Håland kétszer mattolta Gulácsit, a Dortmund nyert Lipcsében

Az eseménytelen első félidőt követően elsősorban a Dortmundnak köszönhetően felpörögtek az események Lipcsében, Erling Håland vezérletével 3-1-es győzelmet arattak a sárga-feketék az RB Leipzig ellen. A norvég csatár két gólt lőtt, az elsőt klasszis megmozdulások után, Gulácsi Péter és Willi Orbán pedig végig a pályán volt a nagy lehetőséget elszalasztott hazaiaknál.

Magyar Nemzet
2021. 01. 09. 20:26
Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FC Union Berlin
Erling Haaland Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Bayern München pénteken kétgólos előnyről kikapott a Mönchengladbach otthonában, a harmadik Leverkusen pedig ma délután csak 1-1-es döntetlent játszott a Werder Bremen ellen hazai pályán, az RB Leipzig–Dortmund rangadó úgy kezdődött el, hogy a győztes lehet a forduló legnagyobb nyertese a Bundesliga élmezőnyében. Persze a tét még inkább nagy volt a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a kezdőben csatába indult lipcseieknek, akik úgy készülhettek, hogy a három pont begyűjtésével a tabella élére ugorhatnak, letaszítva onnan a címvédő Bayernt.

Ennek ellenére eseménytelenül telt az első félidő. Az iram nem volt nagy, és összesen két lövési kísérletből egy találta el a kaput, ezzel a hazaiak „büszkélkedhettek”. Az első fél órában egyébként is a Leipzig volt nagy labdabirtoklási fölényben, ezzel azonban nem tudott mit kezdeni, a szünetig pedig valamelyest kiegyenlítődött a játék képe, mindez azonban helyzetekben egyáltalán nem mutatkozott meg. Az első félidő leginkább említésre méltó eseménye Axel Witsel bokasérülése volt: a Dortmund belga válogatott középpályását a 30. percben le kellett cserélni egy rossz mozdulat után, Emre Can érkezett a helyére.

Ha nem láttuk volna az első játékrészt, azt mondhattuk volna, hogy a Leipzig bent maradt az öltözőben a második félidő elején, de mivel a szünetig eleve alacsony volt a színvonal, sokkal inkább igaz volt, hogy a folytatásban a Dortmund feljavult. Az első percekben Marco Reus, majd Can is veszélyeztette Gulácsi kapuját, az 55. percben pedig megtört a jég, és megszerezték a vezetést a vendégek. Erling Håland futott el a szélen, a középre adott labdáját Reus sarokkal tálalta Jadon Sancho elé, aki belőtte a helyzetet – 0-1.

Tíz perccel később csaknem megszületett a második dortmundi gól, de Håland lövése, amelybe Gulácsi beleért, a felső lécen halt el. A 67. percig kellett várni az első nagy lipcsei lehetőségre, Dani Olmo cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd a hosszúra leadott lövése a kapufáról vágódott ki. Nem sokkal később újra a Dortmund örülhetett a tűzijáték végén: a 71. percben Håland négy-öt lipcsei védő gyűrűjében húzogatta a labdát, majd Sanchónak passzolt, akinek a beadására odaért a kapu elé a norvég csatár, és a védőjét megelőzve Gulácsi kapujába fejelt. Világklasszis támadójáték volt Hålandtól – 0-2.

A 84. percben végleg eldöntötte a rangadót a Dortmund: Reus ugratta ki a lipcsei védők közül Hålandot, aki Gulácsi mellett a kapuba lőtt – 0-3. A 90. percben Alexander Sørloth góljával 3-1-re szépített a Leipzig, de ez nem vigasztalhatta a hazaiakat, akik a legutóbbi négy bajnokijukon gólt sem kaptak, most viszont hármat is. A Dortmund győzelmével még szorosabb lett az élmezőny állása, hiszen az első Bayern és a negyedik sárga-feketék között mindössze öt pont a különbség, a Leipzig maradt második, a Leverkusen a harmadik.

A délutáni mérkőzésekről, amelyeken gólt lőtt, és a Mainz kikapott, a Schalke pedig lezárta a harminc meccse tartó nyeretlen szériáját, itt írtunk.

Bundesliga, 15. forduló

Péntek

Mönchengladbach–Bayern München 3-2

Szombat

Leverkusen–Werder Bremen 1-1

Freiburg–Köln 5-0

Union Berlin–Wolfsburg 2-1

Schalke–Hoffenheim 4-0

Mainz–Frankfurt 0-2

RB Leipzig–Dortmund 1-3

Vasárnap

Augsburg–Stuttgart 15.30 (tv.: Sport 2)

Bielefeld–Hertha 18.00 (tv.: Sport 2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.