Håland újra rekordot döntött

Szinte természetes, hogy a Bajnokok Ligája keddi nyolcaddöntői után Dortmundban minden a norvég Erling Braut Hålandról szól a PSG 2-1-es legyőzését követően, mint ahogy az is, hogy az Atlético Madrid 1-0-s sikerét a Liverpool ellen mindkét fél másként éli meg.

2020. 02. 20. 7:06
Champions League - Round of 16 First Leg - Borussia Dortmund v Paris St Germain
A 19 éves norvég csatárcsoda két góljával nyert a Dortmund a PSG ellen Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Man of the Match, azaz a mérkőzés embere – ez az UEFA újítása a Bajnokok Ligája kieséses szakaszára. Neves szakemberek ítélik oda a címet az arra érdemesnek, és kedden este ennek az ítésznek Dortmundban aligha okozott fejfájást a döntés.

Kétség sem férhetett hozzá, hogy a díjat nem veheti át más, mint a házigazdák ifjú, mindössze 19 éves titánja, a norvég Erling Braut Håland. Hazai részről ő szerezte mindkét gólt a Paris Saint-Germain ellen 2-1-re megnyert első mérkőzésen, és lassan kezd egészen példátlanná válni az, amit az év eleje, azaz Dortmundba érkezése óta művel: minden sorozatot figyelembe véve hét tétmeccs után tizenegy gólnál jár, átlagosan 40 percenként talál a kapuba.

A 19 éves norvég csatárcsoda két góljával nyert a Dortmund a PSG ellen
Fotó: Reuters

A BL-re szűkítve a kört, a Salzburgban töltött őszi szezont, tehát a csoportmeccseket is számítva hét mérkőzés után tíz gól áll a neve mellett, és korábban hétnél többet még senki nem „termelt” ennyi találkozón.

A PSG védője, Presnel Kimpembe találóan jellemezte a norvégot, és össze is foglalta a mérkőzésen látottakat: – Az első félidőt lehoztuk, ahogyan terveztük, a másodikban viszont két apró megingásból két gólt kaptunk.

Ennyi is elég, amikor egy olyan csatár van a pályán, mint Håland, aki iszonyatosan érzi a kaput. Alig-alig ér labdához, amikor viszont kell, odaér, és a hálóba vágja azt. Ugyanakkor szereztünk egy gólt, ez pedig még sokat érhet a visszavágón.

És még egy adalék: a 14. percben Håland a saját kapujánál kifejelte a labdát, majd a társai után eredt, hogy felzárkózzon a támadáshoz, és 60 métert 6,64 másodperc alatt tett meg – ez az idő megegyezik Emre Zafer Barnes 2018-as fedett pályás atlétikai világbajnokságon futott döntős idejével, a török atléta ezzel a nyolcadik helyen végzett a 60 méteres síkfutás fináléjában.

A kedd este másik mérkőzése után a madridi Wanda Metropolitano Sta­dion szinte szétrobbant a boldogságtól. A Liverpool májusban itt nyerte meg a BL-t, most viszont 1-0-ra kikapott az Atléticótól, amelynek a játékosai és szurkolói önfeledt fiesztát rendeztek. Ahogy Andy Robertson, az angolok játékosa kissé megütközve megjegyezte: – A végén úgy ünnepeltek, mint akik már továbbjutottak…

Igaz volt a vezetőedzőre, Diego Simeonéra is, aki ezt nyilatkozta:

– Már akkor ráléptünk a győzelem útjára, amikor elindultunk a stadionba, láttam, hogy a játékosaim hisznek a sikerben. A futball gyönyörű arcát láttuk ma, eggyé vált a csapat és a szurkolótábor. Olyan este volt ez, amelyet soha nem fogunk elfelejteni. A világ legjobb csapata jött el hozzánk, és mi megvertük.

Liverpooli kollégája, Jürgen Klopp nyilván kevésbé boldogan, de egyáltalán nem elkeseredetten értékelte a mérkőzést: – Olyan csapat ellen kerültünk egygólos hátrányba, amelyik semmi mást nem akart, mint ezt megőrizni, de még a nulla nullával is elégedett lett volna.

Nem voltunk elég pontosak, nem is volt elegendő helyzetünk. A hangulat befolyásolta a játékvezetőt is, volt olyan, hogy egyszerre három hazai játékos feküdt a füvön, de egyik sem volt sérült. Nagyon várom a visszavágót. Kikaptunk, de olyan ez, mintha az első félidőben vesztésre állnánk, ám a második félidőt már a mi pályánkon játszanánk. Sadio Manét azért cseréltem le a szünetben, mert attól féltem, hogy mivel az ellenfele már attól is elesett, ha Mané egy mély lélegzetet vett, megkapja a második sárga lapját is.

A visszavágókat március 11-én játsszák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.