Felkészülni az őrségváltásra

A történet folytatódik, ez a mottója a Ludovika Arénában hétfőn megkezdődött U23-as vb-nek azután, hogy tavaly megrendeztük minden idők legsikeresebb felnőtt-világbajnokságát.

2019. 10. 30. 14:33
null
Kérdés, hogy Lőrincz Tamás (balra) meddig folytatja Fotó: Martin Gabor Forrás: MBSZ/Martin Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éremmel, közte aranyával, továbbá négy olimpiai kvótával birkózóink kitettek magukért az idei kazahsztáni vb-n, a sportágban a világversenyek rendezéséért zajló tusakodásban pedig szinte verhetetlenek vagyunk. Erre bizonyság a Ludovika Arénában hétfőn megkezdődött U23-as vb is.

– A történet folytatódik, ez a mottója a vb-nek azután, hogy tavaly megrendeztük minden idők legsikeresebb felnőtt-világbajnokságát – szögezte le Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke. – Erre a szálra fűzzük fel az U23-as vb-t, jövő tavasszal pedig nálunk csapnak össze Európa legjobbjai, hogy megküzdjenek súlycsoportonként azért a két kontinentális kvótáért, ami olimpiai részvételt jelent Tokióra. 2021-ben kadet-vb-nek adunk otthont, és megkaptuk a 2022-es felnőtt Eb rendezését is.

A Ludovika Arénában a 23 éven aluli korosztály mezőnyében is vannak nagy nevek: a 22 éves grúz Nugzari Tsurtsumia a kötöttfogású 55 kg-os súlycsoport regnáló világbajnoka a felnőtteknél, a nőknél pedig a húszéves japán Okuna Haruno (53 kg) már két vb-aranyat zsebelt be. No persze ebben a korban azért nem ez a jellemző.

– Az első U23-as Eb-t 2015-ben, az első vb-t 2017-ben rendezték a junior korosztályból kiöregedőknek – mondja Bacsa Péter.

Kérdés, hogy Lőrincz Tamás (balra) meddig folytatja
Fotó: MBSZ/Martin Gábor

– Korábban a húszévesek egyből a felnőttek közé kerültek, ami komoly erőpróba volt nekik, nagy szakadékot kellett volna átugorniuk. Sokan nem tudták kivárni azt az öt-hat évet, amíg felvehették volna a versenyt a felnőttekkel, és ők elvesztek a sportág számára. A Ludovika Arénában a vb valamennyi magyar versenyzőnek kiváló erőfelmérő. S azért is fontos számunkra, mert a tokiói olimpia után az „aranygenerációnkból” többen is befejezik a pályafutásukat, vagyis a mostani fiataloknak kell majd átvenniük a helyüket.

A már olimpiai kvótás két világbajnokunk közül Sastin Marianna (62 kg) 36 éves, Lőrincz Tamás (77 kg) csak 32, a tokiói részvételért küzdő, ugyancsak vb-győztes Kiss Balázs (97 kg) 36 esztendős. A nem olimpiai súlycsoportban szereplő, szintén világbajnok Korpási Bálint (72 kg) 32 éves, a tavaly itthon második vb-aranyát megszerző Bácsi Péter pedig 36 évesen már vissza is vonult – a kötöttfogás 82 kg-os súlycsoportja sincs az ötkarikás játékok műsorán.

A nurszultáni vb-n megszerzett négy kvótával nem állunk rosszul a nemzetközi mezőnyben, a dél-koreaiaknak egy sincs, a fehéroroszoknak és a kubaiaknak kettő van, a törököknek, a grúzoknak és az Egyesült Államoknak hozzánk hasonlóan négy. Az is igaz, hogy az oroszoknak kilenc, a kazahoknak és a japánoknak nyolc, ez a három ország kiemelkedik a mezőnyből. Ám még nekünk is akadnak kvótaesélyeseink, többek között a honosított Murad Kuramagomedov, aki ma az U23-as vb-n a szabadfogás 77 kg-os súlycsoportjában a bronzmeccsen lesz érdekelt. Kazahsztánban már közel volt a tokiói részvétel kiharcolásához, 23 évesen ő már felnőtt a nagyokhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.