Håland: Az a munkám, hogy gólokat szerezzek

Még csak húszéves, Erling Braut Håland mégis már egy rakás rekordot megdöntött a Bajnokok Ligájában. A Borussia Dortmund norvég csatára exkluzív interjút adott az Európai Labdarúgó-szövetség honlapjának, amelyben nemcsak a futballról, hanem a gyerekkoráról, sőt a rapegyütteséről is mesélt.

Magyar Nemzet
Forrás: UEFA2021. 02. 16. 14:15
Irány a Manchester City?
epa08840044 Erling Haaland of Borussia Dortmund celebrates after scoring their sides third goal during the UEFA Champions League Group F stage match between Borussia Dortmund and Club Brugge KV at Signal Iduna Park in Dortmund, Germany,24 November 2020. EPA/LARS BARON / POOL Fotó: Lars Baron Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hatmillió Instagram-követője van. Mit szól ehhez?

– Rosszul mondja! Nézze csak meg, nem hatmillió, mostanra már 6,1 millióra emelkedett. Szépen emelkedik! (Cikkünk megjelenésekor már 6,2 millió – a szerk.)

– Mi az a Flow Kingz?

– Hogy is mondjam, a rapzenekarom... Van egy jó kis dalunk a YouTube-on. Összeálltunk a haverokkal. Jelenleg azonban teljes mértékben a futballra koncentrálok. A zene tehát jelenleg nem foglalkoztat, de nem tudjuk, mit hoz a jövő.

– A norvégiai Bryne-ben nőtt fel. Hogyan tekint vissza a gyerekkorára?

– Nagyon szép volt. Négyéves koromban költöztem oda Angliából. Nagyon élveztem, és még mindig sok jó barátom van, akikkel egész életemben barátok maradunk.

– A nyáron posztolt egy képet, amint éppen fát vág az édesapjával. Az ottani tapasztalatok is segítettek abban, hogy ma is két lábbal a földön járjon?

– Természetesen. Az onnan érkezők, szerény és szorgalmas emberek.

– Mennyire inspirálták a szülei?

– Egész életemben támogattak és még mindig támogatnak. Sok szeretetet és örömet szereztek nekem.

Mostanában nem örülhet együtt a nézőkkel a góljainak
Fotó: Martin Meissner / MTI/AP

– Mi az, ami a Bajnokok Ligájában motiválja?

– Mindig a Bajnokok Ligája-szereplés volt az álmom. Amikor Salzburgba igazoltam, tudtam, hogy ha megnyerjük a bajnokságot, akkor közvetlenül a Bajnokok Ligája főtáblájára jutunk. Sikerült elérni.

A Bajnokok Ligája az a hely, ahol a csillagok ragyognak, ha lehet így mondani.

– A BL-ben a debütálásakor egyből mesterhármast ért el. Emlékszik a gólokra?

– Erre a bemutatkozására várt az egész csapat Salzburgban. Az álmaimban nyilván előjött, milyen jó lenne egyből gólt szerezni. Aztán így is történt, csupán száz másodperc után! A stadion valósággal felrobbant. Igen, csodálatos debütálás volt.

– Harmadik gólját előbb ellenőrizték a VAR-ral, mielőtt megadták volna. Ezért várt ki az ünnepléssel?

– Igen, inkább vártam, s amikor megláttam, hogy megadják a találatot, azt mondtam: „Ó, Istenem, valóság lett az álmomból!”

– A nyolcadik BL-góljával két fontos rekordot döntött: az első tizenéves lett, aki öt egymást követő mérkőzésen volt eredményes, és az első játékos, aki az első öt mérkőzésén nyolc gólt szerzett.

– Hogy őszinte legyek, addig fogalmam sem volt ezekről a rekordokról. Debütálásom után csak arra törekedtem, hogy még jobb legyek. Egyébként pedig csak a munkámat próbálom elvégezni, az a dolgom, hogy gólokat szerezzek.

– Tizedik gólja – azon az estén a második – a PSG ellen a 2019/20-as nyolcaddöntő első mérkőzésén bombagól volt a javából!

– Ez volt az utolsó Bajnokok Ligája-meccs, ahol ott lehettek a szurkolók, természetesen telt ház előtt játszottunk, egyben ez volt a Bajnokok Ligája-debütálásom a Dortmundban, ezért különleges élmény. Igen, emlékszem rá. Nagyon szép este volt.

– Ez a gól egyben azt jelentette, hogy ön szerezte meg a leggyorsabban az első tíz gólját a Bajnokok Ligája történetében. Ez a rekord csak jelent valamit önnek.

– Rendszerint csak utólag eszmélek, amikor valaki elmondja a meccs után, vagy ha látom a közösségi médiában. Előre nem foglalkoztatnak ezek a dolgok. Az motivál, hogy a meccseken mindig jó teljesítményt nyújtsak.

Nem az a célom, hogy rekordokat döntsek, hanem az, hogy jól játsszak.

– Azzal a céllal lép mindig pályára, hogy gólt szerezzen?

– Igen, de nem görcsölök ezen. Igyekszem helyzetbe kerülni, s ha ezt megteszem, akkor tudom, hogy előbb-utóbb úgyis jön a gól.

– Ön vezeti a góllövő-listát. Melyik a kedvenc találata?

– Talán a Club Brugge elleni hazai mérkőzésen az első gól. Szép volt.

– A Dortmund a Sevillával találkozik a nyolcaddöntőben. Magabiztosnak érzi magát?

– Természetesen. Kemény ellenfél a Sevilla, a legjobbunkat kell nyújtanunk, és valóban a legmagasabb szinten kell játszanunk, hogy esélyünk legyen

– Megnyerheti a Dortmund a Bajnokok Ligáját?

Ez nehéz kérdés. Nagyon sok jó csapat van. Nem mi vagyunk az esélyesek, de mi is célba érhetünk.

– Mit jelent önnek a Bajnokok Ligája?

– A hétköznapokat, az ünnepi hétköznapokat, amióta csak élek. Egész életemben mindig is így volt. Ezt várja mindenki. A Bajnokok Ligája dala, a labdája, a meccsnapok előtt edzés mind-mind különleges, sokkal különlegesebb, mint a bajnokság. Nagyon szeretem.

– S mi az első dolog, amire a Bajnokok Ligáját hallva gondol?

Őszintén? Arra, hogy a lövésem után a labda a hálóba tart...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.