Garantált a forró hangulat

Miközben javában zajlik a Copa América és az Arany Kupa, vagyis a dél-amerikai, valamint az észak- és közép-amerikai kontinenstorna, holnap megkezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája is. Mondhatjuk, hogy az eddigi legerősebb torna a fekete kontinensen, mert Egyiptomban az eddig megszokott tizenhat ország helyett huszonnégy szerepelhet, és a nagycsapatok közül mindegyik sikeresen abszolválta a selejtezőt. A legutóbb nem kis meglepetésre bronzérmes Burkina Faso távollétét majd csak túléljük.

2019. 06. 20. 13:54
International Friendly - Egypt v Guinea
Mohamed Szalah (10) bal lábán áll vagy bukik Egyiptom sikere Fotó: Amr Abdallah Dalsh Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptom beugróként lett a 32. Afrikai Nemzetek Kupája – közismertebben: Afrika-kupa – házigazdája, Kameruntól novemberben vették el a rendezés jogát, mert nem a kellő tempóban haladtak az előkészületekkel. Ez azért is különösen fájó lehet a kameruniaknak, mert ők a címvédők, a 2017-es döntőben éppen Egyiptomot verték meg 2-1-re.

Afrikában nem újdonság, hogy lecserélik az eredeti házigazdát, sorozatban a negyedik alkalommal fordul elő: 2013-ban Líbia helyett biztonsági okokból a Dél-afrikai Köztársaság, 2015-ben Marokkó helyett az ottani ebolajárvány miatt Egyenlítői Guinea rendezte meg a tornát, 2017-ben pedig Líbia a politikai káosz miatt másodszor is alkalmatlan lett a feladatra, akkor Gabon ugrott be a helyére. Egyiptomra január 8-án esett a választás, és nagy szerencse, hogy az Afrikai Labdarúgó-szövetség már korábban eldöntötte, most nem a megszokott januári, februári időszakban játszanak.

Újdonság az is, hogy az eddigi 16 csapatos mezőny helyett 24 együttes lép pályára, ezeket hat négyes csoportba osztották. Könnyen találtak hat stadiont: Kairóban hármat, s még Alexandriában, Szuezben és Iszmailiában lesznek mérkőzések. Egyiptom az A csoportban természetesen a fővárosban, a 74 100 főt befogadó Nemzeti Stadionban játszik, és gyanítjuk, nem lehet olyan elrettentő a hőség, hogy üres székek maradjanak, amikor Mohamed Szalahék kifutnak a pályára.

Mohamed Szalah (10) bal lábán áll vagy bukik Egyiptom sikere
Fotó: Reuters

Ami a további esélyeseket illeti, a B csoportban Nigéria, a C-ben Szenegál és Algéria, a D-ben Marokkó, Elefántcsontpart és a Dél-afrikai Köztársaság, az E-ben Tunézia és Mali, az F-ben Kamerun és Ghána is merész álmokat szövögethet. A csoportokból az első kettő, valamint négy harmadik jut tovább az egyenes kieséses folytatásba, így a D jelű „halálcsoportban” valamelyik nagycsapat könnyen elvérezhet. A játékoskeretek értéke alapján Szenegál válogatottja magasan a legerősebb (386 millió euró), utána Elefántcsontpart (284 millió), Nigéria és Algéria (197-197 millió), Egyiptom (196 millió), majd Marokkó (176 millió) következik. Azt azért jegyezzük meg, hogy a házigazdák keretéből Szalah egymaga elvisz 150 milliót, mint a fekete kontinens legcsillogóbb ékköve.

A játék kedvéért a benevezett labdarúgókból összeállítottuk az Afrika-válogatottat: Onana (kameruni, Ajax) – Mazraoui (marokkói, Ajax), Koulibaly (szenegáli, Napoli), Hakimi (marokkói, Dortmund) – Zijes (marokkói, Ajax), Wanyama (kenyai, Tottenham), Keita (guineai, Liverpool), Thomas (ghánai, Atlético Madrid), Iwobi (nigériai, Arsenal) – Szalah (egyiptomi, Liverpool), Mané (szenegáli, Liverpool). Szó se róla, világválogatottnak is elmenne!

Említsük meg, hogy a Zöld-foki Köztársaság, amely az előző két tornán ott volt a szűkebb, 16-os mezőnyben, most elvérzett a selejtezőben, így Stopirát, a Vidi légiósát ezúttal nem láthatjuk az Afrika-kupán, amelyről a Sport Tv közvetít.

Gólképtelen brazilok

A Copa América csoportkörének második fordulójában a házigazda brazilok az A csoportban Salvadorban meglepetésre csak gól nélküli döntetlent értek el Venezuela csapatával. A száz percig (!) tartó találkozón ugyan háromszor is betaláltak a kapuba, de egy gólt szabálytalanság, kettőt les miatt nem adtak meg a videóbírós ellenőrzés után. A csoport másik mérkőzésén Peru 3-1-re legyőzte Bolívia együttesét. A csoport állása: 1. Brazília 4 pont (3-0), 2. Peru 4 (3-1), 3. Venezuela 2, 4. Bolívia 0.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.