Film készült első négyszeres olimpiai bajnokunkról

„Fuchs Jenő, az első ember” címmel ötven perces dokumentumfilm készült a magyar sporttörténelem első négyszeres olimpiai bajnokáról, aki 1908-ban (London) és 1912-ben (Stockholm) egyaránt aranyérmes lett kard egyéniben, valamint a magyar csapat tagjaként. A film vasárnap este 21.35-kor a Duna World csatornán lesz látható – közölte a Magyar Vívó Szövetség honlapja.

Forrás: Magyar Vívó Szövetség2020. 05. 07. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Greenscreen Production, Czinke Gyula, Fischer Gábor és az olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely készített dokumentumfilmet Magyarország első, összesen négyszeres olimpiai bajnok kardvívójáról, Fuchs Jenőről. Az érdekes, profi színészeket is felvonultató filmből megtudhatjuk, miként lett Fuchs Jenő párbajhős ügyvédjelöltből, egyesület nélküli vívóként előbb meglepetésre (1908), majd klasszisként (1912) olimpiai bajnok. Ezután elköszönt a válogatottól, de 1924-ben ismét jelentkezett az olimpiai csapatba. Ennek feltételeként versenyeken kellett bizonyítania, hogy helye van a legjobbak között, ám amikor az olimpiai indulók létszámát négy főre korlátozták, Fuchs visszalépett a válogatótól. 1928-ban azonban újra csatasorba állt, és a hír lázba hozta a hazai sportvilágot, hiszen a négyszeres olimpiai bajnok már 45 éves volt. S már nem volt a régi a páston, fáradtsága, versenyhiánya rányomta bélyegét a szereplésére, és legendás nyugalma is elhagyta. Miután nem tudott a döntőbe kerülni, végleg felhagyott a versenysporttal.

A róla szóló filmből kiderül, Fuchs Jenő rejtélyes élete hogyan kötődött a budapesti tőzsdéhez, melynek hosszú éveken át volt a vezetője. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy a zsidó származású Fuchs egyes híresztelésekkel ellentétben nem kapott a második világháborús német birodalomtól érdemeiért vaskeresztet.

Nagyszerű történészek mellett a vívás honi nagyjai is megszólalnak a filmben, láthatjuk és halhatjuk többek között Pézsa Tibort, Szabó Bencét, Schmitt Pált, Kamuti Jenőt, Nagy Tímeát, Imre Gézát, Kulcsár Krisztiánt, Szász-Kovács Emesét, Szekeres Pált, Pusztai Lizát és Krajnyák Zsuzsát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.