Olimpiatörténeti tettre készül egy magyar az Atlanti-óceánon

A portugáliai Vilamourában kedd délben kezdődik a szörfösök olimpiai kvalifikációs Európa-bajnoksága az RS:X osztályban. Az Atlanti-óceánon Gádorfalvi Áron a hetedik olimpiai részvételért küzd, a magyar sport históriájában ennyi még senkinek sem jött össze.

2020. 11. 24. 11:00
null
Az Eb-n a férfiaknál kétz versenyzőnk is szoríthatunk Forrás: Facebook/Magyar Szöf Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötkarikás játékokon a legtöbb magyar aranyérmet a kardvívó Gerevich Aladár szerezte, szám szerint hetet, ezt hat indulása során – 1932, 1936, 1948, 1952, 1956, 1960 – érte el, ami ugyancsak magyar rekord. Két olimpia ráadásul a második világháború miatt kimaradt a pályafutásából. A legendás pengeforgató 1960-ban, Rómában még 50 évesen is aranyérmes volt csapatban! Ugyancsak hat olimpián vett részt a tőröző Mohamed Aida, esetében az évszámok 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 és 2016. Az egyébként Európa-bajnok és vb-ezüstérmes vívónőnek az olimpiákon az érem nem jött össze, 1996-ban és 2008-ban csapatban, 2004-ben egyéniben negyedik lett. Mohamed Aida 44 évesen is aktív, és elméletileg van esélye, hogy jövőre ott legyen Tokióban a hetedik olimpiáján. Női tőrcsapatunk már megszerezte a kvótát, de nélküle, és a szakvezetés nem kívánja megbontani a csapatot. Ahhoz, hogy Mohamed Aida bekerüljön az együttesbe, az egyéni válogatóversenyeken kellene olyan eredményt elérnie, hogy „kihagyhatatlan” legyen.

A 42 éves szörfversenyző, Gádorfalvi Áron ugyancsak hat olimpián vett részt 1996 és 2016 között. A legjobb eredményét 2008-ban, Pekingben érte el, ahol a 19. helyen végzett. Tavaly az olaszországi Torboléban, a Garda-tavon az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon nagyon peches volt, az utolsó előtti futamot követően csúszott ki a kvótaszerzők közül, a záró napon pedig nem volt lehetősége visszakapaszkodni, mert azt a futamot a nem megfelelő szélviszonyok miatt nem rendezték meg. A világbajnokságon egy magyar versenyző azonban révbe ért, a nőknél Cholnoky Sára megszerezte a kvótát.

Az Európa-bajnokságon Gádorfalvinak nem lesz könnyű dolga, a még tokiói indulási joggal nem rendelkező versenyzők közül a legjobbnak kell lennie, mert már csak egy kvótát osztanak ki. Az Eb-n Gádorfalvi mellett a férfiaknál még egy indulónk lesz Sánta Bence személyében, és a mieinknek a kvótáért zajló harcban öt orosz, két finn, valamint egy-egy horvát, máltai, svéd és török ellenfelük lesz. A nőknél Cholnoky Sára is megméreti magát, neki nem kell izgulnia, viszont az Eb jó erőfelmérő, mert több olyan ellenfelével is megmérkőzhet, akik ugyancsak kijutottak Tokióba.

Az Eb-n a férfiaknál két versenyzőnkért is szoríthatunk
Fotó: Facebook/Magyar Szörfszövetség

A verseny ötnapos lesz, minden napra három futamot terveznek, valamint az utolsó napon éremosztó futamot is rendeznek. Ebbe a legjobb tíz versenyző jut be, de annak is lesz futam, aki ebből kimarad. Legalább tizenegy érvényes futam esetén a két leggyengébb eredményét minden induló törölheti.

A tokiói olimpián 25 férfi és 27 női szörfös vehet részt, és már csak egy-egy európai és ázsiai kvóta vár gazdára.

Kanadai díjugartó a rekorder

Az olimpiatörténetben a legtöbb indulást Ian Millar kanadai lovassportoló, díjugrató jegyzi, aki tízszer vett részt ötkarikás játékokon: 1972, 1976-ban, valamint 1984 és 2012 között folyamatosan; 25 évesen kezdte, és 65 évesen fejezte be. A jelenleg 73 éves Millarnak a tizenegy részvétel is meglett volna, ha Kanada nem bojkottálja az 1980-as moszkvai olimpiát. Legkedvesebb olimpiája a 2008-as pekingi lehet, ezen a kanadai díjugratócsapat tagjaként ezüstérmet szerzett. Két sportoló, Hubert Raudaschl osztrák vitorlázó és Afanasijs Kuzmins lett/szovjet sportlövő kilenc olimpián vett részt, előbbinek két ezüst, utóbbinak egy arany és egy ezüst jött össze. Nyolc olimpiai részvétellel tízen rendelkeznek. S ha úgy alakul, akkor az utánuk következő csoportban szombat este már Gádorfalvi Áron is ott lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.