Franciaországban lezárták a 2019/20-as labdarúgó évadot

Edouard Philippe francia miniszterelnök befejezettnek nyilvánította a professzionális sportligák 2019/20-as idényét.

Forrás: MTI2020. 04. 28. 20:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő kedden a nemzetgyűlés előtt mondott beszédében kifejtette, hogy nem lehet folytatni többek között a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt labdarúgószezont sem.

A március közepe óta szünetelő Ligue 1 egyelőre nem reagált Philippe bejelentésére. Az idényből még tíz forduló lenne hátra, és korábban úgy hírlett, hogy június közepén folytatódhatnak a küzdelmek. Az idő előtti befejezés súlyos anyagi terheket ró a klubokra, a jegybevételek és a szponzori támogatások mellett az egyesületek összesen 100 millió eurónyi tévés jogdíjtól eshetnek el.

Lőw Zsolt, a 12 pontos előnnyel éllovas Paris Saint-Germain másodedzője az M1 aktuális csatornának azt mondta: nagyon meglepte a szakmai stábot a hír.

- Jelen pillanatban annyit tudok, hogy a francia klubok éppen egymással tárgyaltak, és azt tervezték közösen ezekben az órákban, hogy május közepén megpróbálnánk elkezdeni újra edzeni, a bajnokságot június közepén elindítani és július végéig befejezni. Erről szóltak az elmúlt napokban, hetekben a híradások, és ennek a részleteit próbálták meg kidolgozni a mai nap folyamán a klubok.

A tréner szerint ha igaz az egyeztetés közben érkezett hír, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek a francia futballra nézve.

- Nem tudom elképzelni, hogy az összes klub túlélné ezt a leállást, a miénk is igazán megsínyli. Nemcsak a bajnokságban nem tudunk játszani, egyik kupában sem tudjuk lejátszani a döntőt, tehát három trófeától esünk el még akkor is, ha esetleg a zöld asztalnál francia bajnoknak kiáltanak ki bennünket, mert akkora az előnyünk – folytatta Lőw, aki szerint a bejelentésnek a Bajnokok Ligájára is komoly hatása lehet.

- Hogy lehet azt elképzelni, hogy mi nem játszunk május-június-júliusig, esetleg a többi klub, például a Bayern München ezalatt lejátssza a bajnokságot, és akkor valamikor augusztusban találkozunk egymással. Mi jövünk a semmiből, az edzegetésből, ők meg a bajnoki ritmusból, és akkor találkozunk. De hol? Mert Franciaországban nem. Szóval egyre komikusabb és egyre zavarosabb ez a történet – vélekedett a már biztos BL-negyeddöntős párizsi csapat másodedzője.

Lőw Zsolt elhamarkodottnak és elkapkodottnak érezte a döntést, már csak azért is, mert mint emlékeztetett rá, két hétig még úgyis kijárási tilalom van, lett volna még idő egyeztetni.

- Bízom benne, hogy ez nem a végleges megoldás – tette hozzá.

A miniszterelnök a bajnokságok beszüntetésére vonatkozó bejelentése mellett azt is közölte, hogy szeptemberig nem rendezhetők ötezer főnél több embert érintő sportesemények.

A Tour de France rajtját április közepén augusztus 29-re halasztották, de a korlátozás alapján a szervezőknek vélhetően még későbbre kell tolniuk a francia kerékpáros körversenyt. A világ leghíresebb viadalán csak a mezőny, a csapatok, a kísérők, a tisztségviselők, újságírók és biztonságiak összlétszáma meghaladja – nézők nélkül is – az ötezer főt. A francia sportminisztérium viszont úgy reagált, hogy bár jelenleg még nehéz megmondani, milyen hatással lesz a Tourra a miniszterelnök bejelentése, egyelőre nincs szó újabb halasztásról, illetve törlésről, és az első napokon létszámkorlátozás elképzelhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.