Görögtűz magyar előadásban

Csak a vége felé volt egy kis izgalom, ettől eltekintve magabiztosan, helyenként sziporkázó játékkal verte női vízilabda-válogatottunk 13-10-re a görögöket a budapesti Eb-n, s ezzel már csoportgyőztes az a csoport utolsó, szerbek elleni meccsétől függetlenül.

Ch. Gáll András
2020. 01. 18. 8:10
null
Garda Krisztina négy góllal jeleskedett Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszok elleni szerdai fényes győzelem megteremtette a lehetőséget a magyar női vízilabda-válogatottnak, hogy egy fordulóval a csoportkör befejezése előtt már az A jelű hatos élén végezzen a Duna Arénában a 34. vízilabda Európa-bajnokságon, amennyiben megveri Görögországot. Nem akárkit: az Eb-ezüstérmest.

Mert ha négy kör után is pontveszteség nélkül állunk, akkor az amúgy is sétagaloppot ígérő, Szerbia elleni vasárnapi meccs eredményétől függetlenül csoportgyőztes Bíró Attila szövetségi kapitány együttese.

Ami pedig azt jelenti, hogy a keresztbejátszásnál mindenképpen gyenge ellenfelet kapunk, mivel – felesleges lenne a politikai korrektség – a tizenkettes mezőnyből hat országban tudnak vízilabdázni, a maradék hatban pedig még csak most próbálnak megtanulni. Másképpen fogalmazva: emberi számítás szerint bent vagyunk az elődöntőben.

Garda Krisztina négy góllal jeleskedett
Fotó: Mirkó István

Ezúttal Gangl Edina kezdett a kapuban, bár az oroszok ellen Kasó Orsolya jól védett. A Carpathian ­Brigade most teljes létszámban kivonult, s a „fekete sereg” garantálta a karneváli hangulatot. Amibe belerondítottak a hellének, mert Garda Krisztina vezető góljára kettővel válaszoltak.

Garda, csapatunk legalacsonyabb, mindössze 170 centis tagja gyorsan egalizált, igazolván az állítólag Peterdi Páltól származó aranyköpés („A víz mindenkinek nyakig ér”) igazságát. Ám a makacs görögök megint előnybe kerültek, de a balkezes Leimeter beverte az előnyt, 4-4-gyel ért véget az első negyed. Végre Gangl is megfogott egy labdát, majd még egyet, Illés pedig hosszú idő után újra vezetéshez juttatta a mieinket. Egy percig… Parkes centergólja esztétikai élményt nyújtott (7-6 ide).

Gangl most már erőssége volt a csapatnak, előtte Szilágyi és Gyöngyössy „takarított”, Garda pedig harmadik góljával – büntetőből – háromgólosra növelte előnyünket, majd Vályi Vanda akciógólja érdemben el is döntötte a csoportelsőség kérdését. A görögök ugyan megoldották a „házi feladatot”, a góllövőlistát vezető Keszthelyi Rita kikapcsolását, cserébe viszont Gar­dáék ontották a gólokat. Parkes svédcsavarja talpra ugrasztotta a publikumot (11-6), ez már az örömpóló forgatókönyve volt. Vagy a könnyelmű pólóé. Mert három gyors góllal 11-9-re feljött az ellen, Bírónak időt kellett kérnie. Garda, a mezőny legjobbja azonban végképp lezárta a meccset. Vasárnap jönnek a szerbek, majd kedden vélhetően a franciák elleni negyeddöntő.

– A görögök azt játszották, amit vártunk, eleinte a védekezésünk nem működött úgy, mint az orosz meccsen, de a második félidőben feljavultunk. 12-10-nél volt egy hullámvölgyünk, de átvészeltük. Örülök a négy gólomnak, de ez is ugyanolyan csapatmunka volt, mint a többi. Ha én vagyok helyzetben, nekem kell belőni, ha más van ott, akkor másnak – nyilatkozta Garda Krisztina.

– Nem rakok terhet a lányok vállára, egymás után vesszük a meccseket, szombaton is lesz két edzés – mondta Bíró kapitány.

Vízilabda Eb, nők, A csoport: Magyarország–Görögország 13-10 (4-4, 4-2, 2-0, 3-4). Góldobóink: Garda 4, Parkes 3, Illés, Leimeter 2-2, Gurisatti, Vályi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.