Nemes bosszú a meccs emberétől, akivel Ronaldo nem akart mezt cserélni

Robin Gosens érdemelte ki a meccs embere díjat a Németország–Portugália (4-2) mérkőzés után. Teljesen megérdemelten. Na, de ki az a Robin Gosens? Erre a kérdésre egy éve még a német drukkerek zöme is értetlenül nézett volna össze. Az Atalata játékosa különös alakja a nemzetközi labdarúgásnak, klubszinten még sohasem szerepelt Németországban, lehetne holland válogatott is, csupán 26 éves, de már életrajzi könyvet publikált, amelyben kitért a Cristiano Ronaldóhoz fűződő speciális viszonyához.

N. M.
2021. 06. 20. 6:58
Soccer EURO 2020 preliminary round / Portugal-Germany.
A portugálok vezetőgóljánál Cristiano Ronaldo éppen Robin Gosenst előzte meg Fotó: AFP/ Frank Hoermann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Atalanta 2019 januárjában remek játékkal 3-0-ra legyőzte a Juventust az Olasz Kupában, s bejutott az elődöntőbe. Hősünk, Robin Gosens úgy gondolta, eljött a pillanat, a győzelem feljogosítja arra, hogy megismerkedjen a példaképével, Cristiano Ronaldóval. A találkozó lefújása után azzal a kéréssel lépett oda a bálványhoz: cserélne-e mezt vele.

– Nem is mentem ünnepelni a társaimmal, egyből Ronaldóhoz siettem oda. Megkérdeztem tőle, Cristiano, elkérhetem a mezed? Rám sem nézett, csak annyit mondott: nem. Teljesen megszégyenültem… Elkullogtam és nagyon kicsinek éreztem magam. Tipikusan olyan helyzet volt, amikor valami borzalmasan kellemetlen történik, és az ember csak reméli, hogy senki sem látta – elevenítette fel a kínos emléket a futballista Megéri álmodozni – egyedi utam, ahogy profi futballista lettem című, idén tavasszal megjelent könyvében (német eredetiben: Träumen lohnt sich: Mein etwas anderer Weg zum Fußballprofi).

A sztori bejárta a világot. De nem a megalázó helyzet miatt, hanem a folytatásnak köszönhetően. Csapattársai ugyanis meglepték Gosenst – na, mivel? Hát persze, egy Ronaldo-mezzel, amiről videó is készült.

Gosens és Ronaldo azóta már többször találkozott a pályán, legutóbb szombat este, amikor az Európa-bajnokság F csoportjában Németország 4-2-re legyőzte Portugáliát. A német sikerből Gosens oroszlánrészt vállalt, kiválóan játszott és gólt is szerzett, őt választották a meccs emberének.

Ez igazán remek apropót szolgáltathatott volna arra, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyenek kettejük afférjának végére. Csakhogy egyrészt Gosenst – a német drukkerek üdvrivalgása közepette – lecserélték, másrészt Ronaldo a meccs után volt madridi csapattársával, Toni Kroosszal beszélgetett kedélyesen, ügyet sem vetett Gosensre.

és között szent a béke
Fotó: AFP/Matthias Hangst

Ki is az a Robin Gosens?

Robin Gosens Németország Emmerich am Rhein nevű településén született, amely a holland határ mellett fekszik, ott, ahol a Rajna elhagyja a Németországot, s Hollandia szíve felé kanyarog tovább. Nem véletlen hát Gosens flamand hangzású neve, az édesapja holland, az édesanyja német.

Kölyökként kisebb német csapatoknál futballozott, majd 18 éves korában, 2012-ben a holland Vitesse kínált neki profi szerződést. A Dordrecht és a Heracles volt a következő két csapata, közben sikertelen próbajátékon vett részt a Borussia Dortmundnál, ami nagyon megviselte, majd 2017-ben az Atalantához igazolt, ahol megtalálta a posztját, baloldali futóként robotol fáradhatatlanul. Két közepes idény után az elmúlt két éve remekül sikerült, alapemberré avanzsált, 10, majd 12 góllal járult hozzá a bergamói gárda eredményeihez, ami a posztja szerint kiváló teljesítmény.

Robin Gosens góljával alakult 4-1-re az állás a német javára
Fotó: EPA/Matthias Hangst

Németországban is felfigyeltek a teljesítményére, s tavaly szeptemberben a Spanyolország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen debütált a Nationalelfben. Legjobb meccsét pedig kilencedik fellépésén zárta, Portugália legyőzéséhez (4-2) a gólja mellett egy gólpasszal is hozzájárult (helyesebben kettővel, de az egyik öngól lett…)

– Többet nem is kívánhatnék ennél – mondta a találkozó után boldogan Gosens, aki csak azért aggódik kicsit, mert kisebb izomfájdalomtól szenved, ezért is kért cserét a gólja után. Joachim Löw, a németek szövetségi kapitány azt mondta, nincs komoly baj, elővigyázatosságból cserélte le Gosenst.

S hogy Ronaldóval összejön-e még valaha a mezcsere? CR7-nek iparkodnia kellm ha akar még a pályán találkozni az új német csillaggal...

Reakciók

Joachim Löw (német szövetségi kapitány): Néhány dolgot megbeszéltünk az elmúlt napokban. A franciák elleni meccs után is még kerestük az egyensúlyt, és tudtuk, még gyorsabban kell játszanunk ahhoz, hogy több helyzetet alakítsunk ki. Kiválóan küzdöttünk, sok szép támadást vezettünk, és több helyzetet dolgoztunk ki az erős portugál válogatott ellen.

Fernando Santos (portugál szövetségi kapitány): Jól kezdtünk, szervezetten játszottunk, s jól alkalmaztunk egy ellentámadást, amiről tudtuk, hogy komoly fegyverünk lehet. Németország jobb volt, de azért hozzásegítettük a győzelemhez. Ha a szünet előtt értékesítjük a helyzetünket, másképp alakulhatott volna a meccs.

Nagy szükségünk volt erre a három pontra, így újra a saját kezünkben van a sorsunk. Nem becsülhetjük le Magyarországot sem, fegyelmezetten, összpontosítva kell majd játszanunk.

João Moutinho: Nem erre az eredményre számítottunk. Időnként nem tudtunk mit kezdeni a németek fölényével, de a pozitívumokat kell megtalálnunk. Németország nagyszerű csapat, jó játékosokkal. Egy percig sem adtuk fel, 4-1 után sikerült betalálnunk, ami fontos a jövőre nézve.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.