A világ legjobb atlétanője is rajthoz áll Székesfehérváron

A korábban bejelentettnél egy nappal előbb, augusztus 19-én rendezik meg Székesfehérváron a 10. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat, amelyen a múlt év legjobb női atlétájának megválasztott Dalilah Muhammad is rajthoz áll. Az amerikai versenyző a 400 méteres gátfutás regnáló olimpiai és világbajnoka, aki tavaly kétszer is világcsúcsot javított.

2020. 06. 12. 15:34
Doha 2019 IAAF World Championships
Dalilah Muhammad a 400 méter gát új rekordjával Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ebben a nehéz időszakban is végig bizakodtunk, hogy idén nyáron is lesz lehetőségünk megrendezni ezt a csodálatos viadalt – mondta el Deutsch Péter, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezőbizottságának elnöke az esemény pénteki sajtótájékoztatóján. – Biztosra vettük, hogy valamikor július végén, augusztus elején elkezdődhet a nemzetközi versenyidény, a pontos dátumra vártunk, és ehhez kellett igazítanunk a mi versenyünk időpontját.

A Gyémánt Liga-sorozat augusztus 14-én rajtol Monacóban, két nappal később Gatesheadben rendeznek versenyt, augusztus 23-án pedig Stockholmban, közéjük ékelődött tehát be a székesfehérvári verseny.

– A Magyar Nagydíj a nemzetközi szövetség döntése alapján különleges elit körbe került. 2020-tól megváltozott az egynapos atlétikai versenyek besorolása, hét kategóriát hoztak létre. Mi a Gyémánt Liga-versenyek utáni második kiemelt kategóriába kerülünk, a Gold, vagyis az Arany sorozatnak lettünk a része – tájékoztatott Deutsch Péter.

Spiriev Attila sportigazgató hangsúlyozta, hogy klasszikus viadalt rendezünk, ám a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) döntése értelmében bizonyos korlátozásokat kénytelenek vagyunk tenni, így például nem lesznek 400 méternél hosszabb futószámok. A WA ugyanis a koronavírus-járvány miatt azt preferálja, hogy minden futónak saját pályája legyen.

A szervezők egyelőre négy külföldi sztárversenyző érkezését jelentették be: Székesfehérvárra érkezik az amerikai Dalilah Muhammad a női 400 méteres gátfutás olimpiai és világbajnoki címvédője, aki tavaly két világcsúcsot futott – a dohai vb-döntőben 52,16 másodperces világrekorddal győzött – és 2019-ben a világ legjobb atlétanőjének választották; az ugyancsak amerikai Christian Taylor, a hármasugrás kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnoka; a bahamai Steven Gardiner, a 400 méteres síkfutás világbajnoki címvédője; és jön a kalapácsvetésben négyszeres világbajnok lengyel Paweł Fajdek is. Utóbbi ellenfelei között ott lesz az olimpiai bajnok Pars Krisztián és a vb-bronzérmes Halász Bence is. Az említett külföldi klasszisok egyébként visszatérő vendégek Székesfehérváron.

Dalilah Muhammad tavaly világcsúccsal nyerte meg a vb-t női 400 méteres gátfutásban. A Gyulai Memorialon visszatérő vendég lesz
Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

A 10. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj versenyszámai, férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 110 m gát, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés; nők: 200 m, 400 m, 100 m gát, 400 m gát, távolugrás, kalapácsvetés.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az atlétikai viadal a város életének nagyon fontos része. A nemzetközi sztárok felpezsdítik a várost, találkozhatnak, beszélhetnek, fotózkodhatnak velük az emberek. A városvezető azt is kiemelte, hogy a közösségeknek szükségük van a hagyományokra, fontos, hogy ezek ne szakadjanak meg, ezért elkötelezettek a Gyulai Memorial iránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.