Felfalták a Lipcsét Di Maríáék, jöhet az első döntőjük

Thomas Tuchel, a PSG német mestere azt mondja, nem ők alkalmazkodnak az ellenfelekhez, alkalmazkodjanak azok hozzájuk. Julian Nagelsmann elégedett a Lipcse szezonjával, jövőre még nagyobbat akarnak villantani Gulácsiék.

Ch. Gáll András
2020. 08. 19. 7:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer minden rémálom véget ér, a Paris Saint-Germain labdarúgó-csapata kedd éjjel története során először bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, némi pechje Neymaréknak, hogy sokak szerint a futballhistória legerősebb együttese várja, a negyeddöntőben az ötszörös győztes Barcelonát Messistől, Suárezestől 8-2-re megsemmisítő, szintén ötszörös BL-győztes Bayern München. (Már ha nem történik csoda, és az Olympique Lyon nem tréfálja meg szerda este a bajorokat, de ennek még annál is kisebb a valószínűsége, mint hogy a Lipcse kedden legyőzte volna a PSG-t.) Ha bejönnek a várakozásaink, a felvonuló sztárseregletet nézve, az utóbbi évek legizgalmasabb, legszínvonalasabb döntőjére van kilátás vasárnap este kilenckor Lisszabonban, az Estádio da Luzban.

Nem véletlenül harsogta kedden a L'Équipe főcíme: Changer de Planete! A párizsiak tényleg megváltoztatták a bolygót azzal, hogy könnyedén verték 3-0-ra a sorozat egyik meglepetéscsapatát, az RB Leipziget, kapujában az ezúttal egy szarvas- és egy kisebb hibát elkövető, és ezzel másfél gólban szerepet játszó Gulácsi Péterrel. Aki összességében így sem védett rosszul, ahogy az a Sky Sports osztályzataiból is kiderül:

PSG: Sergio Rico (6) – Kehrer (6), (7), Kimpembe (7), Bernat (7) – Ander Herrera (7), Marquinhos (7), Paredes (7) – Di Maria (8), Mbappé (7), (7). Cserék: Verratti (-), Choupo-Moting (-), Sarabia (-), Draxler (-).

RB Leipzig: Gulácsi (6) – Klostermann (6), Upamecano (6), Mukiele (5) – Laimer (5), Kampl (5), Sabitzer (5), Angelino (6) – Olmo (5), Nkunku (5), Poulsen (6). Cserék: Orbán (-), Forsberg (6), Adams (-), Schick (6), Halstenberg (5).

A meccs embere: Angel Di María.

– Felfaltuk őket az első perctől kezdve – nyilatkozta még mámorosan a döntőbe jutás élményétől Ángel Di María, aki valóban szédületesen futballozott. – Nehéz lesz aludni a vasárnapi döntőig, mert folyton pörögni fog az agyam. Keményen megdolgoztunk ezért a döntőért, megmutattuk, hogy megérdemeljük a győzelmet. Teljesen mindegy, hogy kivel találkozunk, a Bayernnel vagy a Lyonnal, mindenképpen kitesszük a szívünket a pályára.

2004 óta, amikor a Monaco megnyerte a BL-t, most először jutott be egy Ligue 1-csapat a fináléba. A PSG az utolsó 34 BL-meccsén mindig szerzett gólt, ezzel beállítva a Real Madrid rekordját. A franciák 70 gólt szereztek eddig ebben az évben minden sorozatot beleszámítva, és a keddi volt a 110. meccsük a Bajnokok Ligájában – ilyen sok mérkőzést egyetlen csapatnak sem kellett játszania a történelemben, amíg eljutott a döntőig. Amely a 111. lesz a PSG-nek.

Thomas Tuchel, a győztesek német edzője ezt mondta:

– Hűek akartunk maradni a játékstílusunkhoz. Ha lehetséges volt, ellenőrzésünk alatt akartuk tartani a félterületeket, és kontrollálni akartuk a Lipcse ellentámadásait. És kihasználtuk Ángel, Kylian és Neymar gyorsaságát a labdával. Nem csináltunk nagy taktikai változtatásokat. Igen, alkalmazkodunk az ellenfeleinkhez, de nem nagyon – legyen ez az ő gondjuk. Meg kell mutatnunk az erőnket, és a játékosaim meg is mutatták, hogy mennyire éhesek a sikerre, hogy mennyire tudnak együtt dolgozni és szenvedni, ha kell. A futball a szurkolókért van, ha sikert érünk el, az a siker közös. Így is érezzük, hogy velünk vannak, hogy bíznak bennünk, még ha üres is a lelátó. Nagyon remélem, hogy érzik a szurkolóink, mi egy igazi csapat vagyunk.

Julian Nagelsmann, a Lipcse 33 éves mestere nem volt elkeseredve: – Jó szezon van mögöttünk, bejutottunk a BL-ben a legjobb négy közé, ami hatalmas eredmény. Erre büszkék is vagyunk. Persze csalódottak is, természetesen, de erőt merítünk ebből az élményből az új évadra. Az ellenfelünk ma felülmúlt bennünket. Nem volt egyszerű játszani ellenük. Jól kezdtük a meccset, de egy rögzített játékhelyzetből gólt kaptunk, és attól kezdve még nehezebb volt. Nem mi vagyunk az első csapat, amelyik nem tudta megállítani Neymart, és nem is mi leszünk az utolsó. Nekem mint edzőnek, már a következő kihívásokra kell gondolnom. Sok pozitívumot viszünk haza magunkkal Lisszabonból. A játékosaim hozzáállása nagyszerű volt. Karaktert mutattunk a pályán, és ez a fontos. Vissza akarunk térni jövőre a BL kieséses szakaszába, és át akarjuk élni azt, amit most átéltünk. Most itt az ideje a vakációnak, mielőtt nekivágunk a felkészülésnek az új szezonra.

Nem lesz hosszú a nyaralás; egy hét múlva elkezdik a felkészülést Nagelsmannék...

Visszatérve a L'Éqipe-hez: a szerdai címlap már így néz ki:

Vagyis: az erő velük van...

Majd vasárnap este kiderül, hogy ez az erő mire lesz elég.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.