Gulácsi bravúrja is kellett, hogy az RB Leipzig az élre álljon

A Bundesliga 14. fordulójában az RB Leipzig idegenben 1-0-ra legyőzte a Stuttgartot, és a tabella élére ugrott. Persze lehet, hogy csak szűk egy napra.

Magyar Nemzet
2021. 01. 02. 22:38
null
Dani Olmo Forrás: Twitter/Die Roten Bullen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában a tabella második helyén álló Bayer Leverkusen szombat délután idegenben 2-1-re alulmaradt az Eintracht Frankfurttal szemben, így este az RB Leipzig – és immár csapata – úgy lépett pályára a Stuttgart vendégeként, hogy ha egy pontot szerez, akkor a harmadik helyről feljön a másodikra, győzelemmel pedig 31 ponttal az élre ugrik. No persze a listavezető, harmincpontos Bayern München majd vasárnap játszik, a Mainzot fogadja.

A Salzburgból érkezett Szoboszlai Dominik január 1. óta az RB Leipzig játékosa, ám adminisztrációs okok miatt Stuttgartban még nem léphetett a pályára. Jövő szombaton azonban, ha Julian Nagelsmann vezetőedző úgy gondolja, már játszhat a Dortmund elleni rangadón. Szoboszlai és Gulácsi délután jó hírről értesült: itthon az Év Sportolója-választáson mindketten bekerültek a legjobb háromba, a teniszező Fucsovics Mártonnal együtt. Azt, hogy ki lesz a nyertes, majd a január 11-i díjátadó gálán derül ki.

Stuttgartban Gulácsi és Orbán természetesen ott volt a kezdőcsapatban, és a lipcseiek már a találkozó elején igyekeztek tudatosítani az erőviszonyokat a tabellán tizenegyedik házigazdával. Angeliño már a harmadik percben veszélyeztetett, a jobb alsó sarokba tartó kapáslövését Gregor Kobel nagy bravúrral ütötte szögletre. A 22. percben aztán még parádésabb védést mutatott be: Emil Forsberg 11-est lőhetett – előzőleg ő volt a sértett –, és a svájci hálóőr már elvetődött balra, de a középre tartó labdát magasra nyújtott jobb lábbal a felső lécre rúgta, amely onnan kifelé pattant. A vendégek az első félidő hátralevő részében sem tudták feltörni a stuttgarti védelmet, és a második játékrészt is hiába kezdték lendületesen. Amadou Haidara ziccerben lépett ki, de a kapu mellé lőtt. A hazaiak negyedórán keresztül a kapujuk elé szorultak, s milyen a futball, amikor kiszabadultak a nyomásból, gólt kaptak. A 67. percben Angeliño baloldali beadása irányt változtatott, a labda a kaputól három méterre magányosan álldogáló Dani Olmo elé hullott, aki nem hibázta el a lehetőséget (0-1).

A gólt Dani Olmo szerezte, de Emil Forsberg jobban örült
Fotó: Twitter/Die Roten Bullen

Haidara még egy nagy helyzetet elpuskázott, majd a hajrában a Stuttgart előtt is adódott gólszerzési lehetőség, nem is kicsi. A 85. percben Gulácsinak is lett dolga – először a mérkőzésen –, remek ütemben lépett ki a kapujából, és hárította Waldemar Anton közeli erős lövését. A túloldalon Kobel kipiszkálta Alexander Sørloth fejesét, így az eredmény nem változott, az RB Leipzig 1-0-ra nyert, és a tabella élére ugrott. Szűk egy napra egészen biztosan.

A fordulóban a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg 3-1-re győzött a Hoffenheim otthonában. A magyar válogatott támadó csereként beállva tíz percet játszott a vendégcsapatban, amely már a szünetig háromgólos előnyre tett szert. A sereghajtó Schalke 3-0-s vereséget szenvedett a Hertha vendégeként, a gelsenkircheni csapat kispadján így kudarccal mutatkozott be Christian Gross vezetőedző, akit múlt vasárnap neveztek ki. A Schalke nyeretlensége immár harminc találkozó óta tart a Bundesligában, legutóbb tavaly január 17-én gyűjtötte be a három pontot, és immár csak egyetlen meccs választja el a német élvonalbeli negatív rekord beállításától, amelyet a Tasmania Berlin tart 31 összecsapással az 1960-as évek közepe óta.

Bundesliga, 14. forduló

Szombati eredmények:

Stuttgart–RB Leipzig 0-1 (0-0)

Hertha–Schalke 3-0 (1-0)

Bielefeld–Mönchengladbach 0-1 (0-0)

Eintracht Frankfurt–Leverkusen 2-1 (1-1)

Hoffenheim–Freiburg 1-3 (0-3)

Köln–Augsburg 0-1 (0-0)

Werder Bremen–Union Berlin 0-2 (0-2)

Vasárnap játsszák:

Borussia Dortmund–Wolfsburg 15.30 (tv: Sport 2)

Bayern München–Mainz 18.00 (tv: Sport 2)

Az élcsoport állása: 1. RB Leipzig 31/14 mérkőzés, 2. Bayern München 30/13, 3. Bayer Leverkusen 28/14, 4. Union Berlin 24/14, 5. Wolfsburg 24/13, 6. Borussia Dortmund 22/13.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.