Fittyet hánynak a brexitre

Chelsea—Arsenal derbi. Nem a Stamford Bridge-en, nem is az Emiratesben, hanem a 68 700 nézőt befogadó Baki Olimpiya Stadionuban, Azerbajdzsán fővárosában, az Euró­pa-liga döntőjében, szerdán 21 órakor (tv.: M4 Sport). Ilyen sem volt még, hogy mindkét kontinentális trófeáért egy nemzetbeli csapatok vívják a finálét, mi több, a négy angol klub közül három ugyanabból a városból érkezik, Londonból. A sportág valamilyen szinten visszatért oda, ahonnan jó százötven éve elindult: Angliába.

Ch. Gáll András
2019. 05. 29. 15:06
UEL final Arsenal training
Petr Cech ma még kapus az Ágyúsoknál, holnap már sportigazgató a riválisnál Fotó: MTI/EPA/Yuri Kochetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

És tényleg, reneszánszát éli az szigetországi futball, még akkor is, ha a négy említett gárdában – a másik kettő a Bajnokok Ligája döntőjét szombaton a madridi Wanda Metropolitanóban vívó Liverpool és Tottenham – csak mutatóban akad néhány angol. Az újjászületés nem csak klubszinten szembetűnő: Anglia nyerte 2017-ben az U17-es és az U20-as világbajnokságot, olyan, ma már sztárnak számító srácokkal, mint Foden, Hudson-Odoi, Solanke és persze Jadon Sancho, a Dortmund százmillió fontot érő, 19 éves csillaga.

Szóval, a politikai brexit elkerüli az angol futballt, sohasem kötődött ennyire erősen a szigetországi labdarúgás Európához, mint napjainkban.

Úgyhogy maradjunk a Bakuban esedékes londoni derbinél. A Chelsea Délnyugat-London emblematikus csapata, az Arsenal Észak-Londoné. Jobban nem is üthetne el a két klub társadalmi háttere: a Chelsea a procc felső középrétegé, az Arsenal a munkásosztályé. (Lásd Nick Hornby klasszikusát, a Fociláz című remekművet.) Egyvalaki mégis összeköti a két egyesületet, Petr Cech személye. Minden idők egyik legnagyszerűbb kapusa 2004 és 2015 között a Kékekkel nyert négy Premier League-trófeát, ugyanannyi FA-kupát, továbbá egy-egy Bajnokok Ligáját és Európa-ligát, majd 2015-től az Ágyúsokkal egy FA-kupát és két Community Shieldet (honi szuperkupát). A 37 éves, 124-szeres cseh válogatott legenda idén már csak az Európa-ligában véd, a mai lesz a búcsúmeccse, és utána sportigazgatóként dolgozik tovább – a Chelsea-nél! Igazán pikáns lenne, ha ez a vérbeli polihisztor – öt nyelven beszél, ráadásul kiválóan dobol, idén adott ki egy közös lemezt Roger Taylorral, a Queen dobosával – diadalra vezetné jelenlegi csapatát régi-új klubjával szemben.

Petr Cech ma még kapus az Ágyúsoknál, holnap már sportigazgató a riválisnál
Fotó: MTI/EPA/Yuri Kochetkov

Az Arsenalnak talán valamivel nagyobb a tét. Nemcsak 25 év után újból trófeát nyerni Európában, hanem – mivel a Premier League-ben csak ötödik lett – a BL-kvalifikáció is. Az Európa-liga győztese ugyanis indulhat a következő kiírásban. A Chelsea az otthoni harmadik helyével már BL-nyeregben érezheti magát. A szezonban kétszer csapott össze a két gárda: az első bajnoki fordulóban a Chelsea győzött 3-2-re, majd januárban az Arsenal 2-0-lal vágott vissza.

A mérkőzésnek kellemetlen mellékízt ad, hogy Azerbajdzsánban játsszák, s Henrih Mhitarján, az Ágyúsok örmény csillaga – saját biztonsága érdekében – nem utazott el a csapattal Bakuba. Klubtársai először úgy tervezték, hogy Mhitarjan nevét viselő mezben lépnek pályára, de ezt az UEFA megtiltotta – pedig valójában az európai szövetség a „sáros”, hiszen vezetői gondolhattak volna arra, hogy a helyszín problémás.

Mindkét edző első szezonját tölti klubjánál, de Maurizio Sarrinak, a Chelsea menedzserének valószínűleg ez egyben az utolsó, mivel a maestrót erősen csábítja a Juventus – dupla gázsiért. Unai Emery még marad az Arsenalnál, de ha nem győz a csapata, akkor nehéz lesz elszámolnia a kudarcos idénnyel.

Várható összeállítások:

Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson – Kovacic, Jorginho, Barkley – Pedro, Giroud, Hazard. Arsenal: Cech – Szokratisz, Koscielny, Monreal – Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolasinac – Özil – Auba­meyang, Lacazette. Játékvezető: Gianluca Rocchi (olasz).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.