Grand Slam-döntőt ért Zverev karrierjének első ötszettes fordítása

Véget ért Pablo Carreño Busta tündérmeséje a US Openen. A Djokovics kizárása után „hírnevet szerzett” spanyol játékos már csak egy győztes szettre volt a US Open döntőjétől, de ott is maradt. Az ötödik helyen kiemelt, esélyesebbnek tartott Alexander Zverev fordított, így ő játszhatja a férfi egyes döntőjét vasárnap a New York-i buborékban. Az ellenfele az osztrák Dominic Thiem lesz.

Magyar Nemzet
2020. 09. 12. 1:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 29 éves spanyol Pablo Carreño Busta élete második US Open elődöntőjére készült, 2017-ben már eljutott a legjobb négy közé a New York-i Grand Slam-versenyen, de akkor nem tudott egy szinttel feljebb lépni. Ellenfele, az ötödik helyen rangsorolt német Alexander Zverev, a feltörekvő generáció egyik legtöbbre hivatott tagja az idei Australian Openen járt a legjobb négy között, de kikapott Dominic Thiemtől.

A US Open előtt eddig egyszer találkozott Carreno Busta és Zverev, tavalyelőtt egy miami tornán két szettben győzött a német. Mindkét játékos szetthátrányból megfordítva jutott el az elődöntőbe: Carreno Busta az előzetesen esélyesebbnek tartott Denis Shapovalov ellen nyert öt szettben, Zverevnek négy játszma is elég volt Borna Coriccal szemben.

A Djokovics-féle affér után „világhírnevet szerző” 29 éves spanyol remekül kezdett, 2-1-nél és 4-1-nél is elvette a német adogatását, aki szemmel láthatóan nem találta a játékának az ellenszerét. Zverev főleg a hálónál mozgott bizonytalanul, szűk fél óra után Carreño Busta az első játszma megnyeréséért adogatott. Zverev összekapta magát, vagy csak ügyesen használta ki a meg-megingó spanyol botlásait, aki így nem tudta kiszerválni a szettet. Sőt Zverev feljött a spanyol nyakára, egymás után két játékot nyerve, de végül ha nem is könnyen 5:3, 30-30 után ő ütötte a következő két pontot. Negyven perc alatt 6:3-mal hozta az első szettet a meglepetés-elődöntős.

Zverev kétszettes hátrányból állt talpra
Fotó: Danielle Parhizkaran/USA TODAY Sports

A második játszma Carreño Busta-brékkel indult, majd a saját szervája után a spanyol – mintha lekopírozta volna az első szettet – dupla, sőt, tripla brékelőnybe került. 5:0-nál a második szettért adogatott. Zverev csak lézengett a pályán, akkor úgy tűnt, ritka gyenge napot fogott ki. Nem véletlenül írta ki a Twitterre a korábbi világelső orosz Jevgenyij Kafelnyikov, hogy „ez a meccs rosszabb, mint a 2001-es elődöntő”, amikor ő 6:1, 6:2, 6:1-re kikapott Lleyton Hewittól.

Nem mondhatni, hogy Zverev varázsütésre feltámadt volna, mindenesetre – ahogy az első játszmában –, úgy a másodikban sem engedte, hogy Carreño Busta elsőre kiszerválja a szettet. Így lett 5:0 után 5:2, Carreño Busta másodszor is adogathatott a második játszmáért, a 2-0-s vezetésért. Az ő szempontjából nem indult zökkenőmentesen a játék, 0-30 volt, de Zverev sokadszorra is önmagát verte meg, a spanyol pedig köszönte szépen a lehetőségeket. Besöpörte a második játszmát is.

A harmadikban jött a fordulat, nem Carreño Busta, hanem Zverev került brékelőnybe. De mielőtt igazán belejött, azzal a lendülettel elbukta a saját szerváját, jelentősen esett a színvonal, a spanyol is veszített a lendületéből. Legfeljebb annyiban változott a felállás az első két szetthez képest, hogy nem csak Zverev, hanem az ellenfele is hibázott. Sőt többször is rontott, mint a német. Ezzel nagyjából mindent elmondtunk a harmadik szettről, amelyet Zverev húzta be 6:3-ra.

A negyedik szettben szemlátomást elfáradt a 29 éves spanyol, lelassult a játéka, egyre többet hibázott. Zverev pedig körülbelül ekkor érkezett meg úgy igazán a meccsbe: összeállt az adogatójátéka, és el is vette az ellenfele szerváját. Aztán elbukta, mi több, semmire bukta el a sajátját. A színvonal továbbra sem verdeste az eget, Carreño Busta játékának színvonala tovább esett, Zverev pedig kihasználta a lehetőségeit. 5:3-nál a spanyol szervált a szettben maradásért, Zverev három szettlabdához jutott, de egyiket sem tudta kihasználni. 5:4-nél kénytelen volt adogatni a játszmáért, de ez nem volt komoly áldozat, 6:4-re hozta a negyedik szettet, ezzel kiegyenlítette a játszmaarányt.

Alexander Zverev még soha nem fordított kétszettes hátrányból, hát mikor jöjjön el a kegyelmi állapot, ha nem egy Grand Slam-elődöntőben? Az ötödik helyen kiemelt német nagyon megnyomta a döntő szettet, rögtön brékelte a spanyolt, majd nem volt más feladata, mint a megszerzett előnyt végigvinni a szett végéig. Ez sikerült is, sőt hozzátett még egy bréket, csakhogy még simább legyen a vége. A döntő szettben 6:3-ra nyert a német.

Zverev vasárnap az orosz Danyiil Medvegyevet három játszmában, 6:2, 7:6, 7:6-ra legyőző osztrák Dominic Thiem ellen játszhat a US Open férfi egyes döntőjében, élete első Grand Slam-fináléjában.

US Open, férfi elődöntő: A. Zverev (német, 5.)–Carreño Busta (spanyol, 20.) 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 6:3. Thiem (osztrák, 2.)–Medvegyev (orosz, 3.) 6:2, 7:6, 7:6.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.