Folytatódik a német sikersorozat

A hétvégén további öt válogatott váltotta meg a belépőjét a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság 24-es döntőjére: Ausztria, Németország, Hollandia, Horvátország és a címvédő Portugália.

Ch. Gáll András
2019. 11. 18. 10:57
Euro 2020 Qualifier - Group C - Germany v Belarus
Kroos (jobbra) 2014 után rúgott ismét gólt a Nationalelfben Fotó: Leon Kuegeler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén további öt válogatott váltotta meg a belépőjét a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság 24-es döntőjére: Ausztria, Németország, Hollandia, Horvátország és a címvédő Portugália. Ezzel tizennyolcra emelkedett a már biztos résztvevők száma, egyenes ágon még két hely kiadó, a maradék négy szerencsés pedig majd tavasszal a Nemzetek Ligája-play offból juthat ki az Eb-re. E pillanatban tehát a következő tizenhét együttes vallhatja magát Eb-résztvevőnek: Anglia, Csehország, Ukrajna, Németország, Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Ausztria, Franciaország, Törökország, Belgium, Oroszország, Olaszország, Finnország, Portugália.

Németország különleges tagja a mezőnynek: megszakítás nélkül tizenharmadszor kvalifikált az Európa-bajnokságra. Szövetségi kapitánya, Joachim Löw a legrégebben hivatalban lévő európai szakvezető, a 2006-os hazai vb után vette át elődje, Jürgen Klinsmann posztját. A fehéroroszok elleni 4-0 egyik hőse a duplázó volt, aki a 2014-es világbajnokság óta – amikor a brazilok elleni 7-1 közben volt eredményes – most rúgott először gólt. Mindjárt kettőt, ahogy 2014. július 8-án is. A másik hős az élete első válogatottgólját szerző Matthias Ginter volt, aki Kroosnak is adott egy gólpasszt.

Ugyanebből a csoportból Hollandia is továbbment a sovány belfasti 0-0-lal, ami könnyen vereség is lehetett volna, hiszen az északírek Steven Davis révén a 32. percben büntetőt hibáztak.

Kroos (jobbra) 2014 után rúgott ismét gólt a Nationalelfben
Fotó: Reuters

Tegnap csak papíron voltak izgalmak, mert ép ésszel senki sem gondolta, hogy Portugália nem veri meg Luxemburgot. Megverte 2-0-ra, méghozzá úgy, hogy a második gólt állítólag Ronaldo rúgta a 86. percben. Állítólag, mert neki adták, pedig Diogo Jota lövése után a labda már túljutott a gólvonalon, amikor a Juventus sztárja még belekotnyeleskedett. Mindegy, a jegyzőkönyvbe Ronaldo neve került be, ez a 99. válogatottgólja, a századik még várat magára.

Innen Ukrajna a másik továbbjutó, illetve az első, mert csoportgyőztes, ráadásul megőrizte veretlenségét, mivel Artem Biesiedin a 93. percben beállította a 2-2-es végeredményt. A szerbeknek attól kezdve nem volt esélyük, hogy Portugália Luxembourgban megszerezte a vezetést.

Eredmények, szombat, C csoport: Németország–Fehéroroszország 4-0, Észak-Írország–Hollandia 0-0; G csoport: Szlovénia–Lettország 1-0, Ausztria–Észak-Macedónia 2-1, Izrael–Lengyelország 1-2; I csoport: Ciprus–Skócia 1-2, Oroszország–Belgium 1-4, San Marino–Kazahsztán 1-3. vasárnap: A csoport: Bulgária–Csehország 1-0, Koszovó–Anglia 0-4; B csoport: Szerbia–Ukrajna 2-2, Luxemburg–Portugália 0-2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.