Fesztivál az összetartozás jegyében

Határok nélkül. Üzenet, eszme, amibe annyi minden belefér. Egy nagyszabású kézilabda- és kulturális fesztivál is, amelyet – miként tegnap az esemény helyszínén bejelentették – idén július 9–12. között rendeznek meg Székelyudvarhelyen a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében, a székelyudvarhelyi önkormányzat és a Magyar Kézilabda- szövetség szervezésében.

Magyar Nemzet
2020. 02. 14. 10:57
null
Gálfi Árpád és Novák András egyetértésben Fotó: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, Magyarkanizsa és Zenta, a Partiumból Szatmár, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka 2006-2007-es korosztályú csapatai vesznek részt a fesztiválon. További három, 2008–2009-es együttessel kiegészülve összesen 300-400 gyermek lép majd pályára. Ki tudja, közülük kik és hányan válnak Ilyés Ferenc, Ilyés Annamária, Sipos Adrián, Sterbik Árpád, Zácsik Szandra, Kovacsicz Mónika vagy éppen Lakatos Rita, Albek Anna méltó követőivé, akik szintén a határon túlról indulva lettek a magyar kézilabda jeles alakjai. Találóan fogalmazott úgy Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója, hogy a kézilabdán keresztül nagy és nemes energiák szabadulnak majd fel.

– Nem csupán kézilabdáról lesz szó, hanem színvonalas kulturális és gasztroprogrammal készülünk, a fesztivált a Kowalsky meg a Vega nyitja meg, és az Ismerős Arcok zárja, de lesz főzőverseny, több színházi előadás, kézművesvásár, s történeti előadásokat és kirándulásokat is szervezünk az utánpótlás-játékosoknak. Már működik Facebook-oldalunk is, amely a Facebook.com/kezilabdafesztival címen érhető el – egészítette ki az elhangzottakat Jakab Árpád, az esemény főszervezője, akit Novák András a határon túli magyar kézilabdázás motorjának nevezett.

Gálfi Árpád és Novák András egyetértésben
Fotó: MKSZ

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere megköszönte a lehetőséget, mint mondta, Székelyudvarhelynek óriási megtiszteltetés, hogy a város lehet a fesztivál házigazdája a nemzeti összetartozás évében.

– Meggyőződésem, hogy a lelki nemzetegyesítés egyik fő eszköze a sport. Ha a sport segítségével megvan a lelki kapocs, akkor óriási távlatok nyílhatnak – jegyezte meg Ballai Attila, a Magyar Kézilabda-szövetség stratégiai főtanácsadója, s hozzátette, a székelyudvarhelyi fesztiválnál nagyobb ívű terven is dolgoznak, 2021 nyarán, első alkalommal Budapesten megrendezik a Magyarok Világjátékát, amelyre aztán négyévente kerül sor, idővel talán éppen Székelyudvarhelyen is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.