Győzelem az Eb-főpróbán

A jövő héten kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt lejátszotta utolsó felkészülési mérkőzését a magyar válogatott. Gulyás István csapata 27-24-re győzött Csehország ellen. A találkozón sérülés miatt nem léphetett pályára Bodó Richárd és Lékai Máté, és a szövetségi kapitány véleménye szerint kevés az esély arra, hogy a két kulcsjátékos csatlakozzon a svédországi Eb-re utazó kerethez.

2020. 01. 04. 18:04
MIKLER Roland
Gyõr, 2020. január 4. Mikler Roland (b3), a magyar, illetve Stanislav Kasparek (b) és Miroslav Jurka (b2), a cseh válogatott játékosai a Magyarország-Csehország férfi kézilabda felkészülési mérkõzésen a gyõri Audi Arénában 2020. január 4-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó előtt köszöntötték Balogh Zsoltot és Mikler Rolandot, előbbi még korábban játszotta le 50. mérkőzését a válogatottban, a kapus pedig a csehek ellen szerepelt 200. alkalommal címeres mezben.

Kifejezetten gyengén kezdett a két kulcsemberét, a sérült Bodó Richárdot és Lékai Mátét nélkülöző magyar válogatott. Tíz perc alatt csak egy gólt szerzett, Csehország – amely tavalyelőtt a varasdi Eb-csoportmeccsén már egyszer borsot tört az orrunk alá – hármat. Majd a következő tíz percben fordult a kocka: elsősorban a remek napot kifogó balátlövő, Szita Zoltán, a kapuban feljavuló Mikler Roland, és a lerohanásokban jeleskedő Bóka Bendegúz vezérletével fordított a válogatott 1-3-ról 7-5-re.

Majd egészen kinyílt az olló: már hat gól is volt a különbség a két csapat között, kár, hogy a szünet előtt néhány magyar üresjáratot kihasználtak a csehek, 14-10-es magyar előnnyel zárult az első félidő.

A felállt fal elleni játékkal meggyűlt a baja Gulyás István csapatának, a jobbátlövő posztról nem született magyar gól, egy félidő alatt kétszer kapott kétperces kiállítást, azaz ő egy idő után csak támadásban tudott segíteni. Kellemes meglepetés volt ugyanakkor a lengyelországi Plockban légióskodó Szita Zoltán bátor és eredményes játéka.

A folytatásban minden benevezett mezőnyjátékosának, így az újonc, ferencvárosi Nagy Bencének is lehetőséget adott a kapitány. A „kezdőcsapatból” csak Bánhidi és Bóka maradt fent a pályán, beállt Ligetvári Patrik, Balogh Zsolt, Miklert pedig Székely Márton váltotta a kapuban. Remekül kezdődött a második félidő: pillanatok alatt 17-10-re meglépett a magyar válogatott, a korábban Balatonfüreden, jelenleg Szegeden játszó Stanislav Kasparek, és a 2018-as varasdi Eb-csoportmeccsén éppen a magyar válogatott ellen brillírozó, tizennégy gólt szerző irányító, Ondrej Zdrahala is gyenge napot fogott ki. Kis túlzással a pontatlan magyar akciókból éltek a csehek, s a lerohanásokat általában pontosan vitték végig, így zárkóztak 17-13-ra, persze kellett ehhez a Mrkva javuló teljesítménye a cseh kapuban.

Az ünnepelt, Balogh Zsolt egy extra-góllal, később egy hétméteressel jelentkezett. Az ellenfél nem akart leszakadni, Zdrahala varázsütésre megváltozott, az irányító kiosztott néhány látványos gólpasszt.

Ligetvári a nagy rohanásban meglőtte a mérkőzés gólját, a szaggatotton túlról, a záró tíz perc előtt négy volt a magyar előny. Sőt, 24-21-nél időkéréssel nyugtatta meg csapatát a kapitány. Hrtska lerohanásból tovább csökkentette a fórt. Gulyás István visszaküldte Szita Zoltánt, de ő szinte azonnal begyűjtött egy kétperces kiállítást. Ligetvári bombagólja jókor jött a hajrában, Balogh kínai figurából elért találatával visszaállt a szünetben látott különbség, 27-23.

Néhány másodperccel a vége előtt Zeman szerezte a mérkőzés utolsó gólját; a magyar válogatott 27-24-es győzelemmel zárta a hivatalos Eb-főpróbát Csehország ellen.

„Az első félidőben elégedettek voltunk a védekezéssel, a szünet után volt egy olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor nehézségekkel kellett megküzdenünk, a szélsők elfutásait nem tudtuk megakadályozni. Amire készültünk, azt megvalósítottuk. Minden játékosnak igyekeztem megadni a lehetőséget; meghatározta a sorsunkat Bánhidi Bence két kétperces kiállítása, őt ezek után csak támadásban tudtuk használni. De Rosta Miklós jól helyt állt a beálló poszton. Nem feltett kézzel megyünk az Eb-re. Lehet, hogy a tét megnyomja a játékosokat, de ha minden mérkőzésen küzdenek a fiúk az utolsó pillanatig az erejük végéig, akkor nem lehet baj az Eb-n” – értékelt Gulyás István szövetségi kapitány az M4 Sporton.

Magyarország–Csehország 27-24 (14-10), felkészülési mérkőzés, Győr, Audi Aréna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.