Gyávák ligája – frusztrációba torkolló román kiesés

A román futball elmélyülő válságáról tanúskodik, hogy a válogatott csütörtök este 2-1-re kikapott Izlandon, s így lemaradt arról az esélyről, hogy Budapesten vívja ki az Európa-bajnoki részvételt.

2020. 10. 09. 11:24
null
Csalódottak, sőt frusztráltak a románok az izlandi kiesés után Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az első számú vétkes önök előtt ül” – jelentette ki az Izland elleni, a román Európa-bajnoki finálés reményeket romba döntő 2-1-es vereséget követő reykjavíki sajtótájékoztatón Mirel Rădoi szövetségi kapitány. Az „ide lőjetek!” felhívással élt is a sajtó, a keleti szomszéd labdarúgásának mélyrepülésére vonatkozó általános megállapítások mellett egyszerűen érthetetlennek nevezik a szakember csapatösszeállítási opcióit.

A tűzre maga az edző is bőven loccsantott olajat azzal, hogy gyakorlatilag saját választását minősítve a szünetben, 0-2-es állásnál három támadó poszton is cserélt. Aztán a hajrában még egyet, amikor Keserüt is pályára küldte, de látványos változást ezek sem hoztak.

Az Ausztria elleni, Nemzetek Ligája-meccsen aratott idegenbeli győzelem által fokozott derűlátásra „felsrófolt” közhangulat hideg zuhanyként éli meg a kudarcot. Nemcsak sportszakmailag, hanem, hogy Románia ily módon legfeljebb előzékeny társházigazdája lehet a jövő évi Európa-bajnokságnak.

Csalódottak, sőt frusztráltak a románok az izlandi kiesés után
Fotó: Europress/AFP

Nem maradt más számunkra, mint sört csapolni és ürítgetni a hamutálcákat” – fogalmazott a Wesport.ro című portál publicistája, és ez a kép tökéletesen kifejezi az össznépi frusztrációt.

A futballszakemberek, ma már többnyire tévés szakkommentárként működő régi játékosok sem kímélik a válogatottat és szövetségi kapitányát. Az 1994-es román „aranycsapat” középhátvédje, Gheorghe Popescu szerint nyomokban sem lehetett felfedezni azt az elkötelezettséget, amellyel egy hasonló sorsdöntő meccsnek kell nekimenni.

Rég nem éreztem ilyen kiábrándultságot. Talán elvettek tőlünk egy tizenegyest, de milyen alapon beszélünk mi játékvezetésről, amikor egyetlen kapura lövésünk sem volt” – fogalmazott az egykori 115-szörös válogatott.

Csapattársa, Ilie Dumitrescu szerint a válogatottnak esélye sem volt a továbbjutásra, miután játékosai egyetlen párbajt sem tudtak megnyerni sem a földön, sem a levegőben.

A román csapat egyetlen pillanatig sem volt képes igazolni azt az utolsó pillanatig szajkózott tézist, miszerint jóval technikásabb az izlandiaknál. Ezen a mezsgyén haladva sokáig a pálya állapota fölötti kétségeiket is hangoztatták, amelyet a házigazdák talán tudatosan tartanak közepes szinten. A meccsen azonban az izlandiak nemcsak a mostoha időjárási körülményekkel boldogultak sokkal jobban, hanem a játékszerrel is. Egyetlen dolog jött be teljes mértékben a román előzetesekből, miszerint elsősorban Sigurdssonra kell nagyon figyelni: két góljával az Everton középpályása valóban eldöntötte a meccset.

Isten hozott a gyávák ligájában!” – írta a Gazeta Sporturilor kolumnistája. Címlapján a sportlap a Spectatorsson la Euro (Nézők az Eurón, kissé „izlandiasítva”) szalagcímmel jelent meg. Mert az élet és a Nemzetek Ligája-sorozat ugyan folytatódik, de ez egyelőre senkit sem érdekel, miután az elmúlt évek legfontosabb mérkőzésén nemcsak kikapott, de egyenesen szégyent vallott a román válogatott. Pedig annyira készültek Budapestre

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.