Free Szoboszlai!

A magyar drukkerek megszállták a Salzburg Facebook-oldalát a válogatott játékos elengedését követelve.

2020. 10. 05. 10:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar futballszurkolók nem akarnak beletörődni abba, hogy nem szerepelhet a magyar válogatott kulcsfontosságú mérkőzésén, a Bulgária elleni, csütörtöki Európa-bajnoki pótselejtezőn.

Tökéletesen igazuk van, mi több, osztozhatunk a felháborodásukban.

A nemzeti csapatban immár vezérré előlépett játékos hiányzásának oka közismert: klubja, a Red Bull Salzburg nem engedi el. Arra hivatkozva, hogy a csapatnál felütötte a fejét a koronavírus. Ez bizony nyomós érv, egy-egy szertáros, irodista és takarító mellett talán a keret valamelyik tagja is elkapta a ragályt, a vezetőknek kutyakötelességük óvni az alkalmazottak, különösen az eurómilliókban mérhető értékű labdarúgók egészségét. S még magyarázkodniuk sem kell különösebben, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a járványra tekintettel az év végéig meghosszabbította azon rendelkezését, miszerint a klubok nem kötelesek elengedni játékosaikat a válogatottakba.

Csakhogy a Salzburg vasárnap lejátszotta soros meccsét az osztrák Bundesligában, és a Hartberg 7-1-es kiütése alapján van okunk azt feltételezni, hogy a futballistái jó egészségnek és erőnlétnek örvendenek. S ami nekünk a legfontosabb: Szoboszlai ötvennyolc percet játszott, és kiosztott két gólpasszt.

Kiált a kérdés: ha a klubjában igen, a válogatottban miért nem?

A magyar drukkerek ennél továbbmentek, #Free Szoboszlai! kezdetű kommentekkel elárasztották a Salzburg Facebook-oldalát. A klub idővel nem tehetett mást, reagált az üzenetekre, de csak azt ismételte, hogy a koronavírus miatti szükséges sztenderd szerint jár el, a csapat – leszámítva a fertőzött játékosokat, akik otthon gyógyulnak – testületileg karanténban van.

A Magyar Labdarúgó-szövetség, a magyar válogatott a szeptemberi összetartás idején is felelősséggel, rendkívüli körültekintéssel járt el. Igen, tudjuk, emlékszünk rá, hogy azon klubokból, amelyeknél felbukkant a fertőzés, senkit sem válogatott be. Így hát a Salzburggal miért tenne kivételt.

Nem kell magyarázni, miért más a mostani, különleges helyzet. Egyszerűen szükségünk van Szoboszlaira. Nyilván Szoboszlai is szeretne játszani Szófiában, s ha kell, ennek érdekében akár naponta vállalná a tesztelést.

Ha a Salzburg vállalta a tel-avivi vendégszereplést, amelynek során feltehetőleg a keret, a stáb néhány tagja megfertőződött, ha fogadta a Hartberget, és kockáztatta a játékosai testi érintkezését másokkal, akkor igazán kivételt tehetne Szoboszlaival.

Diplomáciai bonyodalom után nem kiált, de több száz komment után talán egy telefonhívást is megér az ügy.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.