Görbicz rekorder, a Győr bronzérmes lett a Final Fourban

Amilyen izgalmasan alakult a Győri Audi ETO hétméteres párbaj után elveszített elődöntője a női kézilabda Bajnokok Ligájában, olyan sima lett a mérkőzése a harmadik helyért. A Győr egy félidőnyi játék után tíz góllal vezetett, a szünet után erre rápakolt még egy gólt, 32-21 lett a vége. A szezon végén visszavonuló Görbicz Anita három gólt szerzett, és ezzel – holtversenyben korábbi klubtársával, Nycke Groottal – a BL Final Fourok történetének legeredményesebb játékosa lett 57 góllal.

Szilágyi
2021. 05. 30. 16:46
null
Görbicz Anita (középen, jobbra) győzelemmel zárta le a nemzetközi karrierjét Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brest elleni, drámai körülmények között elveszített BL-elödöntő után a norvég Vipers ellen elbukó, orosz CSZKA Moszkva várt a Győri Audi ETO-ra a női kézilabda Bajnokok Ligája bronzmérkőzésén. A szezonban már kétszer találkozott egymással a két csapat, Moszkvában Görbicz Anita mentette döntetlenre a meccset, hazai pályán magabiztosan nyert az ETO.

Silje Solberggel a kapuban, Fodor Csengével és Faluvégi Dorottyával a szélen, középen Estelle Nze Minkóval és Stine Oftedallal, Kari Brattsettel és Anne Mette Hansennel kezdett a Győr a CSZKA Moszkva ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája bronzmérkőzésén.

Oftedal két góljával és Silje Solberg védésével kezdődött a meccs. Oftedal elemében volt, a norvég irányító az ETO első öt góljából hármat szerzett. 5-1-es győri előnynél kért időt a CSZKA edzője. Hamar kiderült, hogy nem lesz olyan gólínség, mint a Brest elleni tegnapi elődöntőben. A szombati mérkőzésen összesen húsz gólt szerzett a Győr a rendes játékidőben.

Faluvégi okos gólokkal jelentkezett
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A taktika egyértelműnek tűnt: a nagydarab orosz védőkkel szemben rengeteg mozgással akart és tudott előnyt szerezni a magyar csapat. Meggyőzően, látványosan és különösebb teher nélkül játszott a Győr, negyedóra után már 9-3-ra vezetett. Úgy tűnt, nem hagyott maradandó nyomot a csapatban a Brest elleni, drámai körülmények között elveszített elődöntő. És az is kiderült, hogy az ETO egy fél félidő alatt lerendezi a meccset. Solberg zseniálisan védett, Nze Minko kétszer is labdát lopott védekezésben. Görbicz Anita, a nemzetközi pályafutása utolsó Final Four-mérkőzését játszó, búcsúzó klasszis is beállt, a másik szélen Faluvégit Lukács Viktória váltotta. Ambros Martín bátran kevergette a lapjait, nem is volt különösebb jelentősége annak, hogy éppen ki van a pályán a győrieknél.

Görbicz góljával lett először hét gól a különbség, tényleg úgy tetszett, hogy az oroszokat nem különösebben motiválja a bronzérem, a Győr kis túlzással azt csinált, amit akart. És a Győr szépen akarta elbúcsúztatni a szezon végén visszavonuló Görbiczet, és ki akarta szolgálni a közönségét. Nem volt egy súlycsoportban a két csapat, 18-8-as győri előnnyel ért véget az első félidő.

Edwige (jobbra, zöld mezben) kőkeményen védekezett
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ott folytatták a felek, ahol abbahagyták, az ETO 4-0-s rohammal még megalázóbb méretűvé alakította a különbséget. Görbicz a saját térfeléről, a szaggatottról dobott gólt. Olga Akopjan edző időkéréssel próbálta felpörgetni a csapatát. A hangulatra jellemző volt, hogy biztató tapsot kapott Silje Solberg, aki a saját kapujából igyekezett a CSZKA kapujába ívelni a labdát, pár centit tévedett. Tizenkét perces orosz gólcsendet zárt le Mihajlicsenko egy szerencsésen bepattanó hetessel. Martín úgy érezte, eljött a kapuscsere ideje: Solberg helyett Glauser érkezett a kapuba.

Felszabadultan játszott a Győr, Amorim emberhátrányban dobott gólt kínai figurából. Tizenöt góllal ment az ETO negyedórával a vége előtt. A végén „felengedte” a CSZKA-t, de ennek nem volt jelentősége, hiszen a meccs már az első húsz percben eldőlt. Görbicz Anita három góllal zárta karrierje utolsó Bajnokok Ligája Final Four-mérkőzését. Összesítésben ezzel utolérte korábbi klubtársát, Nycke Grootot, akinek szintén 57 gólja van ebben a műfajban.

A hajrában Kürthi Laura is beállt, a fiatal játékos góllal tette emlékezetessé élete első Final Fourját. A Győr nagyon könnyed játékkal szerezte meg a harmadik helyet a BL négyes döntőjében.

Női kézilabda Bajnokok Ligája Final Four, mérkőzés a harmadik helyért: Győri Audi ETO–CSZKA Moszkva 32-21 (18-8).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.