Felforgatták a Formula–1-et: új helyszín és kieső nagydíjak

Már tizenhárom versenyt tartalmaz az idei Formula–1-es naptár, és a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media pénteken komoly módosításokat eszközölt az eredeti tervekhez képest: a portugáliai Portimaóban először rendeznek F1-es futamot, Imola és a Nürburgring visszatér a sorozatba, kiesett viszont a Brazil, a Mexikói és a Kanadai Nagydíj, valamint az Egyesült Államok Nagydíja is.

2020. 07. 24. 18:44
Carey, Chase
Szahr, 2019. mrcius 31. Chase Carey, a Formula One Group vezrigazgatja, a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg fnke rkezik a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg Bahreini Nagydjnak otthont ad szahri plyra 2019. mrcius 31-n, nem sokkal a futam rajtja eltt. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj Fotó: Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt több mint három hónapos csúszással kezdődött vb-n egyelőre három futamon vagyunk túl: Spielbergben előbb Osztrák, majd Stájer Nagydíjat rendeztek, a múlt hét végén pedig a Hungaroringen mi fogadtuk a száguldó cirkuszt. A Magyar Nagydíj után a jövő héten Angliában, Silverstone-ban jön össze a mezőny két versenyre, a Brit és a 70. Évforduló Nagydíjra, ezután pedig sorban a Spanyol (Barcelona), a Belga (Spa-Francorchamps) és az Olasz Nagydíj (Monza) következik. A Liberty Media első nekifutásra erről a nyolc versenyről döntött, majd ehhez jött a Toszkán Nagydíj Mugellóban és az Orosz Nagydíj Szocsiban. Az új versenyhelyszínek, amelyeket pénteken jelentettek be: október 9–11. között a Nürburgringen az Eifel Nagydíjra, október 23–25. között Portimaóban a Portugál Nagydíjra, míg egy héttel később Imolában az Emilia-Romagna Nagydíjra kerül sor. Imolában csak kétnapos lesz a versenyhétvége, így a szokásos három szabadedzés helyett csak egyre kerül sor.

Érdekesség, hogy így Olaszországban idén három helyszínen is lesz Formula–1-es verseny: Monzában, Mugellóban és Imolában. Mugellóban még nem volt, a pálya a gyorsaságimotoros-vb-ről ismert, Imolában viszont 1981 és 2006 között folyamatosan volt F1-es verseny, a San Marinó-i Nagydíj. (1994-ben itt vesztette életét Ayrton Senna.) A Nürburgringen 2013 után lesz újra futam, Portimao pedig új helyszín. A Portugál Nagydíjat 1984 és 1996 között Estorilban rendezték.

– Újabb fontos lépést tettünk a végső versenynaptár kialakítása felé. Üdvözöljük az új helyszíneket, és szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, akik lehetővé tették a bevonásukat – nyilatkozta Chase Carey, a Liberty első embere, aki újból elmondta: továbbra is az a terv, hogy december közepén az Arab-öbölben záruljon a vb-sorozat.

A Liberty Media egyúttal azt is bejelentette, hogy idén a Brazil, a Mexikói és a Kanadai Nagydíjat, valamint az Egyesült Államok Nagydíját sem rendezik meg. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a koronavírus-járvány alakulása miatt idén nem lesz tengerentúli verseny a Formula–1-es világbajnokságon. Ázsiából a malajziai és a vietnami szervezőkkel tárgyalnak, decemberben pedig a Bahreini és az Abu-Dzabi Nagydíj zárhatja a sorozatot, s Bahreinben két verseny is lehet.

Az F1 szervezői azt szeretnék, ha a rövidebb időszak ellenére 15-18 versenyt le lehetne bonyolítani – előbbi szám azért fontos, mert a televíziós szerződésekben minimum 15 nagydíj megrendezését vállalta a Liberty Media, csak ebben az esetben juthat hozzá a kialkudott pénzéhez. Ahhoz, hogy hivatalosan világbajnokot lehessen hirdetni, nyolc verseny szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.