Magyar mezőnyjátékos nélkül kezdett, s tovább menetelt a Fradi

Eljött ez a nap is: magyar mezőnyjátékos nélkül állt fel hazai pályán a Ferencváros egy nemzetközi kupameccsen. A litván Zalgiris Vilnius ellen 2-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-selejtezőn a kapus Dibusz Dénes volt az egyetlen magyar a Fradi kezdőjében. Ettől elvonatkoztatva az eredmény és a játék is rendben volt, a zöld-fehérek fél lábbal már ott vannak a BL-kvalifikáció harmadik fordulójában.

2021. 07. 20. 21:54
null
Budapest, 2021. július 20. A gólszerzõ ferencvárosi Myrto Uzoninak (j3, 77) gratulálnak csapattársai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének 2. fordulójában játszott Ferencvárosi TC és a litván FK Zalgiris Vilnius mérkõzésen a budapesti Groupama Arénában 2021. július 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három jókora kartondoboz hevert a földön a népligeti aluljáróban a Groupama Aréna felé vezető kijárat előtt. Fehér pólókat osztogattak belőlük a meccsre igyekvő drukkereknek, és a B-közép tagjai egységesen fehérben jelentek meg a lelátón. Alighanem a barátság kifejezésére választották ki a béke színét, s az üzenetet egy molinó tette egyértelművé, amely a Ferencváros és a lengyel Śląsk Wrocław testvérségét hirdette.

Ferencváros, Champions League. Lényegre törően fogalmazták meg a fradisták vágyaikat a fehér pólókra nyomtatva. A tavalyi csoportkörös szereplés után ráéreztek a Bajnokok Ligája ízére, az ismétléshez azonban még három párharcot meg kellene nyerni, az elsőt mindjárt a litván Zalgiris Vilnius ellen. Az előző körben a koszovói Prishtina csapatát 6-1-es összesítéssel, de a játék képe alapján közel sem ennyire magabiztosan ejtette ki a Fradi. Mindenesetre a zöld-fehérek vezetőedzője, Peter Stöger egyértelművé tette a meccs előtt, hogy ezúttal is az ő csapata az esélyes.

Kétszer is volt ok a zöld-fehér örömre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Prishtina elleni siker óta két középpályás érkezését is bejelentette az FTC, a bosnyák válogatott Stjepan Lončar és a norvég Kristoffer Zachariassen egyaránt másfél millió euróért érkezett a Transfermarkt.de szerint, így a klub történetének második legdrágább szerzeményei holtversenyben. A Zalgiris ellen egyelőre csak a kispadon kaptak helyet, Stöger a következő tizenegyet küldte pályára: Dibusz – Wingo, Blažič, S. Mmaee, Ćivić – Haratin, Somália – Zubkov, Tokmac, Uzuni – R. Mmaee.

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyetlen magyar volt a Fradi kezdőjében, a kapus és csapatkapitány, Még Szergej Rebrov irányítása alatt is mindig legalább két-három magyar ott volt a kezdő sípszónál a pályán, pedig az ukrán gyakran megkapta a kritikát, hogy kevés hazai futballistát szerepeltetett. A zöld-fehérek legutóbbi, Pristhina elleni idegenbeli meccsén is Dibusz volt az egyetlen magyar a kezdőben, de megkockáztatjuk, példa nélküli a klub történetében, hogy most hazai pályán magyar mezőnyjátékos nélkül állt fel a Fradi egy nemzetközi kupameccsen.

Mindkét csapat óvatosan kezdte a találkozót, de a tizedik percben máris közel járt a gólhoz a Fradi: Uzuni maradt üresen, ám a tizenegy méterről leadott lövése a felső lécen halt el. A Zalgiris a selejtező első körét a magyar bajnokhoz hasonlóan kettős győzelemmel tudta le az északír Linfield ellen, de az Üllői úton zártan védekezett, jobbára az ő térfelén maradt a labda.

Ami késett, nem múlt, a 25. percben megszerezte a vezetést a Fradi. Mmaee volt a főszereplő, akinek a hatástalanítása több vendégvédő képességét meghaladta. A nyáron szerződtetett marokkói támadó Uzunit hozta helyzetbe, aki a bal alsóba lőtt. A harmadik BL-selejtezőn a negyedik gólját szerezte az idényben.

A labdaszerzés után indított gyors támadásokkal többször zavarba hozta az FTC a litván riválist, ilyen helyzetből született a második gól is, amely Tokmac specialitása volt. Átkígyózott a labdával az ellenfél térfelén, felnézett, Mmaee várta volna a labdát a balján, de a norvég gondolt egyet, s inkább kapura lőtt tizennyolc méterről. Senki sem bánhatta – 2-0.

Ezzel az eredménnyel zárult az első félidő, amely nagy hazai fölényt hozott, a Vilnius egyetlen lövéssel tudott veszélyt okozni, de Dibusz akkor is résen volt, a Fradi előnye pedig akár nagyobb is lehetett volna, ha Zubkov – több esetben – pontosabb.

Szünet után hasonló mederben folytatódott a találkozó, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy kihagyta a helyzeteit a Fradi, amely így nem tudta tovább növelni az előnyét. Pedig a 91. percben tizenegyeshez jutott az FTC egy litván kezezés után, de Uzuni büntetőjét védte a kapus.

A győzelem nem forgott veszélyben, a különbség miatt lehet egy kis hiányérzet, de a jövő keddi, litvániai visszavágóra így is megnyugtató előnnyel utazhat Peter Stöger együttese. Az osztrák edző végül a 92. percben pályára küldött egy magyar mezőnyjátékost, Vécsei Bálint Ćivićet váltotta.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés: Ferencváros–Zalgiris Vilnius 2-0 (2-0), Budapest, Groupama Aréna, 10107 néző. Gólszerzők: Uzuni (25.), Nguen (39.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.