A Sopron lényegében már az első meccsen bejutott a Final Fourba

Sopronban megkezdődött a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőinek a buborékja. Két párharc rajtolt el, az elsőn a Jekatyerinburg 80-67-re győzte le az ugyancsak orosz Dinamo Kurszkot, a másodikon a Sopron Basket a francia Lyonnal mérkőzött meg, és 94-66-ra győzte le, amivel gyakorlatilag már az első meccsen bejutott a Final Fourba. A visszavágókat pénteken játsszák le.

2021. 03. 17. 20:00
null
Gabby Williams klasszis teljesítményt nyújtott, a mezőny legjobbja volt Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gáspár Dávid még fiatal, mindössze 39 éves edző, de máris a csúcs közelébe juthat. Második éve irányítja az Európa elitjébe tartozó Sopron Basket szakmai munkáját, ebben az idényben még nem talált legyőzőre sem itthon, sem pedig a legrangosabb sorozatban, az Euroligában, és most rendkívül fontos állomáshoz érkezett. A csapata még Roberto Iníguez vezetésével ott volt az Euroliga négyes döntőjében, a Finel Fourban a két legutóbbi kiírásban, a triplázás óriási bravúr lenne, és a Sopron Basket most ennek a küszöbén állt.

Már csak egy akadály tornyosul előtte, és ez a francia Lyon, teljes nevén az LDLC Asvel Feminin. Gáspár Dávid az utóbbi napokban minden érdeklődőnek elmondta, nem érdekli, hogy saját pályafutásában mennyire jelentős ez a párharc, kizárólag arra összpontosít, hogy a lehető legjobban felkészítse a csapatot erre a nagy feladatra, edzőként jól reagáljon a mérkőzés kulcsmomentumaira.

 

Gáspár Dávid fiatalon már a csúcs közelébe kerülhet
Fotó: Fiba.com

 

Sopron egyébként már rutinos a buborék formátumban sorra kerülő tornák megrendezésében, hiszen december elején és közepén már kétszer is gyakorlatot szerezhetett, a FIBA ezért is bízta rá két negyeddöntő párharc esetében a házigazda szerepét. Ez azt jelenti, hogy a Sopron Basket és a Lyon mellett itt, a magyar városban játssza le a két egymás elleni meccsét a két orosz szuperklub, a Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk is, természetesen szigorú elzártságban, állandó tesztelések közepette. A mérkőzések sorát a két orosz kezdte el, az első negyedet a Jekatyerinburg 35-15-re nyerte, végül 80-67-re győzött, és nagyon úgy tűnik, a pénteki visszavágón sem forog majd veszélyben a címvédő továbbjutása a Final Fourba.

Ezután következett a Sopron és a Lyon első találkozója. A magyar csapat játékosai idegesen kezdtek, volt kihagyott ziccer, elhibázott tripla, eladott labda, támadó fault – kezdetnek nem festett túl jól a kép. Szép lassan összeszedte magát azért a Sopron, a Lyon pedig öt ponttal is elhúzott, elsősorban a tavaly még a magyar bajnoknál játszó Alekszandra Crvendakic jóvoltából. Szívósan harcolva sikerült felzárkózni, az első negyed utolsó percében pedig Meghan Walker kosarával a vezetést is át tudták venni, a játékrész viszont 20-20-as döntetlennel zárult. Ezt követően viszont nagyon feljavult a Sopron védekezése, a franciák palánkjánál pedig Határ Bernadett szerzett több pontot, de különösen Gabby Williams játszott ellenállhatatlanul. A Lyon sokáig nem talált be a gyűrűbe, mert még a dobás lehetőségéért is meg kellett harcolnia, Gáspár Dávid játékosai pedig szerzett labdákkal néhány könnyű kosarat is szerezhettek. A különbség tizenhat pontra is felhízott, végül a csapatok 45-32-es soproni vezetéssel mentek az öltözőkbe a szünetben.

 

Gabby Williams klasszis teljesítményt nyújtott, a mezőny legjobbja volt
Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

 

Nem lehetett panasz a folytatásra sem. A védekezés továbbra is nagyszerűen működött, a türelmesen kijátszott helyzetekkel pedig sikerült fokozatosan tovább növelni az előnyt. Négy perc telt el a második félidőből, amikor Jelena Brooks triplájával a különbség húsz fölé ugrott (57-36 magyar szempontból), majd a franciák 36-59-nél időt is kértek. Csapatként remekül teljesített Gáspár Dávid együttese, amihez több kiváló egyéni teljesítmény is társult. Fölényesen uralta a mérkőzést a Sopron Basket, a Lyon harcolt, küzdött, de nemigen boldogult a soproniak védekezésével és dinamikus támadójátékával. A negyedik negyed szinte örömjátéknak is beillett, csak a különbség volt kérdéses, végül 28 pont lett. Az viszont biztos volt, hogy a Sopron Basket gyakorlatilag ledolgozhatatlan előnnyel várja már a visszavágót, tehát az első meccs után már a Final Fourban érezheti magát.

A visszavágót pénteken 20.05 órakor játsszák le.

Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés: Lyon–Sopron Basket 66-94 (20-20, 12-25, 14-23, 20-26) A Sopron pontszerzői: Williams 24, Brooks 19, Krajisnik 15, Walker 15, Határ 10, January 6, Fegyverneky 5.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.