A franciák ráfáztak, hogy lebecsülték Fegyverneky Zsófiát

Hétfőn este a női kosárlabda Euroliga csoportkörében, Bourges-ban a Sopron Basket legyőzte a házigazdát, és a többi eredménytől függetlenül ezzel már megszerezte a csoport első helyét. A siker egyik főszereplője Fegyverneky Zsófia volt, akit a franciák lebecsültek, feladták az őrzését, ám erre alaposan ráfizettek. A magyar csapat kapitánya szerint az utolsó, pénteki meccsük így sem nélkülözi a tétet, mert a Sopron öt mérkőzés után veretlen az Euroligában, és szeretné így befejezni a csoportküzdelmeket.

2021. 01. 19. 16:28
null
Fegyverneky Zsófia a csapat egyik vezére volt Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

volt a Sopron Basket egyik hőse. Az egész csapat kitett magáért hétfőn este, ami kellett is a nagy bravúrhoz: az első számú francia csapatot, a Bourges-t annak a saját otthonában győzte le 74-67-re az Euroliga csoportkörének az utolsó buborékjában. A magyar együttes csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia nagyszerű teljesítményt nyújtott, 16 pontig jutott, ebből hatot a hárompontos vonal mögül, és emellett két gólpasszt is kiosztott.

A Sopron Basket ezzel a sikerrel már megnyerte a csoportját a hátralévő eredményektől függetlenül, ráadásul ebben az idényben a hazai bajnokságban és az Euroligában is veretlen – pénteken „csak” ennek a megőrzése lesz a tét a francia Landes elleni meccsen. Közben a két francia csapat és a török Galatasaray vasárnapig harcol a másik továbbjutó, a második helyért, amit a magyar csapat már páholyból figyelhet. A kieséses szakaszban a legjobb nyolc között a B csoport második helyezettje lesz, amely a török Fenerbahce, a cseh Praha és a francia Lyon egyike lesz.

 

Fegyverneky Zsófia a csapat egyik vezére volt
Fotó: Fiba.com

 

Visszatérve Fegyverneky Zsófiához, az irányító az Euroliga mezőnyének egyik legrutinosabb tagja, a hétfői volt a 226. mérkőzése a női kosárlabda legrangosabb európai sorozatában.

– A Bourges ellen talán nehézkesen kezdtünk, ám ne felejtsük el, hogy roppant nehéz ellenféllel játszottunk, ráadásul annak a csarnokában – mondta a győzelem másnapján Fegyverneky Zsófia. – Nem mi voltunk a meccs esélyesei, és az volt a fontos, hogy ne szakadjunk le. Nagy nyomás nehezedett ránk, ám az első negyed derekára elkaptuk a ritmust, és addigra a játékvezetők is ráéreztek arra, hogy nem roppanunk össze, ha ellenünk könnyebb szívvel fújnak faultokat. Fegyelmezett játékkal felzárkóztunk, rendbe tettük a védekezésünket, néhányan extra teljesítménnyel rukkoltak ki, és tulajdonképpen a második negyed közepétől már a kezünkben tartottuk a mérkőzést.

Valóságos példakép

 

A FIBA Europe szakírója, Paul Nielsen 2018-ban összeállított egy ötös listát azokról az európai játékosokról, akik teljesítményük és pályafutásuk alapján megérdemelnék, hogy a figyelem központjában legyenek, ám valamiért mégsem olyan sztárok, mint a kontinensünkön pattogtató amerikaiak. A Sopron Basket játékosa, Fegyverneky Zsófia is felkerült a listára.

Paul Nielsen szerint Fegyverneky Magyarországon valóságos példakép, és a FIBA álláspontja szerint sajnálatos, hogy mégsem sikerült igazi világsztárrá válnia, noha az európai szakértők és a kosárlabdát objektíven szemlélő szurkolók maximálisan elismerik kvalitásait és eredményeit.

Az, hogy Fegyverneky nem lett mainstream sztár, talán nem is olyan meglepő, írta a szakértő, mert a Sopron irányítója nem tetoválásokkal, rágócsámcsogással, fejhallgatós bevonulásaival hívja fel magára a figyelmet, hanem csak csendesen dolgozik a háttérben, amiről olykor senki sem tud.

Az extra produkciók egyike éppen Fegyverneky Zsófiáé volt. Mellette Jelena Brooks a 19 pontjával és hetvenszázalékos dobóteljesítményével volt a vezér, de Gabby Williams, Tina Krajisnik és Határ Bernadett is kiemelkedőt nyújtott. Fegyverneky Zsófia esetében ráadásul ritka a sok dobott pont, mert az ő feladata elsősorban az előkészítés.

– Ezt nem terveztük, ezt a franciák védekezésből adódott – magyarázta. – Gabby Williams félig francia, tökéletesen beszéli a nyelvet, és szólt, a Bourges játékosai azt mondták egymásnak, hogy behúzódnak a mi centereinkre, és engem feladnak, dobhatok szabadon. Szerencsére éppen a kedvenc dobásomnak, a középtávoli tempóknak nyílt így hely, de triplák is bejöttek. Ugyanakkor mi nem engedtük nekik, hogy a kedvenc dobásaikhoz jussanak, ráadásul Határ Betti is megnehezítette a franciák centerének, a szinte foghatatlan Isabelle Yocoubou dolgát, ezért tudtuk végig megőrizni az előnyünket. Nagyon örülök, hogy sikerült megmutatnunk, hogy nemcsak hazai pályán, hanem egy rangos ellenfél otthonában is képesek vagyunk nagyon jól kosárlabdázni.

A Sopron Basket tehát legközelebb pénteken 17 órakor már csoportelsőként lép pályára a bourges-i buborékban, és ellenfele a francia Landes lesz. Fegyverneky Zsófia szerint az nem igaz, hogy számukra nem lesz tétje ennek a találkozónak, hiszen jó lenne megőrizni a veretlenséget, emellett pedig jó alkalom lesz tovább csiszolni a csapatjátékot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az Euroliga következő körében is eredményesek legyenek.

– A kulcs az, hogy mindig előbbre lépjünk. A kedd a pihenésé, utána viszont teljes összpontosítással készülünk a Landes ellen, és az a tét, hogy nyerjünk, valamint jobb csapat legyünk, mint hétfőn voltunk.

 

FONTOS A VERETLENSÉG MEGŐRZÉSE

Gáspár Dávid, a Sopron Basket 38 éves vezetőedzője nehezen aludt el a Bourges legyőzése után, de kellemes gondolatok foglalkoztatták:

– Azt nem hihettük, hogy a Bourges pályáján az elsőtől az utolsó percig mi irányítjuk majd a meccset, ráadásul a franciák roppant erősen kezdtek. Öt perc elteltével azonban lehiggadtak a játékosaink, megtalálták a ritmust, majd szépen építkezve előnyt szereztek, amit sikerült végig megtartani. Mindenki hozzátett ehhez a sikerhez, ki pontokkal, ki remek védekezéssel, ki lepattanókkal, tehát igazi csapatmunka volt a győzelem. Nagyon örültem Határ Bettina alázatos, jó játékának, a koronavírus és az azt követő szívizomgyulladás után napról napra egyre jobb erőben van, és ez meg is látszik a teljesítményén. Ha már idáig veretlenül jutottunk el, jó lenne így befejezni a csoportmeccseket, és ennek a vágya mindenkit tovább hajt előre, nem hiszem, hogy bárkit különösebben motiválni kellene a Landes ellen. Kedden a regeneráció a legfontosabb, szerdán és csütörtökön viszont máris kemény edzésekkel készülünk a pénteki meccsre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.