Felmentették tisztségéből Kim Rasmussent, a női kézilabda-válogatott kapitányát

A Magyar Kézilabda Szövetség elnökség felkérte Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral.

Forrás: MTI2020. 01. 07. 17:31
null
Kim Rasmussen sorsa a 2019-es vb-n pecsételődött meg Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége kedden felmentette tisztségéből Kim Rasmussent, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát.

Az MKSZ tájékoztatása szerint az elnökség felkérte Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral. A tervek szerint a Bajnokok Ligája-címvédő Győr, valamint a Ferencváros vezetőedzője együtt látná el a szövetségi kapitányi feladatokat a március 20-22-én sorra kerülő győri olimpiai selejtezőtornán, valamint azt követően a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön.

A dán Kim Rasmussen a lengyel válogatottal 2013-ban és 2015-ben is negyedik lett a világbajnokságon, majd 2016-ban a román CSM Bucuresti csapatát Bajnokok Ligája-győzelemig vezette. A magyar válogatott élére 2016 májusában nevezték ki, azóta a nemzeti együttes története legrosszabb Európa-bajnoki, és két legrosszabb világbajnoki helyezését produkálta. A kontinenstornán 2016-ban a 12., 2018-ban a hetedik helyen végzett, a vb-n 2017-ben 15., tavaly pedig 14. lett.

Decemberben, a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs vb-n a magyarok a csoportkör utolsó fordulójában egy góllal kikaptak Romániától, így nem jutottak a középdöntőbe. Rasmussent a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a hajrában a reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották csapatát. A játékvezetői tévedésekkel tarkított összecsapás után az edző sportszerűtlenül viselkedett, nem megfelelő szóhasználattal élt a sajtótájékoztatón, ezért a nemzetközi szövetség (IHF) azonnali hatállyal felfüggesztette, ám a vizsgálatot azóta sem folytatta le ellene, ezért nem tudni, milyen büntetés vár rá.

A válogatott a rossz szereplés ellenére kijutott az olimpiai selejtezőtornára, ahol Szerbia, Kína, valamint Oroszország lesz az ellenfele márciusban. Az első két helyezett indulhat a nyári, tokiói játékokon.

Pálinger Katalin kedden a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: bár az eredmények elsőre nem ezt tükrözik, Kim Rasmussen jó munkát végzett, és a célul kitűzött olimpiai szereplés még elérhető.

Az alelnök hangsúlyozta: a kialakult helyzetben azt kellett figyelembe venniük, hogy mi a legjobb a csapatnak.

„Márpedig ez a stabilitás és a biztonság” – fogalmazott. Hozzáfűzte: információik szerint az IHF Rasmussennel kapcsolatos döntésére nagyjából másfél hónapot kell várni, és a válogatottat nem akarták bizonytalanságban tartani.

„Minden oldalról körbejártuk a témát, és megvizsgáltuk a lehetőségeket. Most csak azzal szabad foglalkoznunk, hogyan juthat ki a csapat az olimpiára” – mondta a korábbi világklasszis kapus.

Pálinger elárulta azt is, hogy a két magyar edző és klubjaik pozitívan reagáltak a megkeresésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.