lenne elég, amikor hazaérünk, akkor két negatív tesztet kell produkálnunk, és ha csak egy is pozitív, akkor megint mehetünk karanténba, és a semmiért történt ez az egész. Rossz lenne, hogy ha karanténba kerülnénk, mert ahogyan említettem, így is letörtek a játékosaim, és már ezt látni is eléggé rossz, nem kellene még ezt fokozni. Holnap repülünk haza, és a legjobbakat remélem.”

A Bb1.hu információi szerint a Falco Szombathely vizsgálja, hogy jogilag van-e lehetőség arra, hogy a mérkőzést a FIBA 20-0-val a Falco javára jóváírja. És igaza is van, hiszen az oroszok a halasztást nem 72 órával a kezdés előtt jelentették be, ráadásul a magyar bajnok nem mondjuk a közeli Bécsbe ugrott ki, hanem hosszú utazásra adott ki – helyesebben fogalmazva – dobott ki milliókat. Érthető, ha ezt nem akarja még egyszer megtenni.

A csapat most dolga végezetlenül hazautazik, tesztel, és imádkozik, hogy egyik eredmény se legyen pozitív, mert akkor a bajnokságban is halasztania kell. Abban a bajnokságban, ahol már amúgy is jóval több az elhalasztott, mint a lejátszott mérkőzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.