Nem jó az öreg a Haasnál, mindkét pilóta útilaput kapott

A hétvégi Formula–1-es Portugál Nagydíj előtt Romain Grosjean és Kevin Magnussen, a Haas pilótái közösségi oldalaikon jelentették be, hogy az év végén távoznak a csapattól. Nem sokkal később a Haas megerősítette a híreket.

2020. 10. 22. 11:57
null
Romain Grosjen és a Haas csapat útjai az év végén elválnak Forrás: Facebook/Romai Grosjean
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Lezárult az utolsó fejezet, a könyv elkészült, be van fejezve. A Haasnál voltam az első naptól kezdve, öt évet töltöttünk el együtt, ez alatt voltak hullámhegyek és hullámvölgyek is. Összesen 110 pontot szereztünk 92 futam alatt, de megérte az utazás. Sokat tanultam, jobb versenyző és jobb ember lettem. Remélem, hogy én is segítettem a csapatban több embernek abban, hogy fejlődjenek. Alighanem erre vagyok a legbüszkébb, jobban, mint az őrült első futamra 2016-ban, vagy a 2018-as negyedik helyezésemre az Osztrák Nagydíjon. A legjobbakat kívánom a csapatnak a jövőben” – írta Grosjean a Twitteren és a Facebookon is, utóbbi oldalon pedig egy fotót is megosztott, amelyen elhajt, és a THE END olvasható.

Romain Grosjen és a Haas csapat útjai az év végén elválnak
Fotó: Facebook/Romain Grosjean

A 34 éves Romain Grosjean a Formula–1-ben 2009-ben a Renault-nál mutatkozott be, itt egy évet töltött, majd 2012-ben tért vissza a száguldó cirkuszba, és a Lotus F1 Teamnél négy évig szolgált. Tízszer állt dobogón: két második és nyolc harmadik helyet szerzett, 2013-ban pedig a hetedik lett a világbajnokságon, ez a legjobb vb-helyezése. A Haas 2016-ban jelent meg a Formula–1-ben, ezért írhatta Grosjean azt, hogy az első naptól kezdve náluk volt. Az előző évi Lotusnál jóval gyengébb autóval már nem állt dobogón, a 2020-as szezonban pedig csak a legutóbbi, 11. futamon szerezte meg az első pontjait, az Eifel Nagydíjon a Nürburgringen a kilencedik helyen intették le. Kétségkívül nem a jövő embere, a Haasnál érthetően inkább a feltörekvő fiatalokra szavaznak, és az idei Formula–2-es bajnokságból bőséggel meríthetnek. Mást ne mondjunk, a hétszeres világbajnok fia, a 21 éves Mick Schumacher is az F1-be készül, s éppen ő vezeti a Formula–2-es bajnokságot.

Romain Grosjean után Kevin Magnussen az Instagram-oldalán jelentette be a távozását. „Hello mindenki! A 2020-as Formula–1-es szezon az utolsó, amelyet a Haas csapatával töltök. Nagyszerű időszakot éltem meg itt a négy év alatt. Kihívás volt egy új csapat tagjának lenni, amit nagyon élveztem, rengeteg tapasztalatot adott, hogy fejlődjek pilótaként” – írta még ugyancsak a hivatalos csapatbejelentés előtt a 28 éves dán pilóta, és köszönetet mondott a Haas vezetésének. Egyúttal pedig jelezte, hogy a jövőbeli terveiről akkor ad tájékoztatást, ha konkrétumokról is be tud számolni.

Kevin Magnussen sem váltotta meg a világot, a Haasnál ő csak két ötödik helyig jutott. Ki gondolta volna mindezt akkor, amikor élete első Formula–1-es versenyén, a 2014-es Ausztrál Nagydíjon – igaz, Daniel Ricciardo (Red Bull) kizárása után – második lett Melbourne-ben?! No persze akkor egy McLarenben ült – dobogón azonban azzal sem végzett többször.

A Haas csapat csütörtökön később, de még délelőtt hivatalosan közölte, hogy mindkét jelenlegi pilótáját lecseréli a következő szezonra. Grosjen és Magnussen csak elébe ment a dolgoknak – kár, hogy nem a pályán ilyen gyorsak.

Elmaradt a jegybevétel, mégis spórolt a Hungaroring Zrt.

Várhatóan jövőre is augusztus első hétvégéjén rendezik meg a Formula–1-es Magyar Nagydíjat. „Novemberben lesz végleges a jövő évi versenynaptár, de mi a szokásos helyünkön vagyunk. A pandémia miatt ráadásul az eredetileg 2026-ig érvényes szerződésünk egy évvel meghosszabbodott” – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. vezérigazgatója az M4 Sport Sporthíradóban. Gyulay hozzátette, hogy a világjárvány miatt felemás évük volt, ugyanis a jegybevételek – amelyekből a Hungaroring fenntartja magát – elmaradtak, a nemzetközi tárgyalások során viszont sok pénzt sikerült megspórolni a magyar államnak. „A nézők hiánya minden szempontból, így gazdaságilag is rossz. Alapvetően azért vagyunk, hogy versenyeket rendezzünk, nézőkkel, így remélem, jövőre kedvező irányba változnak majd a dolgok” – fogalmazott Gyulay Zsolt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.