Felfelé ívelő pályán jó reményekkel

Az utóbbi tíz évben öt szövetségi kapitány – köztük az Elek Gábor, Ambros Martín páros – vezette a magyar női kézilabda-válogatottat. Korai mérleget vonni a 2016 óta hivatalban levő, a fiatalítást levezénylő Kim Rasmussen teljesítményéről, az ő bizonyítványát nagyban meghatározza a holnap kezdődő világbajnokságon való szereplés. Minden okunk megvan reménykedni, 2008 után újra olimpiai résztvevő lehet a női csapatunk.

2019. 11. 29. 7:17
RASMUSSEN, Kim
Kim Rasmussen vállalja a kockázatot Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyetemes női kézilabdázás meghatározó egyénisége, Görbicz Anita egyedül többször szerepelt a válogatottban, mint a jelenlegi keret tagjai együttvéve. Több fiatal, junior világ- és Európa-bajnok játékossal indultunk el Japánba a világbajnokságra. Hogy van-e ebben kockázat? Természetesen, hiszen alig van nemzetközi tapasztalatunk. Én mégis bizakodó vagyok – mondta lapunknak Kim Rasmussen, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A dán szakembernek korábban a CSM București edzőjeként és a lengyel válogatott kapitányaként nem volt ilyen merítési lehetősége, mint nálunk. Sokáig úgy tűnt, itthon, a női felnőtt válogatott élén sem lesz könnyű levezényelni a generációváltást, de bizakodásra ad okot, hogy az utóbbi időben sikert sikerre halmozott a női kézilabdaszakág: tavaly junior-vb-t, serdülő Eb-t nyert, megspékelve egy ifjúsági vb-n elért ezüstéremmel. Idén a junior Eb és az U17-es Eb is magyar győzelemmel zárult.

Szinte idejét sem tudjuk, mikor volt ilyen kedvező a széljárás. 2011-ben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra sem tudott kijutni a női válogatott, miután elbukott a selejtezőn Németország ellen. A kettős vereség Mátéfi Eszter szövetségi kapitány állásába került. A 2008-as pekingi olimpián negyedik helyezett magyar válogatott ezt megelőzően világbajnokságról 1990-ben hiányzott. Hosszas útkeresés kezdődött; 2012-ben a Győr vezetőedzőjeként is tevékenykedő Karl-Erik Böhn vezetésével a harmadik helyen zárt a csapat a 2012-es Európa-bajnokságon. Egy évre rá a beugró kapitány, Hajdu János csapata a nyolcadik helyen végzett a szerbiai vb-n.

Kim Rasmussen vállalja a kockázatot
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Németh András vezetésével sem történt áttörés, pedig a Ferencvárossal 2002-ben a Bajnokok Ligája-döntőig menetelő szakember a hatodik helyre hozta be a válogatottat 2014-ben a magyar-horvát közös rendezésű Eb-n. Ugyanő volt a főnök egy évvel később a dániai vb-n: részben ekkor, a 11. hellyel vált biztossá, hogy a londoni után a riói olimpiát is nélkülünk rendezik meg. Átmeneti megoldásként a két hazai élcsapat, az FTC és a Győr akkori edzője, Elek Gábor és Ambros Martín is dolgozott együtt a válogatott élén, a 2016-os Eb selejtező mérkőzésére kaptak mandátumot.

Őket váltotta Kim Rasmussen 2016-ban. A dán edző Bajnokok Ligáját nyert a CSM Bucureștivel, 2013-ban és 2015-ben is a negyedik helyen végzett a világbajnokságon a lengyel válogatottal. Minden kezdet nehéz – és erről Rasmussen is tudna mesélni: a 2016-os svédországi Eb-re való felkészülés alatt Tomori Zsuzsanna és Zácsik Szandra, majd Korsós Dorina és Kovacsics Anikó is megsérült. Szucsánszki Zita ugyan a válogatottal tarthatott Malmőbe, de a csoportmérkőzéseken nem léphetett pályára. A válogatott a tizenkettedik helyen végzett, a három évvel ezelőtti névsorból már csak négyen vannak az idei vb-keretben: Kiss Éva, Kovács Anna, az akkor huszonegy éves Lukács Viktória és a másik fradista szélső, Schatzl Nadine.

Két éve a németországi vb-n tovább forgatta a csapatot a kapitány: első felnőtt világversenyén vehetett részt a torna után elköszönt a válogatottól Görbicz Anita. A későbbi győztes franciák búcsúztatták a miein­ket a nyolcaddöntőben. Sokkal biztatóbb volt a tavalyi Eb-n mutatott játék: Tomori Zsuzsanna sérülés, Szekeres Klára és Szucsánszki Zita szülési szabadság miatt hiányzott, de nem volt a fedélzeten a szintén rutinos Bódi Bernadett sem; a hiányzók távollétében Rasmussen csapata kellemes meglepetésre a hetedik helyen végzett.

A holnap kezdődő vb-n a szövetség hivatalos elvárása szerint az első hét hely valamelyikét kellene megszerezni. Ha teljesül a kívánság, minden remény megvan a jövő nyári tokiói olimpiai szereplésre. Pálinger Katalin, a kézilabda-szövetség szakmai alelnöke a 2024-es párizsi játékokra várja a kiugró eredményt, de Kim Rasmussen sem fog ellenkezni, ha már előtte is elkényeztet minket az újjászervezett válogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.