Fucsovics Márton nem éri be ennyivel, irány a top 30

Fucsovics Márton rátalált a ideális edzőkre: Jancsó Miklós és Nagy Zoltán új fejlődési pályára állította a legjobb magyar teniszezőt, aki és az év végére megdöntené a rekordját, be akarja magát verekedni a világranglista első harminc helyezettje közé. A múlt hétvégén lejátszott élete első ATP 500-as döntője után Fucsovics Dohába repül, a katari versenyen akár a sérüléséből visszatérő legendával, Roger Federerrel is összekerülhet. A ma közzétett legújabb világranglistán a 46. helyen álló, 29 éves játékos szerint az adogatása már top 50-es szintű, de kitartóan dolgozik azon, hogy minden szinten felvegye a versenyt a legjobbakkal.

Szilágyi
2021. 03. 08. 13:11
Fucsovics
Fucsovics Márton az orosz Andrej Rubljov ellen játszik a rotterdami keménypályás férfi tenisztorna döntőjében az Ahoy Arénában 2021. március 7-én. Fotó: Peter Dejong Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy érzem, megérkeztem a folyóhoz, át szeretnék rajta kelni – nyilatkozta vasárnap pályafutása első ATP 500-as döntője előtt. Mi hiányzott az Andrej Rubljov elleni meccsen? Esetleg az erőnlét? A végeredményt meghatározta, hogy jóval több időt töltött a pályán a döntőig vezető úton, mint Rubljov?

– Arra készültem, hogy kevés hibával játsszak, sok extrát próbáljak ütni, de Andrej hibátlanul játszott, megérdemelten nyerte meg ezt a tornát. Minden meccs más, lehet, hogy számított, hogy én – mivel a selejtezőből kerültem a főtáblára – kettővel több meccset játszottam, mint ő. De nem ez volt a különbség kettőnk között. A világ egyik, ha nem a legjobb formájában lévő játékosától szenvedett vereséget.

a világranglista első ötven játékosa között foglal helyet
Fotó: MTI/AP/Peter Dejong

– „Világszínvonalú a fonáknyesése, és a tenyerese is időnként felér Rubljov szintjére” – írta a döntő előtt a Tennis.com szakírója. Hogy látta, ez a két ütéstípusa érvényesült a rotterdami döntőben?

– Ezen a szinten már minimálisak a különbségek. Boldog vagyok, mert nagyon jól ment a játék az egész héten, és azon dolgozunk, hogy a következő tornákon is hasonló szinten tudjak játszani.

– A járvány utáni újrakezdés óta több bámulatos eredményt produkált, Grand Slam-győztes, Stan Wawrinka és az ATP-világbajnok, Grigor Dimitrov ellen is győzött. Melyik skalpot sorolja az élre?

– Jól sikerült az újrakezdés, de nem szoktam rangsorolni az eredményeket. Mindig a következő meccsre próbálok koncentrálni, és minen tőlem telhetőt megteszek, hogy hozzam a legjobb eredményt.

– Mi lehet annak az oka, hogy mostanában „érett be” igazán, talán most megy a legjobban a tenisz?

– Nem gondolom, hogy most érett be a játékom, a tavalyi évkezdés is hasonlóan jól sikerült, ha csak az Australian Openre és a belgák elleni Davis-kupa-mérkőzésre gondolok. Az utána következő „kényszerszünet” után jól sikerült visszarázódnom a versenyekbe, és ez a lendület tart azóta is.

– Lehet ennek köze az edzőkérdéshez: elképzelhető, hogy mostanra találta meg az ideális felállást, a Nagy Zoltán, Jancsó Miklós duót?

– Nagyon jól megy a munka Zoltánnal és Miklóssal, ez úton is szeretném megköszönni a segítségüket. Remélem, hogy még több, a rotterdamihoz hasonló nagy eredményt fogunk elérni együtt.

– Mi a következő hetek programja? Hol fog versenyezni?

– Ma utazunk át Dohába egy ATP 250-es versenyre, majd Dubai és egy ATP 500-as verseny, illetve a Miamiban sorra kerülő ATP 1000-es viadal következik.

– Újra visszaverekedte magát a top 50-be. Történt-e olyan szakmai jellegű változtatás, aminek köze lehet a mostani eredményekhez?

– A szervámon rengeteget dolgozunk, és úgy érzem, a Rotterdamban töltött héten már sikerült azt a szintet elérnem, ami a top 50-es szervajátékhoz szükséges.

– Mi lehet a reális cél az év végére?

– Mindenképpen a korábbi legjobb helyezésem felülmúlása, szóval az első 30 közé szeretnék jutni a világranglistán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.