Győzni ment Salamancába

Ch. Gáll András
2020. 04. 06. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap tizenegy éve, 2009. április 5-én aratta a magyar kosárlabdasport történetének egyik legnagyobb sikerét – a Szpartak Moszkva női csapata. Nem, nem ment el az újságíró esze, csupán arról van szó, hogyha – mondjuk – a Benfica labdarúgóinak 1961-es és 1962-es, Guttmann Béla vezérletével elért BEK-győzelmét részben magunknak vindikáljuk, akkor ugyanezt kell tennünk a moszkvaiak Euroliga-diadalával is, hiszen a salamancai finálé jegyzőkönyvé­ben az orosz együttes összeállítása után ez állt: Coach: László Rátgéber.

Az újvidéki mágust előző év nyarán szerződtette Sabtaj von Kalmanovics, a Szpartak milliárdos tulajdonosa. A vidnojei – moszkvai déli elővárosa – gárda világklasszisok sorát vonultatta fel, elég csak az amerikai Diana Tau­rasi, Sue Bird és Sylvia Fowler vagy az ausztrál Lauren Jackson nevét említeni, de éppen ez volt a nagy feladat Rátgébernek: csapattá gyúrni a megannyi individuumot.

Ez olyannyira sikerült, hogy a salamancai négyes döntőben előbb a hasonló játékerejű Jekatyerinburgot 83-74-re verték Rátgéberék, majd a fináléban a házigazda Perfumerías Avenidát ­85-70-­re. Az MVP a két meccsen ­összesen 64 pontot szerző Taurasi lett, s arról se feledkezzünk meg, hogy a Final ­Fournak magyar résztvevője is volt – nemcsak edző –, az MKB Euroleasing Sopron, amely a negyedik helyen végzett. Rátgébert pajzsra emelték, alig győzte fogadni a gratulációkat, csupán ketten mulasztottak el kezet rázni vele: Berényi János, az MKOSZ akkori elnöke és Bodrogváry Iván főtitkár.

Rátgéber a szezon végén elköszönt Vidnojétól, és Isztambulban folytatta, a Fenerbahcénál, Kalmanovicsot pedig 2009 novemberében egy bérgyilkos agyonlőtte Moszkvában, a nyílt utcán. Később Rátgéber felhagyott az edzősködéssel, manapság Pécsett a Nemzeti Kosárlabda-akadémia szakmai igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.