Gyulay Zsolt: Hatmilliárd forintot spóroltunk az államnak

A koronavírus-járvány angliai, nálunk súlyosabb helyzete miatt került a tervezettnél két héttel előrébb a Formula-1-es Magyar Nagydíj, a július 17-19-i hétvégére, és a rugalmasságunk jó alkupozíciót jelentett a jogtulajdonos Liberty Mediával folytatott tárgyalásokon. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön arról számolt be, hogy az eredetileg 2026-ig szóló szerződésünket egy évvel meghosszabbítottuk, összességében pedig hatmilliárd forintot sikerült megspórolnunk a jogdíjat fizető államkasszának.

2020. 06. 04. 20:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media kedden ismertette a július első hétvégéjén rajtoló világbajnokság versenynaptárának az első felét: eszerint a Magyar Nagydíj nem az eredetileg tervezett időpontban, vagyis július 31. és augusztus 2. között, hanem július 17-19-én lesz. Csütörtök délután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó- és motorsportokért felelős kormánybiztos, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora online sajtótájékoztatót tartott, amelyen beszámoltak a Liberty Mediával folytatott tárgyalásokról és a rendezés előkészületeiről.

Gyulay Zsolt elmondta, hogy a szezont nyitó Osztrák Nagydíj után az eredeti versenynaptárban a Brit Nagydíj követezett volna, de a koronavírus-járvány angliai terjedése, a nálunk súlyosabb ottani helyzet miatt alakítani kellett a programon.

– Silverstone végül hátrább került, az előrébb hozott Magyar Nagydíj mögé, de Angliában majd két versenyt rendezhetnek, két egymást követő hétvégén, miként a szezont nyitó osztrákok is. Egyébként mi is vállaltuk volna a dupla rendezést, ami akkor jöhetett volna szóba, ha a Brit Nagydíj elmarad, de a jelenlegi helyzet sem rossz nekünk. Rugalmasak voltunk, és ez jó alkupozíciót biztosított számunkra a tárgyalásokon. A promóter azért fizeti a jogdíjat, hogy majd jönnek a turisták, a jegyeladásokból bevétele lesz, ami most a zárt kapus futamok miatt nem valósulhat meg. A tárgyalások során eljött az a pont, amikor ki kellett mondanunk, hogy a Magyar Nagydíj szurkolók nélkül zajlik, így kötöttük meg a szerződést, és a jelenlegi helyzetben jól sáfárkodtunk a lehetőségeinkkel. Nagy diplomáciai siker, hogy a 2026-ban lejáró szerződésünket 2027-ig meghosszabbítottuk, a jogdíj pedig éves szinten nem emelkedik a korábban meghatározott mértékben, így hatmilliárdot spórolunk az államkasszának – mondta Gyulay.

Gyulay Zsolt hozzáfűzte: arra is készen állnak, hogy a Hungaroringen a szezon második felében is futamot rendezzenek, ha „lyukas” lenne a versenynaptár, ami természetesen új tárgyalásokat jelentene. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója azonban nem igazán számol ezzel a lehetőséggel.

Merkely Béla arról számolt be, hogy komplex laboratóriumi háttérrel lesznek jelen a Hungaroringen, néhány óra alatt kétezer koronavírustesztet lesznek képesek végezni, amelyeknek az eredményét nyolc órán belül meg tudják mondani. Az esetleges fertőzötteket azonnal izolálják.

Palkovics László tájékoztatása szerint megkezdődött a Hungaroring felújításának tervezése, a 2023-as magyarországi MotoGP-futamak pedig – amelynek a Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza háromszögben épül meg a pályája – 2022-ben megrendezzük a tesztversenyét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.