Fucsovics egy meccsre van a Djokovics elleni csatától

Ugyan az amerikai Frances Tiafoe a vártnál jobban megizzasztotta, de Fucsovics Márton után Novak Djokovics is elvégezte a maga dolgát, továbbjutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság 2. fordulójából. Ha a két játékos sikerrel veszi a következő kört is, akkor a nyolcaddöntőben a magyar éljátékos a világelsővel találkozik.

Magyar Nemzet
2021. 02. 10. 12:14
Djokovic
Novak Djokovics dicsérte amerikai ellenfelét, Tiafoe-t Fotó: AFP Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics az első fordulóban a francia Jérémy Chardy ellen melegített be (6:3, 6:1, 6:2), a másodikban azonban a vártnál sokkal jobban megizzadt a világranglista 64. helyén álló amerikai Frances Tiafoe ellen. Négyszettes, három és fél órán át tartó meccsen győzte le a roppant atletikus amerikait, aki lábbal és kézzel semmivel sem volt gyengébb a szerb világelsőnél, ám újfent kiderült, Djokovicsnak a feje a legerősebb fegyvere.

A mérkőzés a negyedik játszmában, 3-3-as állásnál, a hetedik játékban is egálnál, 30-30-nál dőlt el. Tiafoe adogatott, helyesebben készült adogatni. A kamera ráközelített az órára, amelyen vészesen fogytak a másodpercek. Az amerikai csak akkor nyúlt a labdáért, amikor csupán három másodperc maradt a szervára. De még mindig húzta az időt. Lejárt az idő, a székbíró még ezután is kivárt, de aztán csak bejelentette, hogy hiba, a második adogatás következik.

Tiafoe kiakadt, hevesen reklamált, a bíró azonban – helyesen – tántoríthatatlan maradt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az eset a vétkest zökkentett ki jobban, Djokovics rögvest két megnyert poénnal brékelt. Tiafoe még ekkor sem csillapodott le, újra a bírónak ugrott. Mindhiába. Csak remélhetjük, hogy az eset nem folytatódik a BLM-mozgalom keretében, miszerint a fehér bíró részrehajló volt...

Novak Djokovics dicsérte amerikai ellenfelét, Tiafoe-t
Fotó: Europress/AFP

Djokovics sorozatban a 16. meccsét nyerte meg az Australian Openen, hiszen 2019-ben és 2020-ban sem talált legyőzőre. Nyolcszoros bajnok Melbourne-ben, s hogy meglesz-e a kilencedik címe (összességében tizenkilencedik Grand Slam-torna-sikere), az Fucsovics Mártonon is múlhat.

A két játékos ugyanis összefuthat a nyolcaddöntőben. Ehhez a harmadik fordulóban Djokovicsnak egy újabb amerikait, Taylor Harry Fritzet kellene felülmúlnia – az a gyanúnk, hogy sikerülni fog –, Fucsovicsnak pedig a 14. kiemelt kanadai Milos Raonicot. Tehát Wawrinka legyőzése után újabb bravúr kellene Fucsótól, hogy esélye legyen a lehető legnagyobb bravúrra a teniszben.

A szerb világelső a szerdai sikere után még nem tekintett előre, csak a meccsről beszélt, Tiafoe-t méltatva.

– Nagyon kemény mérkőzés volt, ismét szeretnék gratulálni Francesnek – nyilatkozta az Eurosportnak. – Nagyon nehezek voltak a körülmények, ráadásul a nagy melegben hosszú labdameneteket játszottunk. A pálya nagyon gyors, még sohasem játszottam ennyire gyors borításon. Tudom, hogy mindehhez alkalmazkodnom kell, képes is vagyok rá, de azzal is tisztában, hogy egyre nehezebb és nehezebb feladatok várnak rám.

Talán már Fucsovicsra gondolt...?

Férfi egyes, 2. forduló:

Djokovics (szerb, 1.)–Tiafoe (amerikai) 6:3, 6:7, 7:6, 6:3

Fritz (amerikai, 27.)–Opelka (amerikai) 4:6, 7:6, 6:7, 7:6, 6:2

Fucsovics (magyar)–Wawrinka (svájci, 17.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6

Raonic (kanadai, 14.)–Moutet (francia) 6:7, 6:1, 6:1, 6:4

P. Martínez (spanyol)–Ruusuvuori (finn) 1:6, 6:3, 6:2, 7:6

Lajovics (szerb, 23.)–Bublik (kazah) 6:4, 7:6, 4:6, 6:3

Thiem (osztrák, 3.)–Köpfer (német) 6:4, 6:0, 6:2

Shapovalov (kanadai, 11.)–Tomic (ausztrál) 6:1, 6:3, 6:2

Auger-Aliassime (kanadai, 20.)–Duckworth (ausztrál) 6:4, 6:1, 6:2

Karacev (orosz)–Geraszimov (fehérorosz) 6:0, 6:1, 6:0

Schwartzman (argentin, 8.)–A. Müller (francia) 6:2, 6:0, 6:3

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.