Tényleg csak a pénz számít?

A Ferencvárosnak durván másfélszer akkora a költségvetése, mint a Fehérváré, s hosszú távon ez dönt.

N. M.
2021. 02. 08. 8:48
Szergej Rebrov
Szergej Rebrov karrierjére is hatással lehet a Serie A záró fordulója Fotó: Alberto Estevez Forrás: MTI/EPA/EF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc-, illetve hatmilliárd forint, a Fradi költségvetése tehát másfélszer akkora, mint a Vidié. Éppen ezért a Vidinél már az ősszel elengedték a bajnoki címet, úgysem tudnak versenyezni a Fradival, ezért nem is küldik el Márton Gábort – mesélte a fehérvári futballban bennfentes ismerősöm hetekkel ezelőtt.

Az elemzést folytathatjuk ebből a magasságból lejjebb ereszkedve. A Puskás Akadémia durván négymilliárd forintból gazdálkodik, a többi első osztályú klub büdzséje pedig kétmilliárd körül szóródik.

Tényleg csak a pénz számít?

Ha az NB I-es tabellára pillantunk – első a Ferencváros, holtversenyben második és harmadik a Puskás Akadémia és a Fehérvár –, akkor kétségünk sem lehet, határozottan igennel felelhetünk.

Napjaink labdarúgása erről szól. Nálunk is. S ha a Fradi így folytatja, akkor nemcsak februárban, három hónappal a bajnoki zárás előtt, hanem évekre előre behozhatatlan előnybe kerül. A Bajnokok Ligája-szereplésből alsó hangon hétmilliárdos bevételre tesz szert, s ha ezt ügyesen visszaforgatja, akkor elérheti azt, amiről Kubatov Gábor klubelnök a szokásos évértékelő beszédében (idén interjúban) beszélt: ahhoz, hogy a Fradi stabilan, hosszú távon megvethesse a lábát a BL csoportkörében, meg kell dupláznia a költségvetését.

A stabil BL-szereplésnek persze ez csak az elégséges feltétele, a szükséges nem más, mint a bajnoki cím évről évre. Az NB I jelen erőviszonyai alapján ez sem tűnik teljesíthetetlen feladatnak.

Fehérváron pedig valóban nem kell meneszteni Márton Gábor vezetőedzőt. Sokkal inkább arra kellene magyarázatot találni, hogyan olvadt el egy évtized alatt a hatalmas versenyelőny. A piros-kékeknél kereken tíz évvel ezelőtt Paulo Sousa szerződtetésével párhuzamosan hirdették meg a „Vidi-projektet”. A klub akkoriban idehaza nagyobb előnyt élvezett a riválisaival szemben, mint jelenleg a Ferencváros. Csak éppen egyszer sem tudott triplázni, de még duplázni sem, és nem érte el a Bajnokok Ligája csoportkörét sem.

Most pedig kapaszkodhat, hogy mentse a menthetőt, s legalább a második helyre befusson. A „kis testvér” Puskás Akadémia előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.