Van, ahol már az idén megkezdődik a felkészülés az NB I-ben

Rövid pihenőn vannak ezekben a napokban a magyar labdarúgó-bajnokság főszereplői. Akad olyan csapat, amely már december 28-án megkezdi a felkészülést a folytatásra, ám a többség ezzel vár a jövő év első napjaiig. A bajnokság következő fordulója január 23-án lesz, tehát a csapatoknak mindössze három hetük lesz erőt gyűjteni az idényre. Az ilyenkor szokásos külföldi edzőtáborok a járvány miatt ezúttal elmaradnak.

Magyar Nemzet
2020. 12. 25. 15:30
© Katona Tibor
20200926 Zalaegerszeg Labdarúgó nb1 ZTE FC(fehér)-Diósgyőri VTK(piros) Márti Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap Fotó: Zalai Hírlap/Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budafok és a Bp. Honvéd találkozójával végképp lezárult az őszi idény a magyar futballban. Igaz, ez az idény még nem teljes, hiszen a Ferencvárosnak még pótolnia kell a Budafok és a Diósgyőr elleni elhalasztott meccseit, ahogyan a Kisvárda és a Mol Fehérvár összecsapása is hátra van még az 5. fordulóból, ám a játékosok egyelőre pihennek, és csak jövőre lépnek újra pályára. Igaz, ez a pihenő ezúttal szinte csak szusszanásnyi, hiszen január 23-án már jön a következő, a 17. forduló.

A világ amúgy nagyon megváltozott a magyar élvonalban. Tíz éve, a 2010–2011-es bajnokság utolsó őszi meccsét november 30-án játszották le, és szó szerint csak a tavasszal, csaknem három hónap múlva, mintegy nyolc hét felkészülés után folytatódott a sorozat. Azóta az időjárás nem jelenthet akadályt, a fűtött játéktereken a legnagyobb hidegben is lehet futballozni, és a versenykiírás már ehhez igazodik. Ennek megfelelően a csapatok is korán, már 2021 elején elkezdik a felkészülést a folytatásra.

 

A Ferencváros a Budafok elleni győzelemmel zárta az idényt, képünkön Igor Haratin fejel a kapura
Fotó: Budafokimte.hu

 

A Ferencvárosnál már január 2-án megkezdődik a munka, amit az is indokol, hogy a címvédő a hivatalos rajtnál három nappal korábban lép pályára, ugyanis január 20-án játssza le a Bajnokok Ligája-szereplés miatt még a 2. fordulóban elhalasztott Diósgyőr elleni hazai meccsét. A második helyen telelő Mol Fehérvár játékosainak január 4-én kell először munkára jelentkezniük. Mindenki kapott egyéni edzésprogramot a szabadság idejére is, és a felkészülési időszakban a csapatra öt edzőmérkőzés vár majd.

Az MTK-t is meggyötörte a koronavírus-járvány, és az utolsó fordulót követően többen is belázasodtak a keretből, ami újabb megbetegedéseket jelentett. A klub a finn válogatott védő, Nikolai Alho szerződtetésével lepte meg magát karácsonyra, akire január 1-jén és 2-án a keret valamennyi tagjához hasonlóan Covid-teszt vár. Egy nappal később felmérésen vesznek részt a labdarúgók, akik edzőtáborba is vonulnak majd, január 5–16-ig Telkiben készülnek.

A Puskás Akadémia tervei között külföldi edzőtábor is szerepelt erre az időszakra, ám a járvány ezt felülírta, ugyanakkor Felcsúton két fűtött pályán is lehet gyakorolni, így a tervezett munkát ott végzi el a csapat. A játékosok december 27-ig teljes pihenőt kaptak, majd egyéni program alapján készülnek, január 4-én teszten vesznek részt, másnap délután pedig következik az első közös gyakorlás. Hasonló a helyzet Kisvárdán is, ahol a futballisták december 26-ig teljes pihenőt kaptak, azután viszont mindenkinek egyéni program alapján el kell kezdenie a felkészülést. Az első közös edzés január 4-én lesz, azon már ott lesz a hatszoros bolgár válogatott Janisz Karabelov is, akinek a szerződtetését az elmúlt héten jelentette be a klub. A bajnoki rajtig hazai környezetben készül az együttes, és a tervek szerint két felkészülési meccset játszik.

Pakson január 4-én teszteléssel kezdődik a felkészülés, a következő két napban pedig orvosi vizsgálat vár a kerettagokra. A bajnoki rajtra nem csak Pakson készül az együttes, január 11. és 16. között ugyanis Telkiben edzőtáborozik. A Zalaegerszeg az Újpest elleni meccs pótlásával túlórázott, ám ennek ellenére már január 2-án orvosi vizsgálat vár a keret hazai labdarúgóira, a légiósok néhány nappal később csatlakoznak. Az edzések január 4-én kezdődnek, a tervek szerint január 9-én, 13-án és 16-án tesztmérkőzést is játszik a ZTE. Mezőkövesden is orvosi vizsgálattal kezdődik a felkészülés, ez január 4-én lesz, ám a játékosok a szabadság idejére is kaptak egyénre szabott edzésprogramot.

Az ősz utolsó nagy meglepetésével az Újpest rukkolt elő, a klub ugyanis a Zalaegerszeg elleni meccs után hozta nyilvánosságra, hogy menesztette Predrag Roman vezetőedzőt, és a helyére Michael Oenninget nevezte ki. A futballisták még a korábbi stábtól kaptak egyéni edzéstervet a szabadság idejére, a felkészülés pedig január 4-én indul.

 

Az újpesti Junior Tallo és vezetőedzője, Predrag Rogan így ünnepelt a ZTE elleni elmaradt meccs pótlásakor, a játékos a mérkőzésen két gólt szerzett, az edző pedig már tudta, hogy utoljára ül a lilák kispadján
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A Budafok december 23-án a Bp. Honvéd elleni meccsel zárta az esztendőt, és majd január 3-án találkozik újra a keret egy koronavírustesztelésen. A klub állandó bázisán, Halásztelken készül a csapat a folytatásra, a tervek között szerepel három gyakorló mérkőzés is. A Bp. Honvédnál jelenleg nyitott az ezdőkérdés, jelenleg Pisont István a vezetőedző, ám a hírek szerint a klub vezetői nem hosszabbítják meg a megbízását, és Horváth Ferenc vagy Kuttor Attila lesz a befutó a kispadra. A tabella utolsó helyén álló Diósgyőr játékosai pihenhetnek a legkevesebbet, Geri Gergely vezetőedző ugyanis december 28-án már edzést tart nekik. A szakmai stáb két felkészülési mérkőzést tervez a téli időszakra, január 9-én a Debrecen, január 16-án pedig a Mezőkövesd ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.