Virtuális villogás: kinek a szobáját ismerjük meg?

Nehéz év volt 2020, de ünneplésre méltó futballteljesítmények idén is akadtak. Csütörtök este a FIFA virtuális gáláján hirdetik ki az esztendő legjobbjait az egyes kategóriákban.

2020. 12. 17. 7:15
null
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-os év elismeréseivel kezdve a nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) nagyszabású gálát szervez az év legjobbjainak bejelentésére. Vörös helyett zöld szőnyegen vonulnak be a futballisták, de a sztárparádé garantált, humoros megjegyzések és rögtönzött interjúk színesítik a programot a drámai bejelentések és a köszönőbeszédek között.

Ha cinikusak akarunk lenni, akkor felidézhetünk néhány alkalmat, amikor egyik-másik futballistát Oscar-díjra jelöltük volna a pályán bemutatott homorításáért. A FIFA-nál viszont úgy látták, hogy szükség van a különleges körítésre ahhoz, hogy a díjak megfelelő rangot kapjanak, azt pedig kár volna tagadni, hogy bizonyos szempontból a labdarúgás is a szórakoztatóipar részéve vált.

A családostul érkező futballsztárok és a tömött széksorok viszont nem összeegyeztethetők a 2020-as egészségügyi helyzettel, így az idei átadásra változtatnia kellett a FIFA-nak. Milánó helyett a szervezet zürichi központja lesz a helyszín, a díjak átadása pedig virtuálisan történik, azaz a győztesek saját otthonukból jelentkeznek majd be videós kapcsolat segítségével, hogy néhány kedves mondatot fűzzenek az elismeréshez.

Az est házigazdája a tavalyi gálához hasonlóan 1987 Aranylabdása, Ruud Gullit lesz, valamint 2018 után újra szerepet kap a brit televíziós, Reshmin Chowdhury. Más díjátadó gálák tapasztalataiból kiindulva elképzelhető, hogy lesznek a zürichi helyszínen személyesen megjelenő további díjátadók is, de valószínűleg a korábbi évekhez képest rövidebb show-ra lehet számítani.

Idén ez az Aranylabda

A France Football magazin a labdarúgás legáhítottabb egyéni díját 1956-ban alapította. A FIFA 1991-ben indította el saját elismerését, ám a szövetségi díj az első két évtizedben mindenképpen háttérbe szorult az Aranylabdához képest. 2010-ben a két díjat egyesítették – és ezzel az évvel esett egybe a tendencia indulása, hogy és különversenye az elismerés, komolyabb csapatsikerek nélkül is.

A 2019-es díjazottak

Legjobb férfi játékos: Lionel Messi

Legjobb női játékos: Megan Rapinoe

Legjobb férfi csapatot irányító edző: Jürgen Klopp

Legjobb női csapatot irányító edző: Jill Ellis

Legjobb férfi kapus: Alisson

Legjobb női kapus: Sari van Veenendaal

Puskás Ferenc-díj: Zsóri Dániel

Szurkolói díj: Silvia Grecco

Fair Play-díj: Marcelo Bielsa és a Leeds United

Férfi válogatott: Alisson – Sergio Ramos, van Dijk, de Ligt, Marcelo – F. de Jong, Modrić – Hazard, C. Ronaldo, Mbappe – Messi

Női válogatott: van Veenendaal – Bronze, Fischer, O'Hara, Renard – Ertz, Henry, Lavelle – Marta, Morgan, Rapinoe

2016-ra a FIFA úgy érezte, hogy eléggé megerősödött a szerepe a díj presztízsében, és a gála indításával újra különvált a France Footballtól. Igaz, azóta mind a négy évben ugyanaz a játékos kapta mindkét díjat, ráadásul 2018-ban Luka Modrić a duóuralmat is megszakította.

Idén viszont a France Football nem ítéli oda a díjat, ami további segítség lehet a FIFA-nak, hogy a legértékesebb egyéni elismerés legyen az övé. Ezért sem lehetett kérdés, hogy a szövetség megtartja a díjátadót, még ha csak a virtuális térben, az elmúlt évekhez képest kevésbé csillogó körülmények között is.

Messi és Ronaldo ezúttal is bekerült a dobogósok közé, de ha csak a számokat nézzük, akkor Robert Lewandowskinak kellene nyernie a díjat. A lengyel támadó a megszerezhető öt trófeából éppen ötöt gyűjtött be 2020-ban a Bayern Münchennel, ráadásul a Bajnokok Ligájában, a Bundesligában és a Német Kupában is gólkirályként zárt.

A FIFA honlapján több korábbi nagyszerű játékos is elmondta véleményét: a díj 1991-es nyertese, Lothar Matthäus egyértelmű Lewandowski-sikert vár, Pablo Aimar és Daniele de Rossi is hajlik a lengyel sikerére, bár általánosságban Messit tartják a legjobb labdarúgónak, míg Gilberto Silva szerint nincs favorit a dobogósok között. Csütörtökön kiderül, ki kapja virtuálisan, saját szobájában kézhez a díjat.

Európán kívülre kerül a Puskás Ferenc-Díj

2009 óta ítélik oda az év legszebb találatáért a legendás magyar játékosról, Puskás Ferencről elnevezett elismerést. Zsóri Dániel tavalyi sikere után idén nem volt magyar jelölt, a dobogóra pedig egyetlen európai játékos sem fért fel.

Uruguaynak két esélyese is maradt: Luis Suárez még a Barcelona játékosaként sarkazott a Mallorca kapujába. Honfitársa, Giorgian de Arrascaeta ollózásával már másodszor lesz dobogós a 2018-as harmadik hely után. A dél-koreai Szon Hungmin akadályozhatja meg az uru sikert, aki a saját tizenhatosától indulva vitte be a Burnley kapujába a labdát.

A Puskás-díj odaítélésében komoly szerepet játszanak a szurkolói szavazatok is.

Díjazzák még a virtuális gálán a legjobb női játékost, mindkét nem esetében a legjobb kapust és a legjobb edzőt. Kihirdetik 2020 női és férfi világválogatottját, valamint a Fair Play-díj és a szurkolói díj győztesét is.

Érdekesség, hogy a nők között egyik kategóriában sem lehet címvédés, a férfiakat nézve viszont akár mindhárom díjnál előfordulhat. Lionel Messi már eddigi hat elsőségével is csúcstartó. Jürgen Klopp és Alisson pedig kulcsszerepet játszott a Liverpool első Premier League-trófeájában. Ugyanakkor a 2020-as év legjobb csapata a Bayern München volt, akár a bajorok söprése is elképzelhető Lewandowski, Neuer és Flick révén.

A 2020-as jelöltek

Legjobb férfi játékos: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski

Legjobb női játékos: Lucy Bronze, Pernille Harder, Wendie Renard

Legjobb férfi csapatot irányító edző: Jürgen Klopp, Marcelo Bielsa, Hans-Dieter Flick

Legjobb női csapatot irányító edző: Emma Hayes, Jean-Luc Vasseur, Saria Wiegman

Legjobb férfi kapus: Alisson, Manuel Neuer, Jan Oblak

Legjobb női kapus: Sarah Bouhaddi, Christiane Endler, Alyssa Naeher

Puskás Ferenc-díj: Luis Suárez, Giorgian de Arrascaeta, Szon Hungmin

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.