Győztesen lubickolt a balatoni cápa

A veszprémi illetőségű világklasszis nyílt vízi úszónk, Rasovszky Kristóf magyar közönség előtt is bizonyított: a Balatoni Klub junior világ- és Európa-bajnok versenyzője, szekérderéknyi érem birtokosa végre dobogóra, annak is a felső fokára állhatott a hazai rendezésű világkupaversenyen Balatonfüreden. Több mint biztató ez a júliusi kvangdzsui világbajnokság előtt.

2019. 06. 17. 10:45
null
A magyar úszónak az olimpiai kvalifikáció az elsődleges Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem valószínű, hogy a bajuszon múlott. erősen kezdett, hogy ne kelljen a víz alatt bunyóznia a többiekkel, utána előzékenyen felajánlotta a vezető helyet a brit Tobias Robinsonnak, aztán amikor kellett, leiskolázta a mezőnyt a hét végén rendezett balatonfüredi nyílt vízi úszóvilágkupán.

„Minden úgy történt, ahogyan elterveztem, az elején kicsit lassan akartam kezdeni, és utána előrementem. Valamiért ezt követően a többiek csak mögém jöttek, de ez inkább nekem kedvezett, hiszen a saját taktikám mégiscsak rám van szabva, ha ők ehhez akarnak idomulni, akkor aligha van esélyük” – elemezte a saját teljesítményét a „balatoni cápa”.

Ugyanezt megtette tökéletes angolsággal a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) videóriporterének, és higgadt profiként kiszolgálta a sajtó valamennyi képviselőjét. Rasovszky tavaly érdemelte ki a balatoni cápa becenevet, miután a glasgow-i Európa-bajnokságon 5 és 25 kilométeren győzött, 10 kilométeren épphogy lemaradt az aranyéremről. Még a 22 éves úszó ilyen-olyan hóbortjait ismerőknek is elkerekedett a szemük, amikor „Rasó” feltűnt a Tagore sétánynál. „Szerencsét hozott a bajusz, azaz marad. Sőt, hozzá sem akarok nyúlni. Nyugi, nem fog nagyon megnőni, kábé ugyanekkora lesz egy hónap múlva is, örülök, hogy ennyi összejött eddig.” Tényleg nem a bajuszon múlott.

Rasovszky és edzője, Szokolai László biztosra ment. Okult a tavaly Setubalban rendezett világkupa tapasztalataiból, amikor a mezőny többi tagjával együtt beszedett valami vírust, így egy éve ilyenkor ugyan végig úszta a távot Füreden, ám esélye sem volt, hogy az élmezőnyben végezzen, ehelyett infúzióra kötve végezte, annyira kifacsarta a verseny. Idén gyakorlatilag egy háromhetes magaslati edzőtáborból érkezett a füredi viadalra. „Elég szép kilométer-mennyiséget pakoltunk belém, hetente száz kilométert. Mindhárom héten.”

A magyar úszónak az olimpiai kvalifikáció az elsődleges
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A veszprémi úszó lendületből behúzta a balatonfüredi versenyt, két ötödik hely és egy még szerényebb helyezés után végre itthon is nyert – Wladár Sándor úszóelnök adta át az érmeket. Rasovszky igazi Forma–1-es hősként viselkedett a színpadon, a pezsgőt azonnal felrázta, és már locsolta is a mellette levőkre. Ferry Weertman, a legyőzött jó barát is kapott egy adagot. „Nincs baj a pezsgőfürdővel, csak Kristófnak sikerült kapásból a szemembe spriccelnie” – közölte vigyorogva a holland ezüstérmes. Weertman és Rasovszky barátsága legendás: a holland időről időre megajándékozza magyar vetélytársát egy-egy vízen úsztatható játék kiskacsával, Füredre is hozott egyet. „Gyűjtöm őket, körülbelül ötven van már otthon, de van már kacsamintás zoknim is, ebben mentem az eredményhirdetésre” – magyarázta a világkupa-sorozat első helyén álló úszó.

Komolyra fordítva a dolgot, végül rögzítette a kvangdzsui célokat. Egy hónap múlva a koreai vb-n 10 kilométeres távon az olimpiai kvalifikáció az elsődleges – azaz a legjobb tízbe kell kerülnie –, 5 és 25 kilométeren ugyanúgy az érem a cél, mint Glasgow-ban. Fokozható, vagy legalább tartható a 2018-as szint? A miheztartás végett: Rasovszky Kristóf tavaly két arannyal és egy ezüsttel zárta a glasgow-i Eb-t, és őt választották az év hosszútávúszójának. „Az a cél, persze” – válaszolta az újdonsült világkupagyőztes. Kvangdzsuban – egyre markánsabb bajusszal – minden előfordulhat.

Füredi összesítő

A balatonfüredi világkupa részeként megrendezett magyar bajnoki futamban Galicz Péter lett az ezüstérmes, míg Huszti Dávidnak a bronz jutott. A hölgyeknél a vb-re kvalifikált versenyzők közül a nyolcadikként zárt Rohács Réka remekelt, a magyar bajnokságban Olasz Anna követte őt, aki 14. lett magán a világkupán, Novoszáth Melinda lett a bronzérmes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.