Halász viharos bronza

„A verseny lebonyolításának szabálytalanságai miatt hátrányba került” Nowickit bronzérmesnek nyilvánították. De Halász Bence bronzát nem vették el.

2019. 10. 04. 7:18
World Athletics Championships - Doha 2019
Athletics - World Athletics Championships - Doha 2019 - Men's Hammer Throw Final - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - October 2, 2019 Hungary's Bence Halasz reacts REUTERS/Dylan Martinez - RC1AF69C3B90 Fotó: Dylan Martinez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a dohai világbajnokságon a férfi-kalapácsvetés döntője szerdán este tíz óra előtt véget ért, itthon csak reggel értesültünk arról, hogy a versenybíróság előtt valójában még éjfél után is tartott, és bizony benne volt a levegőben, hogy Halász Bencétől (képünkön) elveszik a bronzérmét. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 1 óra 22 perckor küldte el e-mailben a médiának a példa nélküli döntését, amely szerint a lengyelek elfogadott óvása után Halász megtarthatta a harmadik helyét, de a versenyben negyedik helyen záró Wojciech Nowicki is bronzérmes lett.

S hogy mi is történt? A döntőben hetedikként szólított Halász Bence 78,18 méteres dobással kezdett, az élre állt, és ott is maradt addig, amíg az első sorozatban utolsóként következő Pawel Fajdek, a lengyelek háromszoros világbajnoka 79,34-ig hajította a kalapácsot. A tavalyi berlini Eb-n bronzérmes Halász második és harmadik kísérleténél 79 és 80 méter között landolt a szer, de nem tudott bent maradni a dobókörben, rálépett a szegélyre. A folytatásban is csak egy, az ötödik kísérletét mérték le, ami 73,76 lett. Fajdek 80,50 méterrel győzött, megszerezve a negyedik vb-címét, másodikként a 78,19-ig jutó, vagyis Halász elé egyetlen centivel (!) kerülő francia Bigot zárt, a szombathelyi Dobó SE 22 éves versenyzője azonban nagyon örült a bronzéremnek is.

– Az első dobásom jól sikerült, utána kockáztattam, így sok volt az érvénytelen dobásom, de ez talán most bocsánatos bűn – nyilatkozta Halász, akinek a hatodik sorozat után nagy kő eshetett le a szívéről. A lengyelek másik klasszisának, az idei világranglistát 81,74-gyel vezető Nowickinek az utolsó kísérletére sem jött össze egy hozzá méltó eredmény, 77,69-cel csak a negyedik helyen fejezte be a versenyt. Ám a lengyelek megóvták Halász első dobását, mondván, hogy az sem volt szabályos, és kétségkívül versenyzőnk edzője, Németh Zsolt – az 1999-es sevillai vb ezüstérmese – az ominózus dobás után az M4 Sport kamerája előtt maga is „neccesnek” látta.

Az illetékesek a felvételek elemzése után igazat adtak a lengyeleknek, és nyakatekert indoklással „a verseny lebonyolításának szabálytalanságai miatt hátrányba került” Nowickit bronzérmesnek nyilvánították. De Halász bronzát nem vették el, a verdikt szerint az érvényesnek elfogadott dobása befolyásolta a versenyzését. Az biztos, hogyha érvénytelennel kezd, utána nem kockáztat. Halász mindenesetre tegnap a Nemzeti Sportnak azt mondta, meggyőződése, hogy szabályos volt a dobása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.