Federer még egyszer, talán utoljára megpróbálja

Elhúzódó sérülése, két operációja után ma a dohai ATP 250-es versenyen tér vissza a pályára a húszszoros Grand Slam-bajnok Roger Federer. A svájci teniszező hangsúlyozta, hogy nem felejtett el teniszezni, (e felől nem voltak kétségeink), nem is a játéktudása, csak a műtött térde miatt aggódik.

Szilágyi
2021. 03. 10. 6:56
Switzerland's Federer and Serbia's Djokovic arrive for their semi-final match at the Australian Open tennis tournament at Melbourne Park
Közel a negyvenhez még egyszer neki veselkedik Fotó: Reuters Forrás: David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tisztában vagyok azzal, hogy ritka az olyan eset, amikor valaki közel a negyvenhez, egy év kihagyás után tér vissza. De most az a fontos, hogy nincsenek fájdalmaim. A dohai verseny csak arról szól, hogy felépítsem magam, erősebb, jobb és gyorsabb legyek. Abban bízom, hogy Wimbledonban már százszázalékos állapotban leszek, számomra ott kezdődhet a szezon – mondta a héten már zajló dohai verseny előtti sajtótájékoztatón

A húszszoros Grand Slam-bajnok legenda 14 hónap kihagyás után versenyez újra
Fotó: USA Today Sports/Steve Mitchell

Többen azt mondják, hogy a tokiói olimpia és a wimbledoni teniszbajnokság lehet Federer szezonjának a csúcspontja. A dohai torna után Dubajban indul majd az ATP 500-as versenyen, a miami 1000-es viadalt kihagyja, ahogy a rá következő Roland Garrost is. Wimbledonban viszont ott akar lenni, az 1991-ben győztes Michael Stich szerint ez tökéletes alkalom lenne arra, hogy kilencszeres bajnokként tudja lezárni a pályafutását. – Lesz egy olyan pont majd, amikor ő is abbahagyja – mondta Stich. – Sokan azt gondolták, hogy ez már öt évvel ezelőtt megtörténik. Kívánom Rogernek, hogy győzni tudjon Wimbledonban. Ennél jobb és szebb vége nem lehet egy pályafutásnak, és ez nagyon sokat adna a sportágnak.

Igen ám, de Wimbledon még odébb van, június 28-án kezdődik a nem hivatalos füves pályás világbajnokság, az álomforgatókönyv szerint július 11-én vasárnap Federer megnyerné a kedvenc versenyét, majd a tokiói olimpia után lelépne a színről. Bő három hónapot adott magának arra, hogy két térdműtét és több mint egy év, 14 hónapos kihagyás után újra csúcsformába kerüljön.

Legutóbb a tavalyi Australian Open elődöntőjében játszott, 7:6, 6:4, 6:3-ra kikapott Novak Djokovicstól. Federer sérülése óta a szerb világelső két, egy Grand Slam-trófeát szerzett, és Dominic Thiem is feliratkozott a GS-győztesek közé. Nadal utolérte Federert, immár neki is húsz Grand Slam-győzelme van, Djokovicsnak 18. A visszatérő svájci nem foglalkozik a számokkal, vagy legalábbis úgy tesz, mint ha nem érdekelné. – Leginkább a saját játékom és az egészségem jár a fejemben, a Grand Slam-trófeák számával nem foglalkozom. Ez Rafának és Novának fontosabb, mint nekem. Megértem őket: nekem is rettentő fontos volt, hogy utolérjem a 14-szeres győztes Pete Samprast, akár túl is szárnyaljam. Számukra talán én vagyok a mérce, mint ahogyan Pete volt nekem – árulta el Federer.

A svájci teniszlegenda pályafutásának legszebb pillanataiból több összefoglaló készült, például ez is:

A dohai ATP 250-es versenyen még nem komoly trófea a tét, Federer ma a világranglista 28. helyén álló brit Daniel Evans ellen kezd, a továbbiakban összekerülhet Denis Shapovalovval, akár Stan Wawrinkával, Fucsovics Mártonnal vagy Dominic Thiemmel. De ez még csak az erőgyűjtés időszaka, Dohában legfeljebb Federer terhelhetősége, egészsége lesz a kérdés, Wimbledonban derül majd ki, hogy a svájci zseninek érdemes-e hosszabb távra terveznie az elitben, vagy ideje megbarátkoznia a visszavonulás gondolatával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.