Gulácsiék: Kluivert, MU: Cavani – bezárt az átigazolási piac

Hétfőn sokan már kész tényként kezelték, hogy Memphis Depay a Barcelonába igazol, de ez nem történt meg az átigazolási piac éjféli zárásáig. Erősített ugyanakkor a Manchester United, a PSG, a Juventus, a Bayern München, az Arsenal és a Hertha is. Összefoglaltuk az utolsó nap érdekességeit.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 10:15
null
Párizs, 2017. november 22. Edinson Cavani, a francia Paris Saint-Germain játékosa (j) ünnepel csapattársával, Neymarral, miután gólt szerzett a skót Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája ötödik fordulójában játszott mérkõzésen a párizsi Parc des Princes stadionban 2017. november 22-én. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 5-én zárult a nemzetközi átigazolási szezon, és alaposan belehúztak a csapatok a hajrában. A legnagyobb név, aki új klubra lelt, alighanem Edinson Cavani. Az uruguayi csatár 301 meccs és 200 gól után hagyta el a Paris Saint-Germaint, amely nem hosszabbította meg a lejáró szerződését, így szabadon tárgyalhatott a kérőkkel. Ennek ellenére kivárt az utolsó pillanatig, és a Manchester Unitednek mondott igent.

Vadócz csapattársa is az Old Traffordra került

Nem Cavani volt az egyetlen szerzemény az Old Traffordon az átigazolási zárszó előtt, hiszen a manchesteri klub tegnap tett pontot Alex Telles, Amad Diallo és Facundo Pellistri ügyének a végére is. Sorrendben az első brazil válogatott balhátvéd, aki a Portótól érkezett 15 millió euróért. A második mindössze 18 éves csatár, aki az Atalantától minimális felnőtt-tapasztalattal igazolt az MU-hoz sajtóhírek szerint 40 millió euróért, de csak januárban költözik Angliába. A harmadik szintén a jövő embere, 18 éves szélső, aki eddig Vadócz Krisztián csapattársa volt az uruguayi Penarolban.

Cavani kilőtt Párizsból, és meg sem állt Manchesterig Fotó: Reuters/Christian Hartmann

Nemcsak vett, hanem el is adott a Manchester United, amelytől végleg az AS Romába szerződött Chris Smalling, aki már az előző idényt is ott töltötte kölcsönben, és rendkívül jó formát mutatott. Most a hírek szerint 15 millió euróért folytatódik az angol válogatott védő és az olasz klub közös története.

A Serie A-ban a Fiorentina volt az események középpontjában hétfőn. A firenzei klub elengedte egyik legértékesebb labdarúgóját, Federico Chiesát a Juventusba egy évre kölcsönbe, de a torinói klubnak jövő nyáron vételi opciója lesz rá 50 millió euróért. A 22 éves olasz válogatott szélsőt nyomban pótolta is a Fiorentina, méghozzá a spanyol José Callejónnal, akinek lejárt a szerződése a Napolinál, ezért ingyen érkezett. A nápolyiak is igazoltak, bár nem a támadószekcióba, hanem a középpályára vették kölcsön Tiemoué Bakayokót a Chelsea-től.

Nagy és drága halat fogott az Arsenal

Bár az elején azt írtuk, hogy a legnagyobb nevű igazolás a Manchester Unitedé volt az utolsó napon, de szakmailag a legnagyobb fogást valószínűleg az Arsenal vitte véghez. A londoni klub kifizette az Atlético Madrid keresett védekező középpályása, Thomas Partey kivásárlási árát, így a ghánai labdarúgó 50 millió euróért cserébe csatlakozott az ágyúsokhoz. Diego Simeone csapata sem maradt pótlás nélkül, Madridba éppen az Arsenaltól érkezett egy idényre kölcsönbe Lucas Torreira.

Csak részben Thomas leigazolása miatt vált létszámfelettivé az Arsenalban Mattéo Guendouzi, aki júniusban a Brighton elleni bajnoki után lett mellőzött Mikel Arteta csapatában.

A 21 éves francia szűrő állítólag azzal heccelte az ellenfél játékosát, hogy többet keres, mint amennyit ő valaha fog. Guendouzi most a Herthában kap esélyt, mert amúgy tehetséges játékos, aki egyelőre egy évre kölcsönbe került a Bundesligába.

A németek BL-címvédő sztárcsapata, a Bayern München sem maradt bejelentés nélkül az átigazolási zárónapon. A bajorok három igazolást is tartogattak hétfőre. Eric Maxim Choupo-Moting a PSG kispadját váltotta a müncheniekére, hiszen az egyértelmű csereszerep vár rá mögött. Visszatért a Bayernbe Douglas Costa, aki a Juventustól egy évre kölcsönbe került újra az Allianz Arénába, ahonnan 2017-ben ment Torinóba. A bajorok utolsó igazolása pedig Bouna Sarr volt, aki a Marseille-től jött tízmillió euróért. A 28 éves jobbhátvéd azután került képbe, hogy a Bayern lemaradt Sergino Destről, aki a Barcelonát választotta néhány nappal korábban.

Gulácsiék megtalálták Timo Werner helyettesét

Németországba igazolt Justin Kluivert is, aki az AS Romát hagyta ott az RB Leipzig kedvéért, amelyben Timo Werner helyét veheti át. Egyelőre kölcsönbe érkezett Gulácsiékhoz a holland csatár, de a lipcseieknek vételi opciója lesz rá. A Tottenham húszéves angol szélsője, Ryan Sessegnon is a Bundesligában folytatja, ő a Hoffenheimhez került szintén kölcsönbe.

Magyar érdekeltségű átigazolás is volt hétfőn, Németh Krisztián visszatért az Egyesült Államokba. A sérülései miatt a Dunaszerdahelytől kényszerűségből elküldött 37-szeres válogatott támadó a Keleti-konferencia listavezetőjéhez, a Columbus Crew-hoz írt alá. Korábban a Sporting Kansas City és a New England Revolution színeiben sikeres és kevésbé sikeres időszakot is eltöltött az MLS-ben.

Koeman szomorkodhat, Messi örülhet Barcelonában

A sok átigazolás mellett volt egy olyan is, amit mindenki várt, de mostanáig nem jelentették be. A Barcelona új edzője, Ronald Koeman annak ellenére is ragaszkodott Memphis Depay szerződtetéséhez, hogy a csapat legnagyobb sztárja, nyíltan ellenezte a holland szélső érkezését. Hétfőn már olyan híreket lehetett olvasni, hogy a felek mindenben megegyeztek egymással, de éjfélig mégsem történt meg a bejelentés, így Depay mégis marad a Lyonban, amellyel az idény végén lejár a szerződése.

További érdekesség, hogy negyven év után először fordult elő, hogy a Real Madrid egyetlen játékost sem szerződtetett a nyári átigazolási időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.