Gulácsi korszakos sikere a BL-ben

Talán önkényes összegzése a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi eseményeinek, nekünk mégis ez a legfontosabb: Gulácsi Péternek köszönhetően tizenhárom év után újra lesz magyar játékos a sorozat negyeddöntőjében. A magyar válogatott kapusának csapata, az RB Leipzig könnyedén vette a visszavágót is a Tottenham ellen; ahogy az Atalanta – amelynek mind a négy gólját a szlovén Iličić rúgta – is sallangmentesen jutott tovább Valenciában.

2020. 03. 12. 7:06
Gulácsi Péter
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa Fotó: Sascha Steinbach Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb tizenhárom éve jutott magyar labdarúgó ilyen magasságba az európai futball fő színpadán, akkor Fehér Csaba a PSV Eindhoven játékosaként léphetett pályára a BL negyeddöntőjében.

A korábbi újpesti hátvéd remek futballista volt, nem véletlenül szerepelt 41-szer a válogatottban is, ám remélhetőleg nem bántjuk meg azzal, hogy nem volt olyan meghatározó tagja a PSV-nek, mint amilyen nap­jainkban Gulácsi a Leipzignak. – Boldog vagyok, hogy nálunk véd – Julian Nagelsmann, az RB Leipzig vezetőedzője még a Tottenham elleni találkozó előtt a Nemzeti Sportnak nyilatkozva így méltatta a magyar kapust, aki kedd este is rászolgált a bizalomra. Egy komolyabb védése akadt már 2-0-nál, a 42. percben, de láthattuk, egy hasonló lövéssel nevesebb kollégájának, Hugo Llorisnak meggyűlt a baja. A német együttes megérdemelten nyert 3-0-ra, ami után Gulácsi kimondta, amit Lipcsében most sokan gondolnak: „Különleges pillanatokat éltünk át.”

Volt ok arra, hogy a szlovén játékost ünnepeljék
Fotó: Reuters

Így vannak ezzel a Tottenhamnél is, csak éppen ott különlegesen rossz pillanatokat élnek át. A Spurs zsinórban hatodik meccsén volt képtelen nyerni, sőt a hatból egy döntetlen mellett ötöt is elvesztett. S nem csupa nagyágyúval szemben, a Premier League-ben a Wolverhampton és a Norwich is elbánt a Tottenhammel. A következmény lesújtó. Búcsú a BL-től, az angol bajnokságban pedig a Spurs visszazuhant a nyolcadik helyre, 7 pont választja el a negyedik Chelsea-től. Ez a pozíció a következő idényre nemhogy Bajnokok Ligája-, de még Európa-liga-szerepléssel sem kecsegtet.

Mourinhónak persze van mire hivatkoznia. Kétségtelen, hogy komoly sérüléshullám sújtja a csapatát. Lipcsében sem játszhatott Steven Bergwijn, Ben Davies, Davinson Sánchez, Moussa Sissoko és Szon Hung Min. Hat hiányzó, ebből legalább három kulcsember. Az azért mégis túlzás, amit a portugál mágus mondott. „A Leipzig kispadjáról mindenki kezdő lett volna nálunk” – idézte a Guardian Mourinhót, aki a dolgok kimagyarázásában világsztár. A Spurs vasárnap a formába lendülő Manchester Unitedet fogadja. Egy újabb kudarc könnyen az egykori „Special One” állásába kerülhet. Immár az angol sajtó is ezt sugallja.

Ha egy embert kell kiemelni, akkor egyértelműen Josip Iličić volt a keddi játéknap sztárja. Kis túlzással egymaga intézte el a Valenciát: ő rúgta az Atalanta mind a négy gólját a 4-3-ra megnyert visszavágón. – Az Atalanta mostantól már nem tekinthető meglepetéscsapatnak. Meg akarjuk mutatni, hogy megérdemelten jutottunk el ­idáig, és képesek vagyunk napról napra tovább fejlődni – mondta az új helyzetnek megfelelően a zárt kapuk mögött rendezett találkozó után.

Iličić nem egy most felfedezett tehetség, már 32 éves, ám az Atalantával együtt ő is szenzációsan teljesít, legutóbbi 14 mérkőzésén 17 gólt szerzett, s ő az első olyan játékos a BL-ben, aki a kieséses szakaszban az idegenbeli mérkőzésen szerzett négy gólt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók: RB Leipzig–Tottenham 3-0, gól: Sabitzer (10., 21.), Forsberg (87.), továbbjutott: a Leipzig 4-0-s összesítéssel; Valencia–Atalanta 3-4, gól: Gameiro (21., 51.), Ferrán Torres (67.), illetve Iličić (3., 43., 71., 82., az első kettőt 11-esből), tj.: az Atalanta, 8-4-gyel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.