A FIA megbüntette a Racing Pointot, Sergio Pérez koronavírusos

A FIA jogosnak találta a Reanault óvását, és ezért pontelvonással, valamint pénzbüntetéssel sújtotta a Racing Pont Formula–1-es csapatát. Az istálló vezetője szerint ők nem csináltak semmit, igazságtalannak tartja az ítéletet. Emellett a Racing Point mexikói pilótájának, Sergio Péreznek pozitív lett a koronavírustesztje, ezért az idén második silverstone-i futamon, a 70. Évforduló Nagydíján is Nico Hülkenberg versenyez a hét végén.

2020. 08. 07. 18:47
null
Mogyoród, 2020. július 16. A FIA által közreadott képen Sergio Perez, a Racing Point mexikói versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának otthont adó mogyoródi pályán, a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón 2020. július 16-án. A futamot július 19-én rendezik. MTI/AP/FIA pool Fotó: MTI/AP/FIA pool Forrás: MTI/AP/FIA pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIA, a Nemzetközi Automobil-szövetség péntek délelőtt hivatalos közleményben tudatta, hogy helyt adott a Renault óvásainak, és pontlevonással, valamint pénzbírsággal sújtotta a Racing Pointot. A Renault a múlt hétvégén sorozatban a harmadik Formula–1-es verseny után nyújtott be óvást a Racing Point fékhűtői miatt, állítása szerint tilos információmegosztás eredményeként sikerült ilyen jól a tavalyi Mercedes, a W09-es lemásolása. Az FIA befogadta az enstone-iak óvásait, lefoglalta a tavalyi Mercedes és az idei Racing Point első és hátsó fékhűtőit. A vizsgálat vége az lett, hogy a szövetség helyt adott a Renault óvásainak, és 15 konstruktőri pontot levont a Racing Pointtól, valamint 400 ezer eurós pénzbírságot is kiszabott a csapatra. Ez úgy jött ki, hogy a szabálytalanság miatt autónként 7.5 pontos pontlevonással és 200 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta az istállót a Stájer Nagydíj kapcsán, a Magyar és a Brit GP-re pedig megrovást kapott a Racing Point az illegális kocsi használatáért, mert nem a technikai, hanem a sportszabályzatot szegte meg.

Nehéz helyzetbe került a Racing Point
Fotó: Reuters

A Racing Point csapatfőnöke, Otmar Szafnauer szerint ők nem csináltak semmi rosszat, így a büntetés igazságtalan.

– Még emésztenünk kell a határozatot, további kérdésekre keresünk válaszokat, magyarázatokat – nyilatkozta a Formula–1 honlapján. – Kiábrándító a döntés, mert úgy gondoltuk, hogy mi a szabályok adta kereteken belül mozogtunk, és semmi rosszat nem tettünk. Márciusban megkértük az FIA-t, jöjjön, és nézze meg, hogy mit csináltunk, és akkor azt mondták, hogy minden rendben van. Szóval ennek fényében a mostani döntést csalódásként éljük meg. Mi abból indulunk ki, hogy mi nem csináltunk semmi rosszat, így a büntetésünket igazságtalannak érzem. Azt hiszem, hogy a pontlevonást azért kaptuk és azért csak tizenöt pontot vettek el tőlünk, mert ezzel akarják elismerni a márciusban történteket. El kell döntenünk, hogy fellebbezzünk-e.

Otmar Szafnauer azt is elmondta, hogy nem tudják megváltoztatni a fékhűtőrendszerüket, és nulláról sem tudnak újat tervezni, ráadásul a most használtat sem tudják eldobni. Ráadásul új alkatrész tervezésére már csak azért sincs szükség, mert a Racing Point nem a technikai szabályok ellen vétett, hanem a sportszabályzatot szegte meg, ami azt jelenti, hogy az autó legális, a kérdéses alkatrészt továbbra is használhatja a Racing Point – áll az FIA hosszas indoklásában.

A Racing Pointtal kapcsolatos hír az is, hogy Sergio Pérez mégsem ülhet autóba a 70. Évforduló Nagydíján. A mexikói pilóta a múlt szerdai bizonytalan eredményű koronavírustesztje után másnap pozitívat produkált, ezért karanténba kellett vonulnia, s nem vehetett részt a Brit Nagydíjon, a helyét Nico Hülkenberg foglalhatta el. A hét közepén kiderült, hogy ha Sergio Pérez tesztje negatív, akkor már most a hét végén visszaülhet az RP20-as volánja mögé. Csütörtökön vettek le tőle mintát, a teszt pozitív lett, és emiatt tovább kell várnia a visszatérésre. A csapat közlése szerint a mexikói továbbra is tünetmentes, jól érzi magát.

Sergio Pérez tesztje pozitív lett
Fotó: MTI/AP/FIA pool

A Racing Point közleményt adott ki erről a fordulatról: „Nico Hülkenberg versenyez Lance Stroll mellett a 70. Évforduló Nagydíján is, az állandó pilóta, Sergio Pérez helyén. A 32 éves német a múlt heti Brit Nagydíjon csatlakozott a csapathoz, s azonnal meggyőző tempót mutatott a nyolc hónapos kihagyás után. Miközben sajnos Nico nem indulhatott el a versenyen, ő teljesítette mindhárom szabadedzést, illetve az időmérőt is, így jó alapokról indul a mostani hétvégén.”

a 70. Évforduló Nagydíjának első szabadedzésén Valtteri Bottas nyitott az élen Silverstone-ban. A második pozícióban végzett a másik Mercedesszel, míg a harmadik leggyorsabb kört (Red Bull) autózta. A Sergio Pérezt helyettesítő Nico Hülkenberg a negyedik helyen zárta az idén második silverstone-i F1-es versenyhétvége első tréningjét. A Mercedes maradt az élen a második szabadedzésén is, ám ezúttal Lewis Hamilton autózta a leggyorsabb kört. A hatszoros világbajnok mögött a csapattársa, Valtteri Bottas végzett, míg a harmadik pozícióban Daniel Ricciardo zárta az edzést a Renault-val.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.