Fellobbant az olimpiai láng

A görögországi Olümpiában meggyújtották a tokiói olimpia lángját. Az olimpia megnyitó dátuma július 24.

Forrás: MTI2020. 03. 12. 11:42
null
Olümpia, 2020. március 12. A fõpapnõ szerepét játszó Xanthi Georgiu görög színésznõ átadja a lángot egy edényt tartó papnõnek az olimpiai láng fellobbantási ünnepségén Héra templománál, az eredeti olimpiai játékok helyszínén, az ókori Olümpiában 2020. március 12-én. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt az ünnepséget a nyilvánosság kizárásával, mindössze száz meghívott vendég jelenlétében tartották meg. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt ezúttal a görög szervezők döntése értelmében a tervezett hétszáz helyett mindössze száz meghívott és akkreditált vendég vett részt a ceremónián, amelyen így a korábbiakkal ellentétben, 1984 óta először nézők sem lehetettek jelen.

A hagyományoknak megfelelően egy papnő – akit ezúttal Kszanti Georgiu színésznő alakított – korhű jelmezben, Héra istennő 2600 éves temploma előtt a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot, ehhez két másodpercre volt szüksége.

Papnőket játszó görög színésznők az olimpiai láng fellobbantási ünnepségén Héra templománál
Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A színésznő a templom elől az olimpiai lánggal visszatért az olümpiai stadionba, ahol átadta azt a staféta első tagjának, Anna Korakaki olimpiai bajnok görög sportlövőnek. A láng történetében először vehette át sportolónő elsőként a lángot. A váltó második embere már a rendező japánokat képviselte, Nogucsi Mizuki futó a 2004-es, athéni olimpián megnyerte a női maratont.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke mellett köszöntő beszédet mondott Giorgosz Georgopulosz, Olümpia polgármestere, Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a japán szervezőbizottság nevében Szuga Josihide, az ázsiai ország kabinetfőnöke.

A koronavírus járványa miatt az ünnepséget a nyilvánosság kizárásával, mindössze száz meghívott vendég jelenlétében tartották meg
Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Bach kiemelte: 19 hét van hátra a tokiói megnyitóig, és a szerdán világjárványnak minősített koronavírus-fertőzés ellenére egyelőre elkötelezettek, hogy a tervek szerint rendeznek. Hozzátette: az illetékes hatóságok segítségével bízik a vírus terjedésének megakadályozásában. – Az olimpia játékok mindig erős és masszív demonstrációja volt az emberiség globális egységének – mondta.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok jövő csütörtökön az athéni Panathinaiko Stadionban veszik át a fáklyát, amely pénteken érkezik a rendező országba. A tokiói megnyitó dátuma július 24.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.